Arama

Sami Güner

Güncelleme: 20 Temmuz 2012 Gösterim: 2.788 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sami Güner (1914 Priştine/Yugoslavya-1991 Bolu)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Fotoğraf sanatçısı. Lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Merkez Bankası'nda çalışmaya başladı (1936). Bu yıllarda fotoğrafçılık başlıca uğraşı oldu. "Kilyos" adlı fotoğraflarıyla Torino'daki uluslararası afiş yarışmasında altın madalya kazandı. Ayrıca Türkiye'deki çeşitli yarışmalarda birçok kez ödül aldı.

sami guner 002

1915'de, Priştine'de doğdu. İstanbul Lisesi'nden mezun oldu. 25 yıl Merkez Bankası'nda çalıştı 1961'de kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Çok genç yaşlarda başladığı fotoğraf çalışmalarını tüm yaşamı boyunca sürdürdü. Fotoğrafın tüm dallarıyla ilgilendi ve yıllar süren yoğun bir çalışmanın ürünlerini çeşitli biçimlerde değerlendirdi.

Özellikle dış ülkelerde açtığı fotoğraf sergileriyle Türkiye'nin tanıtılmasına büyük emek harcadı. Bu emeklerinin karşılığında; “Türkiye'yi Dünya'ya tanıtanlar” 1987 Türk Tanıtma Vakfı "Tütav" ödülünü almaya hak kazandı.

Türkiye'nin doğal güzelliklerini, sanat hazinelerini, tarih zenginliklerini, turizmini ve halkını yansıtan 50'ye yakın kitabın fotoğrafları "Sami Güner'in Objektifi" eşliğinde Dünya'ya tanıtıldı.

Romantizmini ve duygusallığını katarak güzele erişmek, esrarlı güzellikleri yakalamak için, 40 yılını Anadolu topraklarında harcayan sanatçı, fotoğrafçılığın ülke düzeyinde yayılması, sevilmesi ve gelişmesinde çok büyük bir katkı sağladı.

Fotoğraflarından oluşan afişleri, yurt içinde ve uluslararası müsabakalarda altın ve gümüş ödüller kazanarak, çeşitli başarılara imza attı.

Bilgi, beceri ve tecrübesi ile çeşitli yarışmalarda, jüri üyeliği ve başkanlıkları yaptı. Photographic Society of Japon üyesidir. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü onur üyesidir. İfsak onur üyesi ve Fotogen Derneği Başkanı olup, Esfiap unvanına sahiptir.

Çin Fotoğrafçılar Birliği'nin Shangai'da düzenlediği ve 43 ülkeden 2500 fotoğrafçınan 12.500 eserle katıldığı Milletlerarası fotoğraf yarışmasında "Ağrı Dağı" fotoğrafıyla birinci olmuştur.

Sanatçı, 20 Şubat 1991 günü, Bursa'daki gösteri ve sergisini kapatıp Bolu'ya giderken geçirdiği trafik kazası sonucu aramızdan ayrıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi 1992 yılından itibaren her ölüm yıldönümünde onun adını anmak ve Ülkemizdeki fotoğraf sanatının gelişmesine katkıda bulunmak amacı ile Sami Güner Fotoğraf Yarışması düzenlenmektedir. Ek olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Sami Güner adına bir sanat galerisi yapımını gerçekleştirip, sanatçılarımızın ve sanatseverlerin hizmetine sunmaktadır.

sami guner 003



Ödülleri:
• Cumhurbaşkanlığı Takdirnamesi, 1983;
• Türk kültür ve turizmine yaptığı değerli hizmetlerden dolayı 1981 100. Yıl Armağanı ve dört ayrı plaket.
• Torino 'da bir altın madalya.
• İslamabad'da gümüş ödül.
• Çekoslovakya KarlovyVary'de fotoğraf ödülü
• 12. FIAP renkli baskı Hürriyet Gazetesi ödülü.
• 1987 TÜTAV ödülü. 1989 Kültür Bakanlığı Büyük ödülü.

Onur üyelikleri:
• Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü,
• İFSAK, Türk Tanıtma Vakfı,
• Yıldız Sarayı Vakfı,
• Photograph Society of Japon,
• Esfiap unvanı.
• Fotogen Kurucu Başkanı.
Eserleri:
Turkey; Sınan, iki cilt,
İstanbul, İzmir kitapları,
Ayrıca kişisel fotoğraflarından oluşan Türk turizmini Türk kültür ve sanatını yansıtan elliye yakın kitap.
Çeşitli dergi ve yayın organlarında yazı ve fotoğraflar,
Otuzu aşkın ülkede Türkiye 'yi tanıtıcı sergi ve projeksiyon gösterileri.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Sami Güner nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

24 Eylül 2008 / Misafir Sinema tr
2 Temmuz 2010 / LaSalle Tiyatro tr
16 Ekim 2008 / Kral_Aslan Asker tr
27 Ağustos 2009 / Daisy-BT Tiyatro tr
20 Temmuz 2012 / Efulim Sanat tr