Arama

Celal Esat Arseven

Güncelleme: 9 Haziran 2016 Gösterim: 5.375 Cevap: 3
Avatarı yok
BlueNighT
Yasaklı
2 Mayıs 2007       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Celal Esat Arseven , İstanbul 'da 1875 yılında doğmuştur. Sadrazam Müşir Ahmet Paşa'nın oğludur. 1894 de Harbiye'den çıktı. Öğrenim yıllarında Hoca Ali Rıza Beyden ve Zonaro 'dan suluboya öğrendi. 1908 de Türk ressamlarının eserlerini teşhir etmek ve mabeyn orkestrası ile konserler vermek üzere Harbiye Nezareti tarafından Avrupa'ya gönderildi. Dönüşünde kolağası iken (Kd. yüzbaşı) istifa etti ve kendinı tama­miyle sanata verdi.

Sponsorlu Bağlantılar
Celal Esat Arseven Türk sanatına suluboya ve boyama resimleriyle yararlı olmuş bir sanatçımızdır. Fakat onun asıl hizmeti bir yazar olarak sanat haya­tımıza değerli eserler kazandırmış olmasıdır. Onu ilk defa Salah Cimcoz ve karikatürist Cem'le birlikte Kalem dergi­sinde görüyoruz. Arseven çeşitli sanat kollarında çalışmalarına devam ederken kültürünü genişletmek için Sanayii Nefise ve Mülkiye'ye de devam etmiştir. O, sırayla Şehremaneti Heyeti Fenniye müdür yardımcılığında, Kadıköy Bele­diye müdürlüğünde, Sanayii Nefise Mimari öğretmenliğinde, Ankara imar Mü­dürlüğünde, Güzel Sanatlar Akademisi profesörlüğünde bulunmuş ve 7. devre millet vekilliği ile siyasi hayata da atılmıştır. Fakat Arseven daha çok kalemi ile yararlı ol muştur.

Güzel sanatlarla ilgili bir çok kitap ve Risalesi ile pek çok özlü makaleleri vardır. 1895 de Resim Kütüphanesi adı altında ilk resim dersleri, Ressamiara Rehber" Renkler ve yağlıboya, ressam ve mimarlara mahsus menazır, Sanayii Nefise Istılahları gibi eserler meydana getirmiştir. Mimari alanında da sayılamayacak kadar çok hizmetlerde bulunan ve bu yonden de şöhreti yurt sınırlarını aşan Arseven, tiyatro yazarı ve Viyana'da temsil edilen Şaban adlı ilk opera bestecisi olarak da ayrı bir değerdir. Olgunluk çağında meydana getirdi­ği pek çok eseri arasında Türk sanatı, Kamusu Sanat, Sanat Lügatı, Sanat Ansiklopedisi gibi eserleri özellikle sayılmaya değer önemdedir. Bunlardan Türk Sanatı ayrıca Fransızca olarak da yayınlanmıştır. Onun eserleriyle başlı başına bir sanat kitaplığı meydana getirilebilir.

1944 yılında Ankara Sergievi büyük salonunda 300 kadar suluboyası ile bir sergi açmış ve bu alanda çok güzel örnekler vermiştir. Ar­seven gerçekten mükemmel bir suluboya tekniğine sahiptir. Sanatçı 1971 yılında vefat etmiştir.

Son düzenleyen Daisy-BT; 16 Mayıs 2011 16:33 Sebep: Özet bilgi girişi yapıldı.
Biyografi Konusu: Celal Esat Arseven nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Celal Esat Arseven
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1876, İstanbul
Ölüm: 1971, İstanbul
Yazar.

Güzel Sanatlar Akademisi, Mülkiye Mektebi ve Harbiye'de öğrenim gördü. Yüzbaşı rütbesindeyken kendi isteğiyle ordudan ayrıldı (1906). Sanayii Nefise Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Okulu) mimarlık tarihi ve şehircilik dersleri okuttu.

Bir süre Darülbedayi'de (Şehir Tiyatrosu) müdürlük yaptı. Salah Cimcoz ile birlikte Kalem adlı gülmece dergisini çıkardı. Güzel Sanatlar dergisi ve "İnönü-Türk Ansiklopedisi"nde yazdı. Salah Cimcoz'la birlikte 1909'da yazdığı "Sultan Selim-i Salis" (III. Selim) adlı tiyatro oyunu ve bestesini Victor Badeglia'nın yaptığı Almanca yazılmış "Şaban" (Viyana, Şubat 1918), "Büyük Yarın", "Saatçi", "Büyük İkramiye" adlı operetleri vardır.

Başlıca yapıtları:
  • "Eski İstanbul" (1912),
  • "Eski Galata" (1913),
  • "Yeni Mimarî" (1931),
  • "Şehircilik" (1937),
  • "Sanat Lügatı" (Fransızcadan Türkçeye, 1944),
  • "Sanat Ansiklopedisi" (1943-1954).
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Celal Esat Arseven

Celal Esad Arseven
(d.1876, İstanbul - ö. 1971, İstanbul)
Türk ressam, yazar ve Milletvekili.

