Arama

Hamit Görele

Güncelleme: 11 Eylül 2011 Gösterim: 4.621 Cevap: 1
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
16 Şubat 2008       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi
Hamit Görele

Sponsorlu Bağlantılar
1903-1981. Ressam. Mühendis Mektebi'nde ve Güzel Sanatlar Akademisi'nde okuduktan sonra Paris Julian Akademisi'nde Andre Lhote Atölyesi'nde çalıştı (1929). Paris Büyük Galeri'de düzenlenen sergide "Firavun'un karısı" adlı eseriyle ilgi çeken Görele, yurda döndükten sonra resimöğretmenliği yaptı. 1968'de Çağdaş Türk Ressamlar Derneği'nin Yılın sanatçısı ödülünü kazanan Görele, önceleri kübizme yöneldi, daha sonra dışavurumcu çalışmalar yaptı. Atatürk ve devrimleri konusunda tablolar, büstler ve heykel çalışmaları yaptı.

Biyografi Konusu: Hamit Görele nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Hamit Görele
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  hamitresim.jpg
Gösterim: 147
Boyut:  2.4 KB

Doğum: 1903, Görele
Ölüm: 1980, İstanbul
Ressam ve heykeltıraş.

1900 yılında Görele’de doğdu. İlk ve orta okulu Gümüşhanede okudu. Lise öğrenimini İstanbul’da bitirdi.

Mühendis Mektebi, Güzel Sanatlar Akademisi ve Paris Julian Akademisi'nde öğrenim gördü.
1922 yılında girdiği mühendis mektebinden 2 yıl sonra ayrılarak Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1928 ‘de Akademiden mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Çallı İbrahim ile çalışmalar yaparken Amerikan Kız Koleji’nde ve Galatasaray Lisesinde Resim Öğretmenliği yaptı.

1928 yılında Avrupa Resim Yarışmasını 2.likle kazanınca Maarif Vekaleti tarafından Fransa’ya tahsile gönderildi. Paris’teki başarılarından dolayı 16.2.1929’da Maarif Vekaletinden takdirname aldı. 1930 ‘da Montparnasse Bulvarı “Grand Galerie Moderne” de açılan karma sergide Firavunun Eşi ve Odalık adlı resimleriyle Cezanne, Matisse, Picasso, Bonnard ve Lhote gibi çağımızın dev ressamlarıyla yan yana yer aldı.

Görele, Andre Lhote atölyesinde ve Akademie Moderne ‘de dört yıl çalıştı. 1933 ‘te yurda döndü. Bir yandan “Müstekil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği” ‘nin sergilerine katılan ve başkanlığını da yapan sanatçı diğer taraftan açtığı kişisel sergilerle çağdaş türk resminin ilk örneklerini de verdi. 1934 ile 1940 yılları arasında İstanbul, Ankara ve Anadolu’nun çeşitli illerinde (Antalya,Erzurum,Çankırı,Sivas) resim öğretmenliği yapan Görele çeşitli sergilerle sanat yaşamını sürdürdü.

Yurt içinde ve dışında çeşitli sergilere katıldı. 1968'de Çağdaş Türk Ressamları Cemiyeti'nin Yılın Sanatçısı Ödülü'nü, 1979'da Devlet Onur Ödülü'nü kazandı. 1980'deki 41. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde de başarı ödülü aldı. Büst ve heykel çalışmaları da vardır. Atatürk ve devrimleri, en çok işlediği konulardandır. İlk yapıtları izlenimci ve kübisttir. Sonraları ölçü-oran araştırmalarıyla geometrik olanakları kullanarak yapımsalcılığa (constructivism) yöneldi.

Görele Her yenlikte olduğu gibi çeşitli eleştrileride göğüslemek zorunda kaldı.Sanatçı katıldığı yurt içi ve yurt dışı sergilerin dışında çok sayıda yazı,makale,eleştri ve çevirilerle Türk resim sanatına modern kişiliğini kazandırmak için uzun, yorucu, dirençli ve çoğu zamanda tek başına ve özverili bir mücadele verdi. 1965’te Türk Çağdaş Ressamlar Derneği Başkanlığına getirilen sanatçı, 1967 yılında “Yılın Sanatçısı” ödülüne değer görüldü.

Hamit Görele daha sonra 1978 yılında “ Devlet Onur Belgesi “ verilen iki ressamdan biri oldu. Türk resim sanatının önemli yapı taşlarından biri olan Hamit Görele 6 Haziran 1980 tarihinde aramızdan ayrıldı.


Kaynak
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

19 Kasım 2014 / Kral_Aslan Spor tr
5 Ocak 2010 / ReaLin Spor tr
15 Kasım 2006 / Misafir Taslak Konular
13 Şubat 2016 / _EKSELANS_ Edebiyat tr