Arama

Hale Asaf

Güncelleme: 2 Ağustos 2016 Gösterim: 12.704 Cevap: 2
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Hale Asaf'ın teyzesi ilk Türk kadın ressamı Mihri Hanım, sonraları Bursalı Selami Paşa'nın oğlu hariciye memurlarımızdan olan Müşfik Bey'le evlendiği için Mihri Müşfik adıyla da tanınmıştır. Ünlü ressam, İtalya'da olduğu gibi, Almanya'da ve Fransa'da büyük başarılar sağlamış, mütareke devrinde İstanbul'daki Güzel Sanatlar Akademisi'nin kız öğrencilerine resim dersleri vermiş, hayatının son yıllarını Amerika'da sefalet içinde tamamlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Mihri Hanım, 1885 yılında doğdu. Bembeyaz tenli, siyah saçlı, mavi gözleri ile etine dolgun, çekici ve değişik bir güzeldi. İlk kültürünü evlerine gelen özel öğretmenlerden aldı. Batılı kadınların hayatına özenen ve bunda bir Batılı kadın gibi başarılı olduğunu sanan kadınlar arasında, yerini buldu. Genç kızlık çağına geldiği zaman, Avrupa'dan İstanbul'a gelen operetçileri, müzisyenleri izler, o devirde Türk kızları için yadırganan biçimde dekolte giyinir ve alafranga hayata içten tutkusunu, her hareketi ile belirtirdi.Aslında, çapkın bir babanın güzel ve biraz da âşık ruhlu kızıydı. O da babası gibi, hayatını neşe ve zevk içinde geçirmeye meyilli idi.Bir ara, Müşfik Bey'le devam ettirdiği bohem hayatını, evlenmek suretiyle sürdürdü. Roma'da tabloları ile yaşantısı sırasında, belki de Danonçiyo'nun delaleti ile, Vatikan Müzesi'ne bir tablosu bile konuldu. Hatta, Papa'nın bir portresini yaptı. Papa , ilk defa bir kadın ressama poz veriyordu. Bütün bunlar, meşhur Danonçiyo'nun özel dostluğunun eseri idi.

Mihri Hanım, aynı zamanda, bir salon kadınıydı. İttihat ve Terakki Partisi büyüklerinden çoğu ile dostluğu vardı. Hıristiyan kadınları gibi, erkeklerle içki masasına oturması garip karşılanmış ve İttihatçıların memleketten kaçmasından sonra, kendisi de Roma'ya, daha sonra paris'e giderek resim yapmakla yaşantısını sürdürmüştür. Onun Paris'teki atelyesi, 52 Bd. Montparnasse'de idi. Ancak Paris'teki hayatı, çok israflı gçmiş ve tablolarının geliri borçlarını kapatamadığından, sıkıntı çekmiştir. Hayatının son yıllarını Amerika'da geçirmiş, zengin kişilere, özel resim dersleri vererek ömrünü tamamlamış, çalışma gücünü kaybettikten sonra, sefalet içerisinde, sanat ve gerçek dünyamızdan göçmüştür.

Hale Asaf'ın hocaları ve eserleri


Hale Asaf, evinde, küçük yaşta resme başladı. İlk öğretmeni, kendisine İngilizce dersi veren bir matmazeldir. Hale daha sonra Dame ve Sion'da okudu. Fransızcayı bu okulda, evlerindeki Rum hizmetçilerden de, güzel konuşacak kadar Rumca öğrendi. Daha sonra teyzesi Mihri Hanım'ın yanına, annesi ve babası ile gittiğinde Roma'da uzun müddet resim çalışmaları yaptı ve bir İtalyan gibi İtalyan diline vakıf oldu. Hale, müterakenin ilk yıllarında, babası ile annesinin mali durumu müsait olduğu sırada, Almanya'ya resim tahsiline gönderildi. Orada da, Almancayı öğrendi. Hale'nin yabancı dilleri erken kapabilen bir kabiliyeti vardı. Resimde de öyle oldu. Teknik resim dersini teyzesi Mihri Hanım'dan aldı. Daha sonra, ünlü ressamımız Namık İsmail'in özel öğrencisi oldu. Mütareke devrinde ise 16 yaşındayken Berlin'e gönderildi. Orada, imtihanla Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi ve tarihi tablolar ressamı Prof. Kamf Arthur'un talebesi oldu. Akademi Müdürü Prof. Kamf Arthur, Hale'de büyük istidat gördü ve onun eserlerini Berlin'deki ünlü sanat dergilerine verdi.
Son düzenleyen Jumong; 2 Ağustos 2016 16:46
Biyografi Konusu: Hale Asaf nereli hayatı kimdir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
2 Ağustos 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Hale Asaf


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  haleasaf.jpg
Gösterim: 833
Boyut:  28.9 KB
1905 yılında İstanbul’da doğdu. Baba tarafından Sadrazam Halil Paşa' nın anne tarafından Çekez Mehmet Rasim Paşa' nın torunudur.Babasının adı Salih Bey, Annesinin adı Enise dir. İlk Türk kadın ressamlardandır.Ressam Mihri Müşfik Hanımın yeğenidir. Küçük yaşta resim eğitimine başladı. Ayrıca ünlü ressam Namık İsmail’den özel dersler aldı. Berlin Güzel Sanatlar Akademisi'nde okudu. Berlin’deki yaşamı, babasının siyasi nedenlerle Mısır’a geçmesi nedeniyle hayli sıkıntılı geçti. 1925 yılından itibaren babasının adı Salih' in yerine dedesinin adı Asaf ' ı kullanmaya başladı. Babası Kurtuluş Savaşı sonrasında Mısır' a kaçınca, annesi ve babası ayrıldı annesi Enise Hanım' da İsviçre' ye gitti. Enise hanım rahatsızlanarak Bale sanatoryumunda verem' den (tüberküloz) vefat etti.

Hale Asaf, resim teknikleri anlamında Avrupa'da neler yapıldığını yakından takip etmeye çalışıyor, yenilikleri yakından görmek için sık sık Avrupa’ya giderek çağdaş resimlerden haberdar olmaya çalışıyordu. Bu teknikleri öğrenmek için dersler alıyor, kendini acelesi varmışçasına geliştirmeye çalışıyordu. 1927'de Paris’e gittiğine yine bir eğitim akademisine, “Akademie de la Grande Chaumiere” kaydolarak, Andre Lhote’un öğrencisi oldu.

Roma’da teyzesi Mihri Müşfik Hanımın yanında resim eğitimine devam etti. Fransızca, İtalyanca ve Rumca öğrendi. 19 yaşında ilk şöhretini kazandı. Yaptığı portreler Berlin’in en meşhur sanat dergilerinde yayınlandı. 13 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’a geldi. Bursa Kız Öğretmen Okulu'na tayin edildi. Necati Bey Kız Sanat Enstitüsü'nde Fransızca dersleri verdi. Yaşamının büyük bölümü yurtdışında geçen Hale Asaf, Bursa’da çevreye uyum sağlamak ve resim çalışmalarını sürdürmekte zorlanıyordu. Bursa Çorapçılar Çarşısı’nda resim yaparken, bir kadının resim yapmasını yadırgayan kalabalık tarafından saldırıya uğramış ve korkudan bayılmıştı. Bu olayın etkisinden kurtulamadı.

İlk büyük resim sergisini Ankara’da bir grup ressam arkadaşıyla beraber “1. Genç Ressamlar Sergisi” adı altında açtı. Burada 6 tablosu sergilendi. Hale Asaf 1929 yılında da Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı.

1938’de 35 yaşında iken bir hastane odasında hayata veda eder Hale Asaf. Ölümünden sonra büyük bir kısmı Aniente’de kalan resimlerin ne olduğu bilinmemektedir. Rivayete göre, Aniante’nin bir arkadaşına emanet olarak bıraktığı içi resimlerle dolu çanta, İkinci Dünya Savaşı yıllarında kaybolur. Bu sebeble teyzesi Mihri Müşfik Hanım kadar bilinmez ismi, oysa ondan çok daha iyi bir ressamdır Hale Asaf.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
2 Ağustos 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Hale Asaf ' ın Bazı Eserleri


Ad:  haleasafeserleri.jpg
Gösterim: 2671
Boyut:  97.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.

Benzer Konular

25 Kasım 2006 / Mystic@L Sanat tr
17 Mayıs 2011 / Daisy-BT X-Sözlük
6 Haziran 2011 / _Yağmur_ Tiyatro tr