Arama

Honoré Daumier

Güncelleme: 8 Haziran 2011 Gösterim: 5.151 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Honoré Daumier (1808-1879)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  DaumierPort.jpg
Gösterim: 491
Boyut:  26.7 KB

Yaşadığı dönemde Paris'te, siyasal ve toplumsal yaşa­mı yeren çizim ve karikatürleriyle tanınan Honore Daumier taşbaskı ve resim de yapar­dı. Daumier günümüzde, karikatürlerinden çok, zamanında ilgi görmeyen resimleriyle tanınır.
Daumier Marsilya'da doğdu. Genç yaşta evinden ayrılarak geçimini sağlamak zorunda kaldı. Önce Paris'te zabıt kâtipliği yapan Daumier daha sonra bir kitapçıda çalıştı. Ne var ki, asıl isteği resim yapmaktı. Bir sanat akademisine yazılarak resim çalışmaya başla­dıysa da, akademinin katı öğretim kurallarına karşı çıkarak öğrenimini yarıda bıraktı. Louvre Müzesi'ndeki klasik heykelleri, Hol­landalı ve Flaman ressamların yapıtlarını in­celedi; çevresindeki insanların resimlerini ya­parak sanatını geliştirmeye çalıştı.
Daumier'nin resimlerinde çizgi ve renkleri yalınlığı ile dikkati çekiyordu. Portre çalışma­ları etkileyiciydi. Resimleri canlı ve hareket­liydi. Eleştirel tutumuyla tanınan La Caricatuture gazetesinde çalışmaya başladı. Gazete kısa bir süre sonra yasaklanınca, Paris'te çıkmakta olan Le Charivari adlı bir başka gazetede karikatür çizmeye başladı. Bu gaze­tede 30 yılı aşkın bir süre çalışan Daumier mahkemelerdeki adaletsizlikleri, orta sınıfın ikiyüzlülüğünü ve gösteriş düşkünlüğünü, hü­kümetin siyasal yolsuzluklarını konu alan mizah yazıları ve karikatürleriyle halkın ilgi ve sevgisini kazandı. 1833'te yergileriyle hü­kümete saldırdığı gerekçesiyle hapse atıldı.
Özgürlüğüne kavuştuktan sonra da eleştiri­lerini sürdüren Daumier 1840'ların ortaların­da karikatürün yanı sıra resim de yapmaya başladı. Karakterleri kavrama yeteneği belir­gin bir biçimde resimlerinde de görülür. Bugün Ottavva'daki Ulusal Sanat Galerisi'nde bulunan Üç Avukat Konuşurken, Üçüncü Mevki Vagon adlı yapıtları bu dönemin ürün­leridir. Daumier'nin dönemin toplumsal olay­larının etkisini taşıyan en çarpıcı yapıtı Ayak­lanmadan. Günlük yaşamın yanı sıra sirk yaşamına ve tiyatroya da ilgi duyan Daumier palyaço ve cambaz resimlerinin yanı sıra Don Kişot ve Sanço Panza'yı yaptı.
Gözleri çok bozulduğu için Daumier kari­katürcülüğü bırakmak zorunda kaldı. Gene gençliğindeki gibi yoksuldu. Dostu Jean Baptiste Corot'nun sağladığı destekle Valmondais'te küçük bir eve taşındı ve orada öldü.

Biyografi Konusu: Honoré Daumier nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Honoré Daumier
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1808, Marsilya
Ölüm: 1879, Valmondois),
Fransız ressamı, taşbasmacısı, gravürcüsü, desencisi, heykeltıraşı.

Küçük yaşta desen çizmeye ilgi duydu. Mübaşir ve kitapçı yanında çalıştı. Öğrenimini, Louvre Müzesi'nde incelemeler yaparak ilerletti. Sanat atölyelerine devam etti. Bir arkadaşından taşbasması tekniğini öğrendi. İlk denemesini 1822'de yaptı. Karikatürist olarak bir dergide çalışmaya başladı (1830). Karikatür türündeki çalışmalarını 1872'ye dek sürdürdü. Ele aldığı konular arasında toplumsal ve siyasal taşlamalar, savaş sahneleri, sokak yaşamı, para babası bankerler, adliyeciler, avukatlar, burjuva toplumlarının görenekleri, yazarlar, sanatçılar, oyuncular anılabilir. Bu alanda 4.000 kadar karikatür çizdi. Karikatürlerinin sanat değerinin yanı sıra tarihî değeri de vardır.

Ünlü resimleri arasında, "Temmuz Ayının Bir Kahramanı" (1831) adlı resmi, 6 ay hapse mahkûm olmasına yol açan "Gargantua" (Louis-Philippe'in karikatürü, 1831), "Ağabey Dupin ve Guizot'nun Portreleri" (1832), "Yasama Göbeği" (1834) sayılabilir. Daumier, bunlardan başka, tahta üzerine 1.000 kadar gravür, 36 ünlü kişinin kilden büstlerini ve "Göçmenler" konulu bir kabartma yaptı. 2. İmparatorluk döneminde polemikçi ve hicivci olarak çalışması yasaklandı. Parasız kaldı. 1873'te başlayan, gözlerindeki rahatsızlık 1878'de onu yarı körlüğe sürükledi. Cumhuriyet hükümetince aylık bağlandı. Liberal cumhuriyetçi olarak çizdiği o dönemin parlamentosunun önde gelen kişilerinin Louis-Philippe zamanındaki kayırma ve vurgunculuklarını, Bonapartçıları ve III. Napoléon politikasını eleştiren, alaya alan çalışmaları sanatının belli başlı yönleridir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

17 Haziran 2011 / Hi-LaL Edebiyat ww
13 Temmuz 2012 / ener Edebiyat
11 Eylül 2011 / Daisy-BT Edebiyat
26 Ağustos 2007 / Misafir Edebiyat
17 Temmuz 2015 / Jumong Siyaset ww