Arama

Cemil Cem

Güncelleme: 25 Nisan 2011 Gösterim: 11.234 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cemil CEM (1882-1950)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  cemil_cem.jpg
Gösterim: 407
Boyut:  2.1 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Çağdaş Türk kari­katür sanatının ilk ustası sayılan Cemil Cem İstanbul'da doğdu. Daha küçük yaşlardayken yapmaya başladığı resimler aile ve yakın çevresindeki sanattan anlayan kişilerin dikka­tini çekiyor, beğeniliyordu. Ortaöğrenimi­ni İstanbul'da tamamladıktan sonra gene aynı kentte hukuk öğrenimi görmeye başla­dı. Bu sırada memur olarak hariciye nezaretine (dışişleri bakanlığı) girdi. 1903'te yükseköğrenimini tamamlayınca kendisine yurtdışında görev verilerek Fransa'ya gönde­rildi. Görevini Fransa'nın çeşitli kentlerinde, daha sonra Paris'te sürdürdü. Bu arada Paris' te siyasal bilimler öğrenimi gördü. Resimle birlikte karikatürle de ilgilenen Cem karika­türün bir sanat olduğunu Paris'te anladı. Fransız karikatürcülerinin etkisiyle başladığı karikatürleri ilgi gördü ve mizah dergilerinde yayımlandı. Ama bu dönemde, dostları ve kendisi için çizen bir karikatür sanatçısı ola­rak kaldı. Bu arada Osmanlı Devleti'nde siyasal değişmeler oluyordu. 1908'de II. Meş­rutiyet ilan edilmiş ve basın üzerindeki baskı­larla birlikte II. Abdülhamid'in koyduğu kari­katür yasağı da kalkmıştı. Cem, 1908'de ya­yımlanmaya başlayan ve Türkiye'nin ilk önem­li mizah dergilerinden biri olan Kalem'e Av­rupa'dan karikatürler göndermeye başladı. Cem'in çizdikleri o zamana kadar çizilenler­den farklıydı. Karikatürleri yalnızca çizgiye dayanmıyor altyazıya da önem veriyordu. Bu arada Türkiye'ye geldi ve tekrar görev alarak Avrupa'ya gitti. Cem ülkesindeki güncel siyasal gelişmeleri Avrupa'dan izleyemediğini düşünerek 1910'da görevini bırakıp İstanbul'a döndü. Aynı yıl ünlü mizah dergisi Cem'i çıkarmaya başladı. Artık tek uğraşı karikatür olmuştu. Derginin ilk sayısında "Biriki Söz" başlığı altında yazdığı önsözde, karikatürün hem söz sanatı olarak edebiyata, hem de çizgiye dayandığını; ince bir alay taşımadan ve becerili bir çizgi sergilemeden karikatür olamayacağını vurguluyordu. Gerçekten de, özellikle portre karikatürlerinde sanatının do­ruğuna ulaşıyordu. Devlet adamlarının portre karikatürlerinde kişiliklerinin ve dış görünüş­lerinin en belirgin yanlarını ustaca yansıtıyor­du. II. Balkan Savaşı sırasında cepheden ye­nilgi haberi gelmeye başlayınca Cem 1912'de dergiyi kapattı ve Avrupa'ya gitti. Kur­tuluş Savaşı'nın başladığı yıllarda Avrupa' daydı. Savaş sürerken yurda döndü ve İs­tanbul Sanayi-i Nefise Mektebi'nde (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) müdürlük yaptı.
1927'de dergisi Cem'i yeniden yayımlamaya başladı. Vergilerin ağır olmasını eleştiren bir karikatürü nedeniyle yargılanıp bir yıllık ha­pis cezasına çarptırıldıysa da temyiz mahke­mesi Cem'i akladı. Ama o dönemin bakanla­rından Recep Peker'i konu alan bir karikatü­rü nedeniyle dergisi 1928'de kapatıldı ve karikatür yayımlaması yasaklandı. Bir süre İstanbul Belediye Şehir Meclisi üyeliği yaptık­tan sonra evine çekilen Cem zamanını resim yapmaya ayırdı. Cem karikatürlerinde genellikle Türkiye' nin siyasal yaşamını konu alır. II. Abdülhamid'in baskıcı yönetimi, İttihat ve Terakki döneminin yolsuzlukları ve içinde değişik görüşte kişileri barındıran muhalefetteki Hür­riyet ve İtilaf Fırkası'nm tutumu, sözünü sakınmayan sanatçının eleştirilerinden kurtu­lamamıştır. Çizgilerindeki gerçekçilik ve ince mizah anlayışı daha sonra birçok karikatür sa­natçısını etkilemiştir. Cem'in 1909'da yayımla­dığı adsız bir karikatür albümü vardır. Ayrıca Cem'le ilgili, karikatürlerini de içeren bazı inceleme ve araştırma kitapları yayımlan­mıştır.

Biyografi Konusu: Cemil Cem nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cemil Cem
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Cem'in portresi, ressam İzzet Ziya Bey tarafından çizilmiş.
Ad:  CemilCem.JPG
Gösterim: 488
Boyut:  52.2 KB

Cemil Cem (1882-1950), çağdaş Türk karikatürünün en önemli ustalarından biridir. Karikatürlerinde genellikle Türkiye'nin siyasal yaşamını konu almıştır.
Cemil Cem İstanbul'da doğdu. İstanbul'da hukuk öğrenimi gördü. Dışişlerinde görevli olarak Fransa'ya gitti. Bu sırada Paris'te Siyasal Bilgiler Okulu’nun derslerini izledi. 1908'de İstanbul’da yayımlanmaya başlayan Kalem dergisine karikatürler göndermeye başladı. Karikatürlerinde altyazıya da önem veriyordu. Cem 1910'da İstanbul'a döndü ve aynı yıl ünlü mizah dergisi Cem dergisini çıkarmaya başladı. Özellikle portre karikatürleri çizdi ve karikatürlerinde devlet adamlarının kişiliklerinin ve dış görünüşlerinin en belirgin yanlarını ustaca yansıttı.
Cemil Cem'e ait bir karikatür
Ad:  CemilCem_kar.jpg
Gösterim: 382
Boyut:  3.6 KB

1912'de, Balkan Savaşları’ndaki yenilginin ardından dergiyi kapatarak Avrupa'ya gitti. Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul’a döndü ve 1925’e değin Sanayi-i Nefise Mektebi'nde (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) müdürlük yaptı. Cem'i 1927’de yeniden yayımlamaya başladı. Vergileri eleştiren bir karikatürü nedeniyle yargılandı. Recep Peker'i konu alan bir karikatürü nedeniyle de dergisi 1928'de kapatıldı ve karikatür yayımlaması yasaklandı.
Bir süre İstanbul Belediye Şehir Meclisi üyeliği yaptıktan sonra evine çekilen Cem zamanını resim yaparak geçirdi. 9 Nisan 1950’de İstanbul’da öldü.
Cem karikatürlerini mizahı yazıyla ileten bir anlayışla çizdi. Devlet adamlarını ve yönetimi hiç sakınmadan eleştirdi. Çizgilerindeki gerçekçilik ve ince mizah anlayışıyla daha sonra birçok karikatürcüyü etkiledi. Cem'in 1909'da yayımladığı adsız bir karikatür albümü vardır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Cemil Cem

(1882 İstanbul-1950 İstanbul), Karikatürist. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi'nde yaptı. Okul yıllarında desen çalışmaları ve karikatür üzerinde durdu. Karikatür alanında kendi kendini yetiştirdi. Albert Guillaume, Huart Steinlen, Forain gibi dönemin ünlü karikatüristlerin etkisi altında kaldı. 1910'da "Kalem" dergisini yayımladı. Dergi kapatıldıktan sonra, I. Dünya Savaşı'na kadar "Cem"i çıkardı. Bir süre Sanayii Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) müdürlüğü yaptı. Devrinin siyaset adamlarının ilkel ve gülünç yönlerini yansıtan karikatürlerini, altyazılarıyla ve seçtiği konularla ustalıklı biçimde pekiştirmiş büyük bir mizah ustasıdır.

Benzer Konular

8 Ağustos 2008 / Misafir Moda tr
19 Mart 2008 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
3 Temmuz 2010 / LaSalle Müzik tr
12 Nisan 2016 / Baturalp Asker tr
25 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Siyaset tr