Arama

Konja Bitkisi ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 10 Ağustos 2011 Gösterim: 7.414 Cevap: 0
neslihanyare - avatarı
neslihanyare
Ziyaretçi
10 Ağustos 2011       Mesaj #1
neslihanyare - avatarı
Ziyaretçi
Konja Bitkisi
Konja bitkisi, Amorphophallus familyasına ait bir bitki türüdür. Bitkinin botanik adı Amorphophallus konja’dır. Çin, Japonya ve Kore’de yetişir. Jöle ve un yapımında kullanılır. Kökü kurutulmuş Konja glucomannan sakızı içerir. Glucomannan’ın obezite ve zayıflama konusunda etkisi olduğu bilinmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Konja bitkisi 800-1,500 m yükseklikte dağlık alanlarda yetişir. 3-5 yıl büyüdükten sonra hasat edilir. Doğu yarımkürenin tropikal bölgelerinde üretilir. En yaygın üretim alanı Çin’in güneybatısıdır. Büyüme bölgesinin ortalama sıcaklığı 16°C’dir.
Taze Konja kökü tatlı patatese benzeyen yuvarlık bir şekle sahiptir.
Konja bitkisinin içindeki en önemli madde glucomannan lifidir. Glucomannan miktarı 3 yıllık bir büyüme süresinden sonra maksimum seviyeye ulaşır. Konja bitkisi en fazla glucomannan lifi üreten tek bitkidir. Konja kökleri kurutulduğunda kurutulan tozun yaklaşık %40-60’ı glucomannan lifidir.

Kalsiyum Bakımından Zengin Konjac Yiyecekleri
Kalsiyum eksikliği bulunan kişilerin kesinlikle Konja yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Konjac yiyecekleri glucomannan lifinden ve kalsiyum hidroksitten yapılır. Bu yüzden kalsiyum açısından zengin olan Konjac mideye girdiğinde kalsiyum çözülmeye başlar. Konjac yiyeceklerinde bulunan kalsiyum miktarı yaklaşık olarak süt içinde bulunan kalsiyum miktarıyla aynıdır.

Konja Lean Kök Lifi: Glucomannan
Glucomannan gibi çözünebilen lifler suyla karıştığında yumuşak bir jel oluşturmaları sayesinde insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Araştırmalar çözünebilen liflerin kolesterol seviyesini düşürdüğünü ve glikoz emilimini yavaşlattığını göstermiştir. Meyve, sebze, yulaf ve fasulye gibi birçok kaynakta bulunmasına rağmen en önemli çözünebilen lif glucomannan’ da bulunur.
Konja kökünde bulunan glucomannan’ ın su tutma kapasitesi yüksektir ve en önemli besinsel lif kaynağıdır.
Glucomannan kilo vermek isteyen kişiler için de yararlıdır. Araştırmalar diyet yapan kişilerde glucomannan’ ın kilo verme konusunda yardımcı olduğunu göstermiştir. Aşırı kilolu kişilerde glucomannan lifi kilo verme sürecini hızlandırır. 8 hafta boyunca her öğünden bir saat önce 1 gram glucomannan lifi sayesinde kilo verilebilir. Glucomannan tokluk hissi vererek fazla yemeyi önler. Kalın bir jel oluşturarak insülin değerlerini ve kandaki glikoz seviyesini azaltır. Buna ek olarak kan lipidi profillerini iyileştirir ve kan basıncını azaltır. Bu etkileri sayesinde glucomannan diyabet hastaları için de yararlıdır.
Birçok insan beslenme alışkanlıklarını değiştirmek istemez ya da değiştiremez. Bu yüzden doğal ve lif ürünleri sayesinde gerekli olan lifleri alırlar. Lif içeren besin takviyeleri gerekli lif miktarını sağlar. Kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltmak için bu lifler gereklidir.Glucomannan’ ın kilo vermeye ve birçok hastalığa karşı yararlı olduğuna dair Asyalılar her zaman iddialarda bulunmuşlardır ve şu an birçok ülke ve toplum da glucomannan’ ın yararlarından haberdar olmaktadır. Glucomannan kimyasal olarak basit şekerlerden oluşur, yani glikoz ve mannoz.
Glucomannan lifi kilo almayı engeller,
zayıflamaya yardımcı olur, kan şekeri seviyelerini normale döndürür ve daha birçok yararı vardır. Glucomannan lifi sayesinde insanlar doyduklarını hissedip daha az yerler. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişilerin ilk tercihidir.

Klinik araştırmalar
Yapılan araştırmalar glucomannan lifinin yukarıda saydığımız hastalıklara iyi geldiğini doğrulamıştır. Hiçbir yan etkisi yoktur.Yapılan araştırmalarda yer alan kişilerde ilerlemeler görülmüştür. Ayrıca kilolu kişilerin daha az yedikleri ve daha çabuk doydukları gözlenmiştir. Diyabet hastalarındaysa glikoz değerleri normale dönerek hastalığın gidişatı olumlu yönde etkilenmiştir. Glucomannan lifinin diyabete yakalanma riskini de azalttığı belirlenmiştir.

Konja Glucomannan lifi kullanımı
Uyarı: Glucomannan tozunu asla susuz kullanmayın.
Konjac glucomannan lifi suyla birlikte kullanılmalıdır. Bu yüzden, bir kaşık glucomannan tozu için 1 kap soğuk su kullanılmalıdır. Lifin suda tamamen çözüldüğünden de emin olun. Tozu direk yemeye kalkmayın. Glucomannan hapı kullanıyorsanız da yeteri kadar su içmeye özen gösterin.

Sağlığa faydaları

- Lipit metabolizmasının düzenlenmesi
- Kolesterol seviyesinin dengelenmesi
- Kabızlığa karşı tedavi
- Alt sindirim sistemi kanseri riskinin azalması
- Diyabete karşı tedavi
Glucomannan gibi çözülebilir liflerin sağlığa birçok yararı vardır. Yukarıdaki rahatsızlıklardan bazılarını yaşıyorsanız lif oranı yüksek besinler tüketmeniz gereklidir. Glucomannan lifi ayrıca tokluk hissi verdiği için zayıflamak isteyen kişilerin de tercihi arasındadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / HerHangiBiri Taslak Konular
24 Kasım 2008 / HerHangiBiri Taslak Konular
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular