Arama

Kiwano ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 5 Şubat 2016 Gösterim: 4.257 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kiwano ve Faydaları
Kiwiano, Kivano, Horned Melon (Latince: Cucumis metuliferus) olarak ta adlandırılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Özellikleri ve Tarihçesi
Jelly kavun olarak da bilinen bu meyve salatalık gillerdendir. Kesildiği zaman içerisinde yüzlerce küçük çekirdek bulunur. Bu çekirdekleri kaplayan bir jel yine meyvenin içerisinde bu çekirdekleri birlikte tutar. Kavun, salatalık, muz ve limon birleşimi bir tadı vardır.

Yetiştirildiği Yerler
Güney Afrika, Orta Amerika ülkeleri ve İsrail de üretilmekte ve ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Faydaları
Kiwano, cildin, saçların, tırnakların, diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmalarını sağlar. İdrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttır.

Kiwano Nasıl ve Nerede Kullanılır?
Kiwano, tatlılarda kullanılabildiği gibi içeceklere de hoş tat ve koku kazandırmakta da kullanılır. Kiwano bu yönlerinden dolayı büyüleyici bir meyve olarak da bilinir.

Muhafaza Koşulları
6 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri
A,C Vitaminleri ile Kalsiyum, Demir bakımından zengin bir meyvedir.




Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 02:22
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
13 Mart 2012       Mesaj #2
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Güney ve Orta Afrika'da doğal olarak yetişen tek yıllık tırmanıcı bir bitkidir. Çevre düzenleme, güzel görünüşü ve meyvesi için İsrail, Kenya, Yeni Zelanda, Amerika da yetiştirilir. Manisa Ahmetli yöresinde 2005 yılında yapılan denemelerde 10 adet fideden 60kg civarında meyve elde edilmiştir.
Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir. Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde mahmuzlar (çıkıntı, boynuz) vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Meyvesi çiğ yada meyve suyu şeklinde değerlendirilir. 1 adet orta büyüklükte meyve tüketildiğinde 25 kcal enerji sağlar.Besin içeriği olarak karbonhidrat içermez, 1 gr protein ihtiva eder. %6 A vitamini, %40 C vitamini, %2 Kalsiyum,%6 Demir,içerir. Bu bir yıllık bitki sert soğuklara duyarlıdır. Kiwano iyi drenaja sahip verimli zengin topraklarda yetişir. Düzenli olarak sulama gerektirir. Tohum yoluyla yetiştirilir. Avrupa ve Amerika marketlerinde özel bir yeri vardır. ülkemizde de büyük marketlerde yer almaya başlamıştır(İstanbul Kolaylar Manavı).
Sponsorlu Bağlantılar

Yetiştirilmesi: Kiwano tohumu 20-30 C sıcaklık aralığında çimlendirilir. Toprak sıcaklığı 15 C ye geldiğinde açık araziye dikimi yapılır. Sarılıcı bir bitki olduğundan gövdenin bir desteğe ihtiyacı vardır. Bir dönüme 1000 adet dikilebilir ve bir dönümden 5 ton meyve alınabilir. Ekim ile hasat arası 3 ile 6 ay arasında değişebilir. İlk çiçeklenme evresinde haftada 2 defa sulanır. Daha sonraki evrelerde haftada bir sulanır.

Saklama Süresi ve Koşullar: Dalında portakal rengine dönmeye yüz tutmuş meyveler toplanarak 15-20 C oda sıcaklığında 3-4 ay süreyle saklanabilir

Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 02:23

Benzer Konular

10 Temmuz 2015 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam