Arama

Odd Nerdrum

Güncelleme: 5 Eylül 2008 Gösterim: 3.806 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Odd Nerdrum
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ad:  nerdrum_biophoto.jpg
Gösterim: 1235
Boyut:  51.0 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Figüratif ressam Odd Nerdrum, 8 Nisan 1944 tarihinde Norveç'te doğdu.
Rembrandt ve Edvard Munch ekolünün özgün bir takipçisidir.
20. yüzyılın önemli ressamlarından biri olarak, yaygın bir üne sahiptir. Bilinçli biçimde kitsch yaparak, sanatın herkesce anlaşılmasını amaçlamış, elitist anlayışa karşı çıkmıştır. "Kitsch yaşama hizmet eder" demiştir.
Eserleri genellikle zamandışı ve mekansızlık duygusu uyandırır, kahramanları çoğunlukla sıradışıdır: Hermafroditler, ölüler, dev ikizler, sakatlar ve dramatik sahnelerle kurgulanmış klasik resim tarzında çalışmalar.
Çok sayıda otoportre tablo yapmıştır. Bu otoportreler saldırgan ve umursamaz içeriklerine karşın, teknik olarak kusursuz eserlerdir.

24 Eylül 1998 tarihinde Norveç'in Oslo şehrinde, Astrup Fearnley Müzesinde "Odd Nerdrum-Resimler 1978 -1998" adlı serginin açılışından önce bir basın konferansında Odd Nerdrum'la yapılmış konuşma.
Çeviren: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Feyzi Korur
Alıntı

"Kitsch yaşama hizmet eder"
İnsanın kim olduğunu ve gerçekten ne yaptığını anlaması her zaman kolay olmaz. Çoğu insan olgunlaşmak ve bu güç meselelerin içyüzünü anlamak için zamana ihtiyaç duyar. Bu genellikle insanın kendine bazı şeyleri itiraf etmesinin güç ve diğerlerine itiraf etmesinin belki daha da güç olmasıyla ilişkilidir. Benim durumumda bu alışılmıştan daha uzun sürmüş olabilir. Ancak şimdi, böylesi bir vesileyle, zamanın geldiğine inanıyorum.
Diğer insanların çoğu gibi, benim için de gerçek kimlik meselesi çocukluktaki deneyimler ve çatışmalarla bağlantılıdır. Sanata erken yaşta tutuldum ve 9 yaşımdan önce Poliakoff benzeri soyut resimler yaptım. Bunun bir nedeni olasılıkla üvey babamdı. Kendisi modern sanat koleksiyonu yapan kültürlü bir adamdı. Beni sıklıkla kayak gezilerine götürürdü. Rasyonalist ve egzersiz düşkünü olduğu için gezilerin oldukça uzun olmasını arzu ederdi. Bir defasında yüksek bir yere vardığımızda durduk ve manzaraya baktık. Önümüzde muhteşem günbatımı ışığının yıkadığı bir vadi uzanıyordu. Bir an manzara tarafından büyülendik. Ardından üvey babam "Harika, ancak sanatçı olursan asla böyle bir şey resmetmemeyi aklında tut, yoksa Sonbahar Sergisi'ne kabul edilmezsin" dedi.
Annem de eğitimli bir kimsedir. Ona göre dindar olmak eğitimli insan işi değildir. Hatırlarım bir defasında Oslo'da bir mağaza vitrini...

Ad:  maleri_nerdrum_kvinnerygg.jpg
Gösterim: 1129
Boyut:  41.9 KB
Odd Nerdrum
"Kvinnerygg", 1977-1978
125 x 102 cm

Biyografi Konusu: Odd Nerdrum nereli hayatı kimdir.
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
5 Eylül 2008       Mesaj #2
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
File6592829721

Sponsorlu Bağlantılar