Arama

Postmatüre Bebek

Güncelleme: 14 Ekim 2009 Gösterim: 22.109 Cevap: 0
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
14 Ekim 2009       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
Postmatüre Bebek

Sponsorlu Bağlantılar
Annenin, son adet görmesinden 42 hafta ya da daha sonra doğan çocuk, postmatüre olarak nitelenir. Bir bebeğin geç doğmasında, herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmazsa durum çok kısa sürede normale döner. Tahmin edilen tarihten geç doğan bebeklerde plazentarun değişikliğe uğraması ve çoğu kez doğumun uzaması nedeniyle özellikle solunum sisteminde bazı bozukluklar görülebilir.
Normalden uzun süren bir gebelikte bebeğin genel durumu ve görünümü, hem doğumu geciktiren nedenlere hem de plazentada görülen değişikliklere bağlıdır. Çünkü plazenta, bebeğin beslenme düzeyini bu da bebeğin iyi gelişipgelişmediğini yani zayıf ya da hastalıklı olup olmadığıru gösterir.
Her geç doğumda, bebekte normalolmayan belirtiler görülür diye bir şart yoktur.
Geç doğumun plazentayı olumsuz etkilemediği durumlarda, bebeğin doğumu gecikmiş olsa bile, bebek gayet sağlıklı olabilir. Bu bebekler normalden ağır
(4,5 kg’a yakın) ve uzun boylu olabilirler. Derisinin rengi pembe, düzgün ve tüysüzdür. Tırnakları ve saçları uzundur. Gayet canlı ve gözleri açıktır. Annesinin memesini kuvvetle emer. Tek sorun, normalden iri olduklarından doğum sırasında yaşarur. Çünkü doğum zor olabilir. İyi gelişmemiş olarak geç doğan bebeklerdeise tehlikeli bir durum söz konusudur. Bebeğin belirgin Bunun nedeni, plazentarun erken yaşlanmasıdır. Normal görünümü, ince ve az damarlı ve normalde koyu kırmızı olan plazenta, bu gibi durumlarda sarı-yeşil renklidir. Yüzeyinde lifsi ve ölü doku kümeleri içeren bölgeler vardır.
Bu bölgelerin olması plazentarun işlevini önemli ölçüde azaltır. Bu da bebeğin anne karrunda yeterince beslenememesini doğurur. Bu tip bebeklerde, boy ve kilo arasında dengesizlik vardır, derialtı yağ dokusu az, kas yapısı iyi gelişmemiş ve derisi sarı-yeşil renkte, kuru, kırışık ve parşömen kağıdı gôrünümündedir. Ayrıca, derialtı yağ dokusunun azlığı nedeniyle deri, ince ve gevşektir. Normal sürede doğduğu halde, bir süre yetersiz beslenmiş ve zor koşullarda yaşarruş bir bebeğe çok benzer. Ayrıca soluk alıp verirken zorlanır, Bu doğumlar sırasında, bebeğin boğulma tehlikesi altında kalmasını önlemek için, doğumun bir an önce tamamlarur ve doğumdan hemen sonra oksijen tedavisi uygulanır.


Postmatüre bir bebekte görülebilen hastalıkların başlıcaları: Oksijen eksikliğine bağlı sinir sistemi bozuklukları, kasılma nöbetleri, morarma, pıhtılaşma mekanizmalarırun tam gelişmemiş olmasına bağlı kanamalar (böbrek, bağırsak ve kafatası içi kanamaları) ve enfeksiyonlara ya da doğum sırasında solunum yollarına yabancı madde kaçmasına bağlı solunum sistemi hastalıklarıdır. Buna karşılık iyi gelişmiş bir geç doğan bebekte, bazı bozukluklar da normal doğmuş bir bebekten daha az görülebilir. Sonuç olarak, önemli olan, bebeğin ne kadar oksijensiz kaldığıdır. Hamile bir kadın, geç doğumun risklerini bilmeli ve vakti geçtiğinde doğum için bir hastaneye başvurmalıdır.


Son düzenleyen _cesminaz_; 14 Ekim 2009 16:50 Sebep: Üye istegi ile kaynak eklendi.

Benzer Konular

23 Ocak 2008 / yüksel2 X-Sözlük
13 Aralık 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
14 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
9 Aralık 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular