Arama

Jale Yılmabaşar

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 4.304 Cevap: 2
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
2 Eylül 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Jale Yılmabaşar

jale

Doğum:
1939 Samsun

Seramik sanatçısı. 1957'de ABD'ye giderek Albany High School'da öğrenim gördü ve seramik çalışmalarına başladı. Türkiye'ye döndükten sonra, Tatbikî Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun Seramik Bölümü'nü bitirdi, 1966'da bu okulda asistan olarak çalışmaya başladı. Yurt içi ve uluslararası seramik yarışmalarına katılan sanatçı iki altın madalya kazandı. 1972'de İrlanda'da dünyanın en iyi altı seramikçisinden biri seçildi. Çalışmalarında geleneksel formları, modern dekor tekniğiyle bağdaştıran sanatçı birçok büyük otel, mağaza ve fabrikaya panolar yaptı. "Seramik Yöntemleri" (1980) adlı bir de kitabı vardır.
Biyografi Konusu: Jale Yılmabaşar nereli hayatı kimdir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Jale Yılmabaşar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Jale Yılmabaşar, (d.1939, Samsun) Türk ressam ve seramik sanatçısı. Ayrıca ilk Türk kadın seramik profesörüdür.
1957 yılında AFS bursuyla ABD'ye giderek Albany Union High School'dan mezun olarak seramik çalışmalarına bu ülkede başladı. Jale Yılmabaşar, Türkiye'ye döner dönmez üniversite sınavlarına hazırlanmış. 1958'de Seramik Bölümü ile Bale Bölümünü aynı anda kazanmış iki bölüme aynı anda devam etmiştir.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra emekli olmuştur. Yılmabaşar, Paris, Münih, Londra ve Moskova'da sayısız sergi açtı. Picasso müzesinde yapılan yarışmalarda jüri üyeliği yapan ve sayısız ödüle sahip sanatçı, 40. sanat yılını İstanbul'da açtığı bir sergiyle kutlamıştır.
1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YILMABAŞAR (Jale), türk seramikçi ^ (Samsun 1939) İstanbul Tatbiki güzel sanatlar yüksekokulu'nu bitirdi (1957). Almanya Federal Cumhuriyeti ve ABD’de konusuyla ilgili çalışmalar yaptı. 1964'ten başlayarak İstanbul Tatbiki güzel .sanatlar akademısi'rıde (Marmara Üniversitesi güzel sanatlar fakültesi) öğretim üyesi olarak görev yapan sanatçı Türkiye'de ve yurtdışında birçok uluslararası sergiye katıldı,.kişisel sergiler açtı. Faenza XXVI. Uluslararası seramik yarışması'nda (1968), Münih Uluslararası el sanatları fuarı'nda (1969) altın madalya, İstanbul V. Uluslararası seramik yarışması'nda (1967), İstanbul Kültür sarayı dekorasyon yarışması'nda (1969) birincilik ödüllerini kazandı. 1972’de İrlanda Dünya el sanatları birliği'nce en iyi altı seramik sanatçısından biri seçilen Yılmabaşar'ın büyük boydaki düzenlemeleri, türk köy ve kent yaşamını yansıtan duvar panoları gibi süs ve kullanım eşyası niteliğindeki çalışmalarında da halk geleneğine özgü motif, renk ve anlatım öğeleri çağdaş estetiğin sınırında bütünleşir. Seramik yöntemleri adlı türkçe-ingilizce bir kitabı vardır (1980).

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Mayıs 2015 / GusinapsE Tiyatro tr
 Jale
9 Mayıs 2011 / Misafir Müzik tr
1 Ağustos 2008 / Mystic@L Sinema tr
31 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Tiyatro tr
16 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük