Arama

Burhan Doğançay

Güncelleme: 26 Şubat 2013 Gösterim: 16.657 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Burhan Doğançay
Ad:  burhan_dogancay.jpg
Gösterim: 872
Boyut:  6.3 KB
Sponsorlu Bağlantılar

1929 yılında İstanbul'da doğan sanatçı, 1950-1953 yılları arasında Paris Üniversitesi'nden Hukuk doktorası aldı. 1952-1953 arasında La Grande Chaumiere'de Sanat Kursları'na katılan sanatçının 1965'de New York-Guggenheim Müzesi tarafından bir eseri satın alındı.
1969 yılında Los Angeles'da litografi çalışmaları yaptı. Dünya Fotoğraf projesi'ni
gerçekleştirmek üzere dış ülkeleri dolaştı. 6 ödül sahibi olan Doğançay halen New York'da yaşamaktadır.
Türk resminin 1950'lerden itibaren dışa açılma çabaları, bazı sanatçılarımızın batının önemli sanat merkezlerinde etkinlik göstermeye başlamaları sonucunu doğurmuş, bugüne geldikçe bu durum yoğunluk kazanmıştır. Ancak, bu sanatçılardan pek azı kendilerini içinde bulundukları sanat ortamına adapte etme ve sanatları ve sanatçı kişilikleriyle etkin olabilme başarısını gösterebilmiştir. Bu sanatçılar arasında en dikkat çekici isim Burhan Doğançay'dır.
Sanatçının babası, izlenimci tarzda manzaralarıyla tanınan asker ressamlardan Adil Doğançay'dır. Bir harita subayı olan babası ile birlikte küçük yaşlarından itibaren doğada gezen ve ondan resmin temel bilgilerini öğrenen Doğançay, aynı zamanda babasının ressam arkadaşı Arif Kaptan'ın halkevlerindeki resim kurslarına katılmıştır.
Resimle erken tanışıklığına karşın, eğitimini başka bir alanda sürdürmüştür. 1950 yılında Paris'e giderek burada hukuk ve iktisat eğitimi görmüştür. Ancak, Paris gibi bir sanat merkezinde Louvre ve diğer müzelere yaptığı ziyaretler, açılan önemli sergiler ve sanat yayınlarıyla pekişen sanatçı alt yapısı, onu resme daha fazla bağlamış gözükmektedir. Bu dönemde, aynı zamanda Le Grande Chaumiere'de sanat çalışmaları yapmıştır.
Yurda döndükten sonra, 1956 yılında, Ankara'da Sanatsevenler Derneğinde ilk kişisel sergisini açmıştır. Aynı dönemde, Ticaret Bakanlığı'nda görev alan sanatçı, daha sonra turizm alanına geçmiş ve bu amaçla 1962 yılında New York'a gönderilmiştir.
Paris'ten sonra bir diğer önemli sanat merkezinde New York'da bulunmak, çocukluğundan beri resimle içiçe olan Doğançay'ı kaçınılmaz kararın eşiğine getirmiş ve sanatçı, 1964'de görevinden ayrılarak tamamıyla resim çalışmalarına yönelmiştir. Bu kararın kısa bir süre sonrasında, New York'da yurtdışındaki ilk kişisel sergisini gerçekleştirmiştir.
Sanatçı, New York'da bulunduğu ilk yıllardan itibaren ilgisini duvarlara yöneltmiştir:
"1963, 1964 yıllarında New York duvarlarındaki afişlerin büyüklüğü ve çokluğu, grafiti ve sloganların çekiciliği, aralarında Dubuffet'nin de bulunduğu bir çok ressam gibi beni de etkilemiştir."

