Arama

Uçurtma Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 11 Mart 2012 Gösterim: 24.397 Cevap: 6
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uçurtma
Vikikitap, açık-kaynak kitap derlemeleri
Sponsorlu Bağlantılar

Uçurtma Tarihi
İlk uçurtmanın M.Ö 3000 yılında ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Uçurtmaların anavatanı Çin’dir. Uzakdoğu’da uçurtma halkın en eski eğlencelerinden biridir. Gündelik hayatlarında, balık tutmak, haberleşmek; dinsel törenlerinde bebeklerden kötü ruhları kovmak; uçurtmaların kullanıldıkları biliniyor. Avrupa’nın uçurtmayla tanışması ise Marco Polo’nun Malaya Adalarından satın alarak ilk defa Hollanda’da kullanmıştır.
18. ve 19. yylarda ise uçurtma bilimsel araştırmalarda kullanılan aletlerin arasında yer almaya başlamıştır. Benjamin Franklin, Alexander Wilson uçurtmaları rüzgar ve hava akımları üzerindeki bilgilerini arttırmakta kullanmışllardır. Sir George Caley, Samuel Langley, Lawrence Hargrave, Alexander Graham Bell ve Wright Kardesler uçurtmalarla deneyler yapmış ve bu deneyler uçakların yapılmasında çok faydalı olmuştur.
Uçurtmanın kullanıldığı belki de en garip yerlerden biri, bir at arabasını çekmek için ondan yararlanılmasıydı. George Pocock adlı bir öğretmen 1822de bir at arabasını, uçurtma yardımıyla saatte hızını 20 mile ulaştırarak çekmeyi başarmıştı.
I. Dunya Savaşı sırasında, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Rus orduları düşmanların yerlerini belirlemek ve işaretleşmek için uçurtmalardan yararlanmışlardır.
II. Dunya Savaşında ise, Harry Saul'un Hücum Uçurtması(Barrage Kite) uçakların hedeflere yakın olabilecek kadar alçaktan uçmalarını önlemiştir. Denizde kaybolan pilotlar bir Gibson Girl-box uçurtması uçurmuşlar ve böylece yerleri tespit edilmiştir. Uçaklardan yararlanılan yerler arttıkça, uçurtmalar daha az kullanılır olmuş ve daha çok eğlence maksatlı uçurulmaya başlanmışlardır.
Son 50 yılda ise uçurtmalara duyulan ilgi artmıştır. Uçurtma yapımında ripstop naylon, fiberglas ve karbon grafit gibi yeni materyaller kullanılmış ve bu da uçurtmaların daha sağlam daha hafif daha renkli ve daha dayanıklı olmasını sağlamıştır. Francis Rogallonun -kanatlı uçurtması ve Domina Jalbert'in Parafoil uçurtması gibi önemli buluşlar, modern Delta Kanatların ve spor yapmakta kullanılan paraşütlerin gelişimine faydalı olmuşlardır.
1972de Peter Powell iki kumandalı stunter adlı bir oyuncağın tanıtımını yapmış ve insanlar uçurtmayı sadece eğlence için değil aynı zamanda da bir spor aracı olarak kullanmaya başlamıştır. Meraklıları manevra yapabilen, daha hızlı uçabilen ya da karmaşık numaralar yapan yeni modeller üretmeye başlamışlardır. Daha buyuk ve daha güçlü uçurtmalar yapılmış ve 1980'lerde Yeni Zellandalı Peter Lynn bu uçurtmaların çekebileceği, ismine buggy denen üç tekerlekli bir araç yapmıştır. 1990'larda tekerlekler üstünde, su kayağı yaparken ya da buz üstünde kayarken uçurtma uçurmak çok populer hale gelmiştir. 1999da bir grup insan, Kuzey Kutbunda kızaklarını çekmek için uçurtma kuvvetinden yararlanmıştır.

Tarihteki İzleri
1893 - The Eddy Diamond and the Hargraves Box uçurtmaları meteorolojik araştırmalarda kullanılmaya başlandı.
1899 - The Wright Kardeşler ilk uçan makina (uçak ) teorilerini ispatlamak için uçurtma kullandılar.
1901 - Guglielmo Marconi , Kuzey Amerika ile Avrupa arasındaki ilk tarihi radyo bağlantısını yapmak için antenini uçurtma ile kaldırdı.
1902 - Fransız ordusu , askeri gözlemler yapmak için uçurtma kullandı.
1906 - San Francisco depreminin verdiği hasarın fotoğrafları uçurtmaya bağlanan bir fotoğraf makinasından çekildi.
1907 - Dr. Alexander Graham Bell ,ilk insan taşıyan uçurtmayı yaptı.
1919 - Bir Alman , uçurtma trenini 31,955 feet (9.74 km ) yüksekliğine çıkardı.
1939-1945 - Uçurtmalar 2. Dünya Savaşında gözlem amaçlı kullanıldı.
1964 - Domina Jalbert bir parafoil tasarladı ve bu tasarım paraşüt yapımında kullanıldı.
1975 - Peter Powell ilk 2 ipli uçurtmayı icat etti.
1978 - Kuzuhiko Asaba 4,128 adet uçurtmayı tek bir ip ile uçurdu (Uçurtma Treni)
Ünlü Niagara şelalesinin üzerindeki ilk köprünün halatlarının karşıdan karşıya geçirilmesi yine uçurtma marifetiyle olmuştur

Uçurtma Uçururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
  • Uçurtmanızı asla elektrik hatlarının yakınında uçurmayınız. Eğer uçurtmanız bir elektrik hattına takılırsa, orada bırakın.
  • Uçurtmanızı yüksek bina ve yollardan uzak, düz ve açık alanlarda uçurunuz. Uçurtmanızı sadece tehlike yaratmayacak yerlerde uçurunuz.
  • Uçurtmanızı asla fırtınada ve yağmurlu havada uçurmayınız. Islak ip elektrik geçirir. Yıldırım çarpabilir.
  • İp olarak asla tel kullanmayınız.
  • Hava alanları yakınlarında asla uçurtma uçurmayınız.
  • Büyük uçurtmalar ekstra dikkat gerektirebilir. Uçururken eldiven giyiniz.
  • Kontrol edemeyeceğiniz büyüklükte uçurtmaları uçurmayı denemeyin.
  • Uçurtma ipini çok hızlı şekilde salmayınız. Eliniz kesilebilir.
  • Uçurtma yada uçurtma ipine kesici parçalar takmayınız.
Bu kurallar çok önemlidir.

Uçurtmanın Yapısı

kindofkite
Bridle: Denge
Keel: Delta ve benzeri tip uçurtmalarda dengeyi sağlamak için kullanılan üçgen biçiminde parça
Bowline: Uçurtmaya geriye doğru eğim vermek için kullanılan ip
Leading Edge: Uçurtmanın rüzgara bakan Ön kısmı
Trailing Edge: Uçurtmanın arka kısmı
Spine: Uçurtmanın dik çıtası
Cross Spar: Spine'a dik olarak gelen çıta
Leading Edge Spar: Uçurtmanın Rüzgara bakan ön kısmıdaki çıta
Spreader: Leading Edge Spar'ları gergin tutmak için kullanıla çıta

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uçurtma Yapılışı
Vikikitap, açık-kaynak kitap derlemeleri
Sponsorlu Bağlantılar

Delta Conye Uçurtma
Malzemeler
1. Asagıdaki çizimde gördüğünüz üçgen ve dikdörtgenlerden ikişer adet naylon.
2. 3 adet 75 cm, 2 adet 77 cm, 1 adet 94 cm uzunluğunda ve yaklasık 1 cm kalınlığında tahta çıta.
3. Yapıştırıcı bant.
Yapılışı
dcyeni1111

dcyeni2222

Büyük dikdörtgenleri üçgen şeklindeki kanatlara çizimdeki gibi yapıştırıcı bant ile yapıştırın.
dcyeni3333

75 cm boyundaki 3 adet çıtayı ortaya; 77 cm boyundaki 2 adet çıtayı da yanlara çizimdeki gibi yapıştırıcı bant ile yapıştırın.
dcyeni4444

Küçük dikdörtgenleri alta ve üste çizimdeki gibi yapıştırın.
dcyeni5555

Orta çıtayı (94 cm olan) çizimdeki gibi yan çıtalara A ve B noktalarından iple bağlayın. (Kolay tasımak için A ve B naktalarından çözüp, tekrar bağlayabilirsiniz.)
dcyeni6666

Denge

Denge için yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir ipi fotoğraftaki gibi öndeki çıtanın üst ucunun 12 cm altından bağlayın. Bu ipin diğer ucunu getirip çıtanın alt ucundan 12 cm yukarıya bağlayın. Uçuracağınız ipi bu dengede üstten 33-35 cm mesafeye bağlayın.

dcyeni7777

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uçurtma Yapılışı
Vikikitap, açık-kaynak kitap derlemeleri

Üç Köşegenli Altıgen Uçurtma

Malzemeler
1. 3 adet 60 cm boyunda 6-7 mm kalınlığında çıta.
2. 1 adet istediğiniz renk yağlı kağıt (kitap kaplama jelatinide olabilir).
3. Yeterli adette ufak çivi.
4. Pamuklu ip.
5. Uçurmak için kullanacağımız naylon ip.
Yapılışı
Çıtalarınızın aynı boy olması gerekiyor eğer değilse aynı boya getirmeye çalışın. Çıtaların uçlarını bağlarken oturması için biraz yontun. Daha sonra uçurtmanın iskelesini oluşturmak için çıtaların tam ortasını bulup işaretleyin. Bu yerleri, çıtaları zayıflatmadan yontun. Bunun nedeni çıtalar üst üste geleceği için tam oturmasını sağlamakve kaymasını engellemektir. Eğer yontamıyorsanız çıtaları üst üste getirip tam ortasından çivi çakın. Pamuklu ipliğinizi 1 metre kesin ve yere yatırın. Çıtaları uçlarından bağlamak için bu ipi kullanacağız. Çıtaları orta noktaları üstüste gelecek şekilde yere serdiğiniz ipin üzerine koyun, çıtaları kaydırmamaya çalışarak ipi biraz da gergin bir şekilde dolamaya başlayın ve birkaç tur doladıktan sonra çözülmesini önlemek için üstüste iki düğüm atın. Uzun kalan ipleri kesmeyin. Bu ipi daha sonra denge yapmak için kullanacağız.
İskeleyi oluşturmak için yine ipinizden 2 metre kadar alın ve çıtalardan birinin ucuna bağlayın. Uçurtmanızın tam bir altıgen görünümünde olması için çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çıtanın ucuna bağladığınız ipi 37,5 cm (çıtanın ucu ile merkezi arasındaki mesafeyi de ölçü olarak kullanabilirsiniz ya da cetvelinizi) uzatarak komşu çıtanın ucuna dolamaya başlayın ve 3 tur attırdıktan sonra bir düğüm atın. Bu işlemi ipi ilk bağladığınız uca kadar devam ettirin. Son düğümü atarken iskele iplerinizin biraz gergin olduğunu kontrol edin. Artan ipi kesin. Eğer sizinki tam altıgen olmadı ise de zararı yok, uçurtmanızın uçmasına engel olmayacaktır.
Şimdi kağıdınızı yere yayın ve iskelenizi ortadaki düğüm alta gelecek şekilde kağıdınızın üzerine koyun. Kesmeye başlamadan önce yapıştırıcı bantınızla, iskeleyi kaymaması için bir-iki yerden kağıda tutturun. Makasınızla üstte gösterilen şekilde kesin ve bu kestiğiniz çıkıntıları katlayarak bant veya tutkalla yapıştırın. Bunu yaparken kağıdınızın biraz bol (çok gergin değil) olmasına dikkat edin yoksa uçurtmanız rüzgarı tutamayabilir .
Evet en zor kısım bitti. Şimdi uçurtmanızı çevirin ve tam ortasında küçük bir delik açın. İskelenin ortasında bıraktığınız ipinizin her iki ucunu da bu delikten dışarı çıkartın. Eğer bu ipiniz (her ikisi de) 50 cm den kısa ise ipinizden bir parça daha bağlayarak uzatın.
Şimdi de dengeyi yapalım. Yaklaşık 90 cm uzunluğunda (bize lazım olan kısım 75-80 cm ama düğümleri atmak için 90 cm kesiyoruz) kadar bir ipi alarak çıtalardan herhangi birinin ucuna sıkıca bağlayın. Yaklaşık 75-80 cm uzattıktan sonra ipin diğer ucunu komşu çıtanın ucuna bağlayın. Ortadan çıkan ipi yaklaşık 38 cm kadar uzatıp bu ipin tam ortasına bağlayın. Denge tamamdır.
Kuyruk bağlamak için yine 90 cm kadar ipi tekrar aynı şekilde bağlayın. Bu dengeye de yapacağınız kuyruğu bağlayacaksınız.
Kuyruk
Kuyruk uzunluğu yaklaşık olarak çıta boyunuzun 5-6 katı civarındadır. Ancak çok şiddetli rüzgarlarda bu uzunlukta bir kuyruk kısa gelebilir ve uçurtmanızın takla atmasına neden olabilir. Kaplama kağıdınızın arta kalan kısmından eni 1 cm civarı uzunluğu 50 cm civarı şeritler kesin ve bunları 2 cm arayla kuyruk ipine bağlayın. Kuyruğunuz yeterli uzunluğa gelene kadar devam edin. Kaplama kağıdınız muhtemelen yetmeyecektir. Kuyruk için herhangi bir ambalaj kağıdını veya naylon torba da kullanabilirsiniz. Bittiğinde kuyruk ipinin bir ucunu , kuyruk dengesinin tam ortasına bağlayın.
Uçurtmanızı uçurmak için kullanacağınız naylon ipinizi ortadan çıkan ve üst dengeye bağladığınız pamuklu ipin ucuna sıkıca bağlayın.
Uçurtmanız hazır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uçurtma Yapılışı
Vikikitap, açık-kaynak kitap derlemeleri

Rokaku Tipi Uçurtma

Kuyruksuz uçabilen altıgen bir uçurtmadır.
Malzemeler
1. 56 cm uzunluğunda tercihen 3x 10 mm (veya 3x 8 mm) kalınlığında 2 adet tahta çıta. Çıtaların illa bu kalınlıkta olması gerekmiyor. Biraz daha kalın veya ince olabilir. Çıtaların esneyebilir olması önemli.
2. 67,4 cm uzunluğunda 5 x 5 mm kalınlığında 1 adet çıta.
3. İskeleti oluşturmak için pamuklu ambalaj ipi. İpin gerildiğinde uzamaması gerekiyor. Bu yüzden naylon türevi ip kullanmamaya dikkat edin.
4. Kaplamak için naylon veya ince dayanıklı kağıt (defter kaplama naylonlarý olabilir).
5. Yapıştırıcı bant.
Yapılışı
Önce bütün çıtaların uçlarını iple rahat bağlayabilmek için hafif yontalım. Uçurtmaların 56 cm'lik olan çıtaların 4 eşit parçaya ayıracak şekilde 5 yerden 2 mm'lik oyuklar yapılacak. Yonttuktan sonra uzun olan (67,4 cm) çıtamızı uçurtmamızın omurgası yapacağız. Bu çıtanın uçlarından 12,7 cm altana çıtaları tam ortasından yerleştireceğiz ve buralardan sıkıca bağlayacağız. Bağladıktan sonra çıtaların uçlarını bir sonraki köşeyle bağlıyacağız. Bağladıktan sonra uçlarını defter kaplar gibi kaplıyacağız.
Yatay olan çıtalarımızın daha önce 5 eşit parçaya bölerek oluşturmuştuk bu bölümleri 1,5 metre kadar aynı çıtanın ipiyle birleştireceğiz. Daha sonra bu ikisini 50 metrelik bir iple birleştireceğiz.
Uçurtmamız artık uçurulmaya hazır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #5
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uçurtma Yapılışı
Vikikitap, açık-kaynak kitap derlemeleri

Uçurtma Kuyruğu Yapma
Kuyruk uzunluğu yaklaşık olarak çıta boyunuzun 5-6 katı civarında olmalıdır. Ancak çok şiddetli rüzgarlarda bu uzunlukta bir kuyruk kısa gelebilir ve uçurtmanızın takla atmasına neden olabilir. Kaplama kağıdınızın arta kalan kısmından eni 1 cm civarı, uzunluğu 50 cm civarı şeritler kesin ve bunları 2 cm arayla kuyruk ipine bağlayın. Kuyruğunuz yeterli uzunluğa gelene kadar devam edin. Kaplama kağıdınız muhtemelen yetmeyecektir. Kuyruk için herhangi bir ambalaj kağıdını veya naylon torba da kullanabilirsiniz. Bittiğinde kuyruk ipinin bir ucunu, kuyruk dengesinin tam ortasına bağlayın.
Uçurtmanızı uçurmak için kullanacağınız naylon ipinizi ortadan çıkan ve üst dengeye bağladığınız pamuklu ipin ucuna sıkıca bağlayın.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2011       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
UÇURTMA

Kâğıttan ya da üzerine kâğıt veya bez geçirilerek ince çıtalardan yapılan ve rüzgâr yardımıyla uçurulan oyuncak.

Çıtalı uçurtma kasnak adı verilen gövde ile kuyruktan oluşur. Değişik biçimleri vardır. İple yerden yönetilir. Kuyruk havada dengeyi sağlar. İlk önce Asya'da kullanıldığı bilinmektedir. Benjamin Franklin, atmosferdeki elektriği ölçmek için uçurtmayı bilimsel amaçla kullanan ilk bilgindir. İlk uçma denemeleri de uçurtmayla yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda düşman mevzilerini gözetlemede uçurtmadan yararlanılmıştır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
11 Mart 2012       Mesaj #7
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Uçurtmanın, her ülkenin kendi dilinde bir adı olmasına rağmen ( Uçurtma, Drachen, Vlager, Kite gibi ) genelde bilinen adı kite’dir bu da İngilizcede adı kite olan zarif bir yırtıcı kuştan ( Çaylak ) gelmektedir.

Bir ipe bağlı olarak uçurulan oyuncak, üstü kâğıt, naylon ya da ipekle kaplı tahta bir iskeletle bunun ucunda dengeyi sağlayan bir kâğıt kuyruktan oluşur. Ancak denge düzeneği uygun düzenlenmişse kuyruksuzda uçabilir.

Eşkenar üçgen, altıgen, dörtgen gibi geometrik şekillerde ya da balık, kuş, yılan, ejderha, kelebek lamba veya yöresel şekillerde yapılabilir.

Uçurtma, rüzgârda havalanır yönünü rüzgâr ve uçurtmanın ipini elinde bulunduran ayarlar, yapacağı hız, varacağı yükseklik, havada çizeceği şekiller, düşmesi, kalkması onu idare edenin yeteneğine ve uçurtmanın yapılış şekline bağlıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Kasım 2016 / Jumong Genel Galeri
1 Aralık 2007 / GusinapsE Taslak Konular
26 Haziran 2011 / HANDE TOSUN Soru-Cevap