Celal Esad Arseven, Sultan Abdülaziz dönemi sadrazamlarından Ahmet Es'at Paşa'nın oğludur. Annesi Fatma Suzidil hanımefendidir. Resimden edebiyata, tiyatrodan sinemaya, mimari ve şehircilikten sanat tarihçiliğine geniş bir alanda ürünler veren Celal Esad Arseven, ilköğrenimine Beşiktaş’ta Taşmektep'te başladı. Daha sonra Hamidiye Mektebi’nde, 1888 yılında Galatasaray Mekteb-i Sultânisi’nde, Galatasaray Lisesi) ve Beşiktaş Askerî Rüşdiyesi’nde öğrenim gördü. Daha lisede okurken 1889 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi ve mezun oldu. Güzel Sanatlar Akademisi’nde de okurken II. Abdülhamid'in özel emri ile Harp Okulunun asiller sınıfına alındı. 1894 yılında piyade subayı olarak mezun oldu. 1908 yılında arkadaşı Salah Cimcoz ile "Kalem" adlı mizah dergisini çıkardı. Öğrenim yıllarında Hoca Ali Rıza Beyden ve Zonaro'dan sulu boya dersleri aldı. 1908'de Türk ressamlarının eserlerini teşhir etmek ve mabeyn orkestrası ile konserler vermek üzere Harbiye Nezareti tarafından Avrupa'ya gönderildi. Dönüşünde kolağası iken (Kd. yüzbaşı) istifa etti ve kendinı tamamiyle sanata verdi
I. Dünya Savaşı sırasında Kadıköy Belediye Şube Müdürlüğü, sonra resim sanatçıları için Avrupa'da sergi tertipleme görevlerinde bulundu.

Pul, tiyatro, müzik ve gezi meraklısı olan sanatçı 13 Kasım 1971 tarihinde 93 yaşında iken İstanbul'da vefat etti. Mezarı Erenköy'de Sahrayı Cedid mezarlığındadır.

Yaptığı görevler

  • 1921-1941 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Tarihi ve Şehircilik profesörlüğü,
  • 1923 yılından sonra Darülbedayi Müdürlüğü,
  • 1924-1941 yılları arasında Ankara şehri imar müşavirliği,
  • 1932 yılında I. Tarih Kongresine katıldı. Ankara, İstanbul ve Roma'da resim sergileri açtı.
  • 1933-1937 yılları arasında Kadıköy Halkevi Başkanlığı, Türk Sanatı Tarihi Enstitüsü üyeliği,
  • 1942-1950 yılları arasında İstanbul ve Giresun milletvekilliği,
Eserlerinden bazıları
  • Türk Sanatı Tarihi 4 cilt,
  • Sanat Ansiklopedisi 5 cilt,
  • Mimari Tarihi,
  • Kamusu Sanat,
  • Türk Sanatı,
  • Şehircilik,
  • Eski İstanbul Abidat ve Mebanisi,
  • Selimi Salis (Salah Cimcoz ile yazdı-tiyatro),
  • Saatçı (operet),
  • Şaban (Viyana’da temsil edilen ilk Türk operası)
  • Sanat ve Siyaset Hatıralarım
Vikipedi

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Haziran 2016       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ARSEVEN

(Celal Esat), Türk sanat tarihçi, ressam, tiyatro yazarı, (İstanbul, 1875 -ay.y. 1971). Askeri rüştiye'den sonra, Galatasaray mektebi sultanisi’ne, Mektebi mülkiye'ye, bir süre de Sanayii nefise mek- tebı'ne devam etti; Mektebi harbiye'ye girdi (1891). Kolağası rütbesiyle askerlikten ayrıldı (1906). Çeşitli devlet hizmetlerinde bulundu. Sanayii nefise mektebi'nde şehircilik ve mimarlık dersleri verdi (1920-1941). Siyasetle de ilgilenerek İstanbul (1942) ve Giresun (1946) milletvekili seçildi. Eski eserler ve anıtlar yüksek kurulu üyeliği ve başkanlığı yaptı (1951-1958). İstanbul ve Kadıköy'ün Bizans dönemindeki durumunu konu alan suluboya resim çalışmalarıyla ilgi çekti. Tiyatro dalında da ürün verdi; Salah Cimcoz ile birlikte yazdığı Selimi Salis İstanbul'da Mınakyan Efendi tarafından (1910), Şaban adlı opereti Viyana'da (1918), Saatçi opereti Darül- bedayi’de (1932) sahnelendi. Salah Cimcoz ile Kalem adlı haftalık dergi çıkardı (1924-1927). Arseven'in en önemli çalışmaları, resim tekniği, belediyecilik, şehircilik, sanat tarihi ve Türk sanatı üzerinedir. Türk sanatı (1928, 1956, 1970) adlı kitabı daha sonra L'art turc adıyla Fransızca basıldı. Bunu Les arts dĞcoratifs turcs (Türk dekoratif sanatları) kitabı izledi. Ölümünden kısa süre önce kendisine Devlet kültür armağanı ve İstanbul Teknik üniversitesi fahri doktorluk payesi verildi.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse
🌘 🚀

Benzer Konular

16 Ağustos 2013 / KisukE UraharA Asker tr
8 Temmuz 2016 / Mystic@L Sanat tr
11 Temmuz 2016 / Jumong Türkiye'den
21 Şubat 2008 / KisukE UraharA Sinema tr
7 Temmuz 2016 / Jumong Tiyatro tr