Arama

Kenger Otu ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 13 Mayıs 2010 Gösterim: 8.413 Cevap: 0
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
13 Mayıs 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
260px Musk thistle

Sponsorlu Bağlantılar
Kenger Otu Nedir?

Kenger Otu (Gundelia tournefortii) nisan-mayıs aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki. Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye bir baş şeklindedir. Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir. Türkiye’de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı ÇANAKÇI köyü meralarında bolca yetişir. Köylüler kengeri genelikle taze dallarının kabuklarını soyarak tüketirler.

Kenger Otu Özellikleri:
  • 4070 cm boyunda, gövdesi ve kökleri sütlü, di­kenli, bahar aylarında yeşilimsi çiçekler açan otsu bir bitkidir.
  • Güney ve Doğu Anadolu’da, Güney Avrupa ve Asya’da yetişmektedir.
  • Köklerinden elde edilen kenger sakızı kullanı­lır. Bunun için yaz sonuna doğru bitkinin toprak üstü kısımları tamamen solduktan sonra kökün et­rafı topraktan temizlenerek açığa çıkarılır ve bir bıçakla çizilir. Çizikten akan süt koyulaşarak sakız kıvamına gelir. Toplanan sakızlar suda yıkanıp te­mizlendikten sonra yine su içinde saklanır.
  • Kengerotu sakız imali haricinde, ilkbaharda toplanıp sebze olarak tüketilebildiği gibi meyvaları kavrulup toz haline getirilerek kenger kahvesi de yapılmaktadır.
Kenger Otu Faydaları:
Kenger sakızı çiğnenmesi iştah açar, dişleri te­mizler ve dişetlerîni kuvvetlendirir.

Kaynak Kenger Otu Nedir? Kenger Otu Faydaları

Benzer Konular

12 Eylül 2011 / Pasakli_Prenses Sağlıklı Yaşam
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
6 Haziran 2010 / Misafir Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular