Arama

Sırrı Özbay

Güncelleme: 3 Temmuz 2010 Gösterim: 4.895 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sırrı Özbay (d.1898-ö.3,Temmuz,1959) H.O. Pazarcık doğumlu resim sanatçısı ve resim öğretmenidir. Fütürist resim ekolünün ülkemizindeki ilk temsilcilerindendir. Cumhuriyetin kuruluş döneminde İstanbulda eğitim görüp Anadoluya gönderilmiş öğretmen neslinin mensubudur.

Sponsorlu Bağlantılar
Gençlik yıllarında Bulgaristan-Romanya sınırındaki Dobruca bölgesinin Köstence ve Pazarcık ilçelerinde yaşamıştır. Cumhuriyetin kurulmasıyla Türkiyeye gelmiştir. Türkiyeye gelişinden sonra İstanbulda Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi nde (Güzel Sanatlar Akademisinde veya bugünkü adıyla Mimar Sinan Üniversitesinde) okumuştur. Mezuniyetinden sonra resim öğretmeni olarak Balıkesire gönderilmiştir. 1926 yılında Balıkesirde başladığı resim öğretmenliğini hayatının sonuna kadar bu şehirde devam ettirmiştir.

Balıkesire görev yaptığı okullar şunlardır;

Gazi Orta Mektebi,
Balıkesir Kız Orta Mektebi,
Necati bey Muallim Mektebi,
Balıkesir Lisesi,
Balıkesir Ticaret Lisesi,

33 yıl görev yaptığı okullarda, kaabiliyetli öğrencilerini resim sanatına yönlendirmiştir. Çok sayıda ressamın resme başlamalarında ön ayak olmuştur. Yetişmelerinde büyük katkıları olmuştur. Öğrencileri arasında dünyaca ünlü resim sanatçılarımızdan Prof.Devrim ERBİL ve Prof.Mustafa ASLIER de vardır.

Sırrı Özbay hiç evlenmemiştir. Mütevazi, sabırlı ve çalışkan kişiliği sayesinde öğrencileri ile arasında özel bir yakınlık kurmuştur. Eğitimcilik ve sanat hayatının dışında da Balıkesir şehrinin saygıyla anılan ve entellektüel bir kişiliğidir.

2 Temmuz 1959 günü okul yokuşunu çıkarken kalp krizi geçirerekhastaneye kaldırılmıştır. 3 Temmuz günü öğle saatlerinde vefat etmiştir. Ölümü şehirde büyük üzüntüye sebep olmuştur. Cenazesi Paşa Camisindeki kalabalık bir cenaze töreniyle Başçeşme mezarlığında toprağa verilmiştir. Ayrıca ismi Balıkesirde bir caddeye verilmiştir.

Sırrı Özbay, fütürist resmin Türkiyedeki öncülerindendir. İstanbul, Eskişehir, Ankara ve Balıkesirde 13 resim sergisi açmıştır. Eserleri halen çeşitli koleksiyonlarda ve müzelerde yer almaktadır.
Biyografi Konusu: Sırrı Özbay nereli hayatı kimdir.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Erdek   SC4B1rrC4B1 C396zbay27C4B1n Milli KC3BCtC3BCphanedeki bir resmi

Sponsorlu Bağlantılar
Erdek, Sırrı Özbay'ın Milli Kütüphanede bulunan bir resmi


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
3 Temmuz 2010       Mesaj #3
kyle - avatarı
VIP katekolamin
devrimerbil1
My one regret in life is that I am not someone else.

Benzer Konular

22 Haziran 2012 / Misafir Genel Mesajlar
11 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr
1 Nisan 2009 / Sivoy Spor tr
24 Mayıs 2010 / Daisy-BT Sanat tr
16 Aralık 2013 / Jumong Sinema tr