Arama

Giovanni Bellini

Güncelleme: 30 Ağustos 2011 Gösterim: 13.153 Cevap: 2
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Giovanni Bellini (Giovanni Bellini Kimdir? - Giovanni Bellini Hakkında)

Sponsorlu Bağlantılar
Giovanni Bellini (yaklaşık 1430-1516). "Venedik Okulu"nun en büyük ressamların­dan Giovanni Bellini'nin babası Jacopo (yak laşık 1400-70) ve kardeşi Gentile de (yaklaşık 1429-1507) ünlü sanatçılardı. Ne var ki, Rö­nesans döneminde Venedik'i İtalya'nın en önemli sanat merkezi durumuna getiren, her ikisini de gölgede bırakan Giovanni'dir . Giovanni Bellini, renkleri ve ışığı kullanmaktaki ustalığıyla, dönemin derinlik duygusu vermeyen resim anlayışını aşmıştır. Ressamlığa babasının atölyesinde başlayan sanatçı, 1459'da kendi atölyesini kurarak genç ressamlar yetiştirdi. Öğrencilerinden en ünlüleri Giorgione ve Tiziano'dur . Bellini, öğrencilerini eğitirken, kendisi de her zaman onlardan öğrenmeye açık oldu.

15. yüzyılda, bölgenin en önemli liman kenti ve ticaret merkezi olan Venedik'e, lapis lazuli mavisi türünden pahalı boyalar doğu ülkelerinden getirilmekteydi. Bu bakımdan, Venedikli ressamların, özellikle de Bellini' nin, kullandığı büyüleyici renklerden dolayı ünlenmiş olması bir rastlantı değildir. O dönemde, resim çalışmak için Venedik'e İtalya'nın her yöresinden sanatçılar geliyor­du. Bunlardan en ünlüleri, İtalya'nın kuzeyin­den gelen büyük Alman ressamı Dürer ve güneyden gelen Mantegna ile Antonello'dur. Bu sanatçılar resme getirdikleri özgün üslup­larıyla Venedik'te resim sanatının gelişmesin­de etkili oldular.


Bellini, kızkardeşiyle evlenen manzara res­samı Andrea Mantegna'dan da pek çok şey öğrendi. Ama, Bellini'nin manzara resimleri, Mantegna'nın, figürleri kartondan oyuncakla­ra benzeyen manzara resimlerinden çok daha gerçeğe yakındı. Sanatçının 1460'larda yaptığı Bahçede Acı Çekme adlı ünlü yapıtı bugün, Londra'daki Ulusal Galeri'de bulunmaktadır. Daha önce yağlıboya resim çalışmış olan Sicilyalı ressam Antonello da Messina ise Kuzey Avrupalı Felemenk ressamların Ro­ma ve Napoli'deki atölyelerinde yetişmişti. 1475'te Venedik'e gelen Antonello, portre çalışmalarında Bellini ve öbür Venedikli sa­natçılar üzerinde etkili oldu. Bellini'nin Dük Leonardo Loredan adlı portresi Flaman re­sim geleneğinin belirgin özelliklerini taşır. Bu portrede yüz hafif yana dönüktür. Dük, raf görünümünde bir çıkıntının arkasında dur­maktadır. Çok canlı renkler içeren bu portre­de, giysinin dokusu çarpıcı bir gerçeklik duygusu vermektedir.


Bellini 1483'te Venedik Cumhuriyeti res­samlığına getirildi. Ünü Venedik sınırlarını aşmış olan sanatçıya ayrıca, İtalya'nın her yanından zengin sanatseverler resim ısmarla­makta yarışıyordu. Bellini ustalığını küçük boyutlu resimlerde olduğu kadar, kiliselere yaptığı büyük mihrap resimlerinde ve fresk fresk­lerde de ortaya koymuş yetkin bir sanatçıdır. Bu tür yapıtlarının en güzel örneği, Venedik' teki San Zaccaria Kilisesi'nde bulunan, 1505'te yaptığı mihrap resmidir. Ressam, Kutsal Alegori gibi başta dinsel ve mitolojik konular olmak üzere, konularını çeşitli alan­lardan seçmiştir. Din dışı konuları içeren resimlerinin en ünlülerinden biri Ferrara Dü­kü Alfonso'nun isteği üzerine yaptığı Tanrıla­rın Bayramı adıyla bilinen resimdir. Bellini'nin 80 yaşlarındayken yaptığı ve sonradan Tiziano'nun tamamladığı, konusunu mitolojiden alan bu resimde, tanrılar, yarı tanrılar ve güzel kadınlar şiirsel bir anlatımla canlandırıl-mıştır.

86 yaşında