[KÖKSAL, Ahmet; "Burhan Doğançay'la Bir Konuşma", Sanat Çevresi, Temmuz 1986, S.93, s.5]
1969 yılında Guggenheim Müzesi müdürü Thomas Messer aracılığıyla Tamarind Litografi Atölyesi Bursu'nu kazanan sanatçı Los Angeles'da ilk baskı çalışmalarını gerçekleştirmiştir.
Bu yıllardan itibaren, dünyanın dört bir yanını gezerek farklı ülkelerdeki duvarları inceleyen ve fotoğraflarını çeken sanatçı, bunları resimleri için bir kaynak olarak kullanmakla kalmamış; biriken fotoğraf malzemesi, 1982'de Paris Georges Pompidou Sanat Merkezi'nde Dünya Duvarları projesiyle sergilenmiştir.
Doğançay'ın incelediği, belgelediği, üzerinde düşündüğü duvarlar onun sanatının başlıca kaynağı ve ana çıkış noktasıdır:
"Burhan Doğançay bu duvarları gördü, okudu, yüzeylerini inceledi, içeriklerini kaydetti, fotoğraflarını çekti, resimlerini yaptı, karşılaştırdı, sınıflandırdı, değiştirdi ve onları sanatının hammaddeleri olarak kullandı."
[MESSER, Thomas M.; "Hammaddeler", Yeni Boyut, Kasım 1982, S.1/ 7, s.16]
Doğançay'a göre duvarlar insanların duygu ve düşüncelerinin doğal ürünleridir:
"Benim duvarlara olan aşırı tutkumun nedeni, onların üzerinde bulunduğumuz yazın ve sanatın gündelik yaşamımızın bir parçası olmasıdır. Nereye gitsek, nereye baksak duvarlar karşımıza çıkar. Karalamaları ile, felsefi ve siyasal sloganları ile, çocukların çizimleri ve diğer mizah, trajedi ve aşk anlatımları ile bir ülkenin, kentin ya da köyün toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel, tarihi ve tecimsel kişiliğini ortaya koyarlar. Benim bu duvarları tanıtmam yalnızca estetik ve belgeseldir; yaptığım seçimler herhangi bir ideolojik ya da politik mesaj taşımamaktadır."
[DOĞANÇAY, Burhan; "Paradoks", Yeni Boyut, Kasım 1982, S.1/ 7, s.16]
Duvar yüzeyine yazılmış bir yazı, yapılmış bir resim, yaptırılmış afişler, bunların içiçe geçen görünümleri Doğançay'ın sanatının görsel, estetik ve düşünsel çıkış noktasıdır. Bu çalışmaları, farklı teknik ve malzeme olanaklarını ya da anlatım biçimlerini kullanarak çeşitlendiren sanatçı, değişik dönemlerde gerçekleştirdiği resim dizileriyle dikkat çekmektedir. Ev Boyacıları, Formula I, Grego'nun Duvarları, Alexander's Duvarları gibi... 1990'ların başında gerçekleştirdiği İkili Realizm dizisinde ise, gerçek nesneleri tuvale yapıştırarak bunların gölgelerini boyamıştır. Sanatçı ayrıca, 1983'de bulunduğu İsviçre'de Gölge Heykel adını verdiği üç boyutlu çalışmaların ilk maketlerini yapmış ve daha sonra bu çalışmalarını olgunlaştırmıştır.
1992'de St. Petersburg Rus Devlet Müzesi'nde açtığı sergiyle eserleri burada gösterilen ilk yabancı sanatçı olan Doğançay'ın resimleri, dünyanın dört bir yanındaki pekçok önemli müze ve koleksiyonda yer almıştır. Yurtdışında açtığı sergilerin yanısıra, düzenli olarak Türkiye'de eserlerini sergileyen sanatçı, Türk resminin ayrıcalıklı bir ismi olarak kendisini uluslar arası sanat ortamında kabul ettirmiştir.

Kaynak: lebriz.com

Biyografi Konusu: Burhan Doğançay nereli hayatı kimdir.
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
16 Ocak 2013       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Burhan Doğançay vefat etti

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay vefat etti.

16 Ocak 2013
Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde bu sabah hayata gözlerini yuman 84 yaşındaki Doğancay’ın cenazesi, 18 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Bodrum Turgutreis Karabağ Mezarlığı’na defnedilecek.

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Burhan Doğançay
MsXLabs.Org


1929 yılında dünyaya gelen sanatçı, sanat eğitimini ilk olarak babasından ve tanınmış ressam Arif Kaptan’dan aldı. Babasının teşvikiyle başlayan resim çalışmaları, Ankara Üniversitesi’nde aldığı hukuk eğitiminin ve 1955’te Paris’te bitirdiği ekonomi doktorasının önüne geçerek sanat serüveninin başlangıcı oldu.

GENÇLERBİRLİĞİ SERÜVENİ
Ünlü ressam, gençliğinde futbola da gönül verdi. Bir süre, Gençlerbirliği'nde oynadı.
Paris’teki öğrencilik yıllarında La Grande Chaumiere’de resim çalışmalarına katıldı. 1961’de 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne beş resmi kabul edildi. 1962 yılında New York’a gitti. New York duvarlarıyla başlayacak önemli esin kaynağı olan "Duvarlar" serisine de aynı yıllarda başladı.

"DÜNYA DUVARLARI"
1975 yılında buradan yola çıkan sanatçı, 114 ülkeyi kapsayacak olan "Dünya Duvarları" fotoğraf projesine başladı. 1982’de bu projenin ürünlerini, Paris’te Georges Pompidou'da "Fısıldayan Duvarlar" adı altında ilk kez sergiledi. 1983’te Fransa’nın ünlü halı merkezi Aubusson’dan sanatçının tasarımları duvar halısı olarak dokunmaya başlandı.
1986’da büyük bir onarım geçiren Brooklyn Köprüsü’nün 19 adet büyük boy fotoğrafı New York kentinin 100. yıl kutlamalarında (1998) JFK Uluslararası Havaalanı’nda iki yıla yakın bir süre sergilendi. Daha sonra bu fotoğraflar "Walls of the World" adı altında kitap olarak yayımlandı.

"MAVİ SENFONİ"

Burhan Doğançay

Kasım 2009'da, yaptığı tablolardan "Mavi Senfoni", Yıldız Holding yöneticisi Murat Ülker tarafından, İstanbul'da yapılan bir açık artırmada 2.2 milyon TL'ye satın alındı. Bu satıştan sonra, sanatçı, "Yaşayan en pahalı Türk ressam" olarak anılmaya başlanmıştı.
2001 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı desteği ile ilk Retrospektif Sergisi’ni İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirdi. 2003 Haziran ayında sanatçının, "Hat Sanatına Saygı" isimli çalışması Brüksel’deki yeni Avrupa Parlamentosu binasına asıldı.

Eserlerinin Bulunduğu Müzelerden Bazıları:
  • Danimarka, Louisiana Museum of Modern Art,
  • Fransa, Museé de Grenoble, Centre Georges Pompidou,
  • Rusya, St. Petersburg, State Russian Museum,
  • USA; Houston, Museum of Fine Arts,
  • Los Angeles, Los Angeles County Museum,
  • Newark, The Newark Museum,
  • New York, The Brooklyn Museum, The Museum of Modern Art, The Solomon, R. Guggenheim Museum, The Metropolitan Museum of Art,
  • Washington D.C., The Library of Congress, The National Gallery of Art,
  • Pittsburg, Carnegie Museum of Art,
  • Cleveland, The Cleveland Musuem of Art,
  • Athens, Ohio, Kenddy Museum of Art
  • Kanada, Victoria, Art Gallery of Greater Victoria
  • Yunanistan, Atina, Benaki Museum
  • Belçika, Brüksel, European Parliament
Doğançay ve Eserleri Hakkında Yayınlanan Kitaplar:
  • Walls of the World., Kerber Verlag, 2003, Almanya
  • Dessine-Moi l’Amour. Syros-Alternatives, 1992, Fransa
  • Bridge of Dreams. Hudson Hills Press, 1999, USA
  • Dogançay. Hudson Hills Press, 1986, USA
  • Dogançay: A Retrospective. Duran Editions, 2001, Türkiye
  • Burhan Dogançay: Works on Paper 1950-2000., Hudson Hills Press, 2003, USA
Aldığı Ödüllerden Bazıları
  • 1964- New York Kenti Takdir Belgesi
  • 1984- ENKA Sanat ve Bilim Ödülü
  • 1992- Rusya Kültür Bakanlığı Takdir Madalyası
  • 1995- T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ve Madalyası
  • 2004- Ankara Hacettepe Üniversitesi ‘’Sanatta Onursal Doktora’’ Belgesi
  • 2005- Art Forum Ankara Plastik Sanat Fuarı ‘’Sanat Onur Ödülü’’
Sen sadece aynasin...
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
26 Şubat 2013       Mesaj #4
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Dünyaca ünlü ressam Burhan Doğançay tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

spacer
Burhan Doğançay 84 yaşında İstanbul’da tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Burhan Doğançay, 18 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından kendi vasiyeti üzerine 19 Ocak Cumartesi günü Bodrum Turgutreis’te bulunan Karabağ Mezarlığı’nda defnedilecek.


"SADECE RESSAM DEĞİL, ÖNEMLİ BİR FOTOĞRAF SANATÇISIYDI"
Hurriyet.com.tr'ye Doğançay'ın vefatıyla ilgili konuşan Doğan Hızlan, "Türk resminin büyük kaybı" dediği ressam için şu sözleri kaydetti:
"Burhan Doğançay, sadece resimleri yani tuval çalışmalarıyla değil, fotoğraflarıyla da çok önem taşıyan bir ressamımızdı. Son yıllarda Mavi Senfoni ile de gündeme gelmişti. Bir bestecimiz ondan esinlenerek bu besteyi yapmış, böylece bu eserde resimle müzik buluşmuştu. Resimlerinin, o öldükten sonra da sergilenebilmesi için Beyoğlu'nda bir müze yaptı. Burada resimleri, kitapları ve kendisi gibi ressam olan babasının resimleri bulunuyor."

"HAKK'A YÜRÜDÜ"
Twitter'da ünlüler, ünlü ressamın ölümünün ardından paylaştıkları mesajlarla duygularını ifade etti:
Ressam Bedri Baykam: Duayen ressamımız, usta sanatçı Burhan Doğançay'ın vefatını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Başımız sağ olsun, Allah rahmet eylesin...
Yazar Yekta Kopan: Burhan Doğançay'ı kaybetmenin üzüntüsü. Başımız sağ olsun.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: Modern sanatımızın dünyadaki öncü isimlerinden Burhan Doğançay Hakk'a yürüdü. Mekanı cennet olsun. Allah rahmet etsin.
Senarist-yönetmen Gani Müjde: Burhan Doğançay'ı kaybetmişiz.Renkler ağlıyordur şimdi

Benzer Konular

8 Haziran 2009 / Misafir Müzik tr
3 Ağustos 2016 / _Yağmur_ Sanat tr
28 Nisan 2016 / Misafir Basın/Magazin tr
30 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Sanat tr
21 Eylül 2015 / Safi Spor tr