Arama

Saadet İkesus Altan

Güncelleme: 28 Kasım 2015 Gösterim: 2.486 Cevap: 1
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
24 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
3 Mart 1916'da doğdu.

Sponsorlu Bağlantılar
Ankara Kız Lisesi Fen Bölümünden sonra girdiği Fen Fakültesini bırakan Altan, Müzik-i Muallim Okulu'nda Nurullah Şevket Taşkıran, Salih Canar, Nüzhet Şenbay, Raşit Rıza, Behzat Lav ile çalıştı. Ankara Konservatuarı'nı kazandıktan sonra burslu olarak gittiği Almanya Berlin Müzik Akademisi'ni üç yılda bitiren Altan, Wagner'in Liedler'inden oluşan ilk konserini, Berlin Radyosu'nda verdi.

Altan, Maria Schultz ile çalıştığı Duisburg Operası'nda Rigoletto'da Haensel ve Grethel, Windsor'un Şen Kadınları, Don Carlos, Cosi Fan Tutte ve Carmen operalarında rol aldı.

Türk Operası ve Tiyatrosunun kurucusu Carl Ebert'in çağrısı üzerine 1941 yılında Türkiye'ye dönen Altan, Ankara Devlet Konservatuvarında şan hocalığı yaptı. Bir süre sonra şan hocalığının yanı sıra sahne çalışmaları, opera çevirileri ve opera rejilerini de birlikte sürdüren Altan'ın, İtalyanca, Almanca ve İngilizce'den çevirdiği yaklaşık 50 opera arasında ''La Traviata'', ''Maça Kızı'', ''Don Carlos'', ''Haensel ve Grethel'', ''Salome'', ''Maskeli Balo'', ''Eugene Onegin'', ''Alayın Kızı'' operaları ve Brahms, Schubert, Çaykovski, Mussorgski ve sayısız lietleri bulunuyor.

Biyografi Konusu: Saadet İkesus Altan nereli hayatı kimdir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Kasım 2015       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
İKESUS ALTAN (Saadet), Türk Opera Yönetmeni ve Soprano (İstanbul 1917). Almanya'da şan eğitimi gördü. Yurda dönünce (1941), ilk Türk Soprano olarak Tatbikat Sahnesi’nin (bugünkü Ankara Devlet Operası) gösterilerinde başrole çıktı. Devlet Operası Yönetmeni A. Schröder'in asistanlığını yaptı. Cosi Fan Tutte'yi sahneye koyarak ilk Türk Kadın Opera Yönetmeni oldu. Daha sonra Hânsel ve Gretel, Palyaçolar, Çıngırak, Evlenme Bonosu, Çardaş Fürstin, Viyana Kanı gibi opera ve operetleri sahneye koydu. 1955'te Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Şan Öğretmenliği'ne atanan ve radyoda uzun yıllar Opera Saati adlı bir program hazırlayan Altan, Almanca, İtalyanca ve İngilizce'den, 50'yi aşkın libretto çevirdi, Brahms, Schubert ve Schumann'ın liedlerini Türkçe'ye uyarladı. 1970'te İstanbul Devlet Operası’na atandı. 1984'te 50. sanat yılını, La Traviata'yt ve Şen Dul'u sahneye koyarak kutladı.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

29 Eylül 2010 / LaSalle Müzik tr
7 Eylül 2014 / Jumong Müzik tr
2 Ocak 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük
2 Ağustos 2010 / ThinkerBeLL X-Sözlük