Arama

Emzik Bıraktırmanın Yolları

Güncelleme: 22 Kasım 2012 Gösterim: 4.599 Cevap: 3
adsız - avatarı
adsız
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #1
adsız - avatarı
VIP VIP Üye
Emzik Bıraktırmanın Yolları
MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

emziklierkekbebek


Huysuz bir bebeği sakinleştirmek için emziğin mucizevi bir etkisi vardır. Emme refleksi ile doğan bebekler emzik sayesinde emme içgüdüsünü tatmin eder. Ancak bırakma vakti geldiğinde işler zorlaşabilir. Nasıl bıraktıracağına karar veremeyen ebeveynler için işte önerilerimiz:


Emzik kullanımını eninde sonunda bıraktıracaksınız. Daha kolay olması için bebeğinizin erken dönemlerde emzik ile vedalaşmasını sağlayın.

Henüz konuşamadığından ve tepkisini kelimelere dökemediğinden erken dönemlerde bıraktırmak daha kolay olacaktır.

Ebeveyn olarak emziği bıraktırmaya karar verdiğinizde güç sizin elinizdedir.

Eğer işe yarayacağını düşünüyorsanız bebeğinize sadece “hayır” diyerek emzik vermeyi bırakma methodunu uygulamaya deneyebilirsiniz.

Emziğin kötü bir tadı olması için doktorunuzun önereceği güvenli ancak kötü kokulu bir maddeye batırabilirsiniz.

Bebeğiniz alacağı tattan hoşlanmayacak ve zaman içinde emzik istemekten vazgeçecektir.

Eğer bebeğiniz yeterince büyükse onunla konuşarak emziğini verdiğinizi, yerine sevdiği başka bir şeyi aldığınızı söyleyebilirsiniz.

Emzik kullanımına sınır getirerek yavaş yavaş bıraktırmayı deneyin. Örneğin uyku saati gibi belirli zamanlarda kullanmasına izin verin.

Bebeğiniz yeterince büyükse artık emziğini vermeniz gerektiğini, yeni doğacak bebeklerin ona ihtiyacı olduğunu söyleyebilirsiniz.

Kaybolduğunda emziği aramayın ya da bilinçli olarak kaybedebilirsiniz. Bebeğinize kayboldu, bulamıyoruz diyerek onu ikna etmeyi deneyin.

Çocuğunuz büyükse emzik bırakmayla ilgili hikayeler okuyabilirsiniz
Bu sayede bebeğiniz fikre alışır ve zaman içinde kendisi de hikayedeki çocuklar gibi kendiliğinden bırakmak isteyebilir.

emzikvetakvim

Emzik Nasıl Bıraktırılır?(10 Madde)
1-Emmek bebekler için bir ihtiyaçtır ve ihtiyacın karşılanmaması çocuğun gelişimine zarar verir. Bu nedenle ”Çocuğu emziğe alıştırma” önerilerine kulak tıkayabilirsiniz. Ancak kaç yaşına kadar? Genelde uzmanlar bebek anne memesini emmeyi öğrenene kadar (ilk 2-3 hafta olabilir) bebeğe emzik vermeyi diyorlar. Bir yaş civarında ise emizk kullanımının son erebilir. Ancak 2 yaşına yaklaşmasına rağmen ”küçük emici” bu arkadaşından vazgeçmiyorsa bazı yöntemleri deneme zamanı gelmiştir.
Annelerin en sevdiği ve en çok işe yarayan yöntemlerden biri emziği baloncuya vermektir. Çocuğa ”emzikleri aloncu amcaya vereceğiz, o da bize balon verecek” diyebilirsiniz. Baloncu amca emziğimizi balona takıp bulutlara gönderecek diye bir hikaye de ekleyebilirsiniz.
Bebek Balon Fikrini Sevecektir!

2-Emziğin Kaybolmasına İzin Verin! Bu yaşlarda çocuklar sık sık birşeyleri kaybeder ve birlikte arayıp bulursunuz. Bir gün bırakın emzik kaybolsun! Arayın ama çok da bulma amaçlı aramayın. Çocuğunuza ”Zaten sen büyüdün, emzik zamanı da geçmişti, boşver onu” diyebilirsiniz. Bu kaybolma işini iyi planlıyacağınızdan eminiz biz…


3-Emziği Toprağa Gömün!

Çocuğunuza, emziği toprağa gömeceğinizi söyleyin ve bunu birlikte yapın. Bir gün parkta emzikleri gömün ve ileride emziklerin büyüyünce belki çiçek açabileceğini anlatın ona. Bu işi sık gitmediğiniz bir yerde yapmanın faydası olacaktır. Sık sık gidip bakalım demesini engellemiş olursunuz. Aslında bir iki güne kalmaz emzik hikayesinin tamamen unutulduğunu görmek sizi şaşırtabilir.

4-İşi Zamana Yayabilirsiniz!
Çocuğunuzun Emziği bırakabilme işini aşamalara ayırın. Mesela önce sadece evde kendi odasında ve arabada emzik kullanabileceğini söyleyin. Sonra arabada da yasaklayın emziği, bir kaç gün sonra sadece yatağında izin verin. Bir iki hafta sonra ise yatak da da emzik kullanmaması gerektiğini ona sık sık hatırlatın. Sonra yatakda da yasak olsun emzik.

5-Emziğe Veda Partisi Yapın!
Minik emzik bağımlısına ”Bu hafta sonu bir parti yapıyoruz ve senin emzikten mezun olmanı kutluyoruz” deyin. O Hafta sonu bir pasta ve birkaç yakın arkadaş eşliğinde bir veda partisi yapın. Bebeğim bak sen büyüdün artık deyin ve pastayı birlikte kesin. Bu işi ikinci doğum gününe de denk getirebilirsiniz. Bizden hatırlatması…

6-Emziği Doktara Hediye Edin!
Kızınız veya oğlunuza ”Doktor amca(veya teyze) emzikleri topluyor ve daha küçük bebeklere hediye ediyor” deyin. Bir sonraki doktor randevusunda da tüm emzikleri toplayıp muayanede bırakın. Miniğinizin yardımlaşma güdülerini tetiklerseniz şanslısınız. Güdülenen kıskançlık olursa, başka bir tekniği kullanmakta fayda var..

7-Takvim Kullanın!
Elinize bir takvim alın. ”Bak Canan tam 7 gün sonra emziğe bay bay yapacağız” deyin. Günler geçtikçe takvimde her günü kırmızı bir kalemle karalayın. Hatta bazı günleri de onun karalamasına izin verin. Umarız minik bu geriye sayım işinden hoşlanacaktır…

8-Ona Emzik Bırakmayla İlgili Bir Kitap Okuyun!
Çocukta gelişmesini istediğiniz bir davranış için ona kitap okuyun. Çok sevdiği bir hikaye kahramanının emziği bırakma hikayesi ona güç verebilir. Bu amaçla yazılmış bir kitap bulamazsanız, aldığınız herhangi bir kitapta böyle bir hikaye varmış gibi davranın! Aynı kitabı defalarca okutma potansiyeline karşı yapay hikayeyi eşinizin de bildiğinden emin olun!!! Böylesine ufak oyunlar çok işinize yarayabilir.

9-Ödemeyi Emzikle Yapın!
Oyuncak markette alacağınız oyuncakların ödemesini emzikle yapın. Tabi bunu yapmadan önce hem kasiyeri hem de çocuğunuzu konu hakkında yeterince bilgilendirdiğinizden emin olun. Kaş Yapayım derken göz çıkartmamak için…

10-Emzik Ucunda Delik Açın!
Annelerin emzik bıraktırmakta en çok kullandığı yöntemlerden birini en sona bıraktık. Emziğin işlevselliğini azaltarak çocuğunuzun bu alışkanlıktan kurtulmasını sağlayabilirsiniz. (Ucunda delik açarak yada ucunu tamamen keserek) Ancak emziğe zarar verilerek yapılan tüm çabalarda güvenlik prensibini hiç bir zaman elden bırakmayın, onun yanında ve dikkatli olun. Boğulmasına nyol açabilecek tüm uygulamalardan mutlaka kaçının.





BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 22 Kasım 2012 13:51 Sebep: Mesaj düzeni+içerik eklendi.
ömr-ü bahar
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
21 Kasım 2012       Mesaj #2
iceslush - avatarı
VIP ETC
Emziği yok edin,bebeğiniz emziksiz kalıp ağlıyabilir sonra alışır ve emziği bırakır
Sponsorlu Bağlantılar
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif
esrarengiz - avatarı
esrarengiz
Ziyaretçi
21 Kasım 2012       Mesaj #3
esrarengiz - avatarı
Ziyaretçi
sarı sabır denen bitki sakızına emziği deydirip ağzına verin emziği bırakın bu işlem memeden kesmek içinde kullanılır.
taklım - avatarı
taklım
Ziyaretçi
21 Kasım 2012       Mesaj #4
taklım - avatarı
Ziyaretçi
ilk aşama pedagojik yaklaşımdır, çocuğa emziği neden bırakması gerektiği anlatılır, %99 ihtimalle ikna olmayacaktır. fırsat kollanır, emziği emmediği bir an içine ıslak çay bitkisi doldurulur. son derece iğrenç göründüğü için çocuk emziği kullanmayacaktır. ikincisi pedagojik bir yaklaşım değildir ama işe yarar.Msn Happy

Benzer Konular

14 Eylül 2010 / LaSalle X-Sözlük