Arama

Sedefkâr Mehmet Ağa

Güncelleme: 29 Ekim 2009 Gösterim: 9.367 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa

Sponsorlu Bağlantılar
Mimar Sedefkar Mehmed Ağa 1562'de İlbasan'dan İstanbul'a geldi. Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinde bir yıl bahçe bekçisi oldu, ardından Hasbahçe'ye girdi. Acemi oğlanlarının musiki meclisinden etkilenerek tezene çalmaya başladı.

1570'den 1589'a kadar Mimar Sinan'nın öğrencisi oldu. Muhzırbaşı oldu. Mimar Sinan'ın ölümünün ardından Mimar Davut Ağa'dan, sonra da Dalgıç Ahmet Ağa'dan ilim öğrendi. 1590'da kulle sofisi oldu, Mısır'a gitti, oradan bütün Arabistan'ı dolaştı. İstanbul'a döndükten sonra sultanın emriyle Rumeli teftişine çıktı. Selanik, Arnavutluk, Malta, İspanya, Bosna, Frengistan, Budin, Erdel, Eflak, Boğdan, Kırım, Kefe, Silistre, Niğbolu, Semendire, Belgrat'ı görüp döndü. Diyarbekir'e müsellim olarak gitti, altı ay idare etti. Şam'da Havran nahiye hakimi oldu.
1598'de Su Nazırı, sekiz yıldan sonra 1606'da Mimarbaşı oldu. 1609-1610 yılında At Meydanı'nda Sultanahmet Camii'nin temeli atıldı. Temel kazma işi 36 gün sürdü. Caminin tamamlanması 7 yılı buldu. Sultanahmet Camisine 1609 yılında başlandı.


Sedefkâr Mehmet Ağa

Bu kitabe Sultan Ahmet Camii’nin At meydanına açılan kapısının hemen yanında asılı olan kitabedir.

Diyor ki:

"Hayr iden dar-ı naim içün mesrur ola
Yazılup amali hüsn-i defterine mestur ola
Camii han Ahmed han baniin ali meşrebi
Hazreti mimar başı ahireti mamur ola
Kim *mehemmed der anın namı ve ali himmeti
Etti bu rana binayı haşre dek meşhur ola
Olmamıştır dahi olmaz böyle ali bina
Bir eser konmuşdur ki dem be dem mezkur ola
Teşekkür ediyoruz gayretiniz için Ayşe.
*Muhammed değil o mehemmed dir"
Sultan Ahmet Camiisinin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’ dır. Bu caminin modüler düzeninde olmasa da -Hocası olan Mimar Sinan da olduğu gibi- sayılar bu cami için ve caminin banisi olan I Ahmet için önemlidir.
Şöyle ki;
I. Ahmet Osmanlı hanedanının 14. padişahıdır. Tahta 14 yaşında geçmiş ve 14 sene hüküm sürmüştür. 28 yaşında vefat etmiştir. Ayrıca I Ahmedin yaptırdığı camiiye 6. minare inşa edilmeden evvel Kabe’ ye yedinci minareyi yaptırması da mukaddesata verdikleri kıymetin bir göstergesidir.
Caminin mimarı olan Sedefkar Mehmet Ağa, camiye ait olan muhteşem sedef kakmalı kapının da bizzat ustadır. Ecdad yaptıkları eserlerde, bütün emeğini bilgisini, görgüsünü ve zerafetini olanca gücüyle sarfetmiş. Belki bunun içindir ki yüzyıllarda geçse emekleri bu samimiyetin hatrına zayi edilmiyor.
Ayrıca Aziz Mahmut Hüdayi hazretlerinin ricası ile caminin 16 şerefesinde 16 müezzin ahenkle ezan okumuş yüzyıllarca. Yakın zamana kadarda caminin müzezzinlerine 16 makamdan ezan okuma ile ilgili eğitim verilmiş.


Kaynak: Vikipedi, osmanlimedeniyeti.com


sultanahmetcamii


Biyografi Konusu: Sedefkâr Mehmet Ağa nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

25 Ağustos 2013 / Jumong Basın/Magazin tr
21 Mart 2016 / ahmetseydi Sanat tr
 ada su
24 Haziran 2009 / fairy_tale Üyeler Hakkında
8 Haziran 2015 / Safi Müzik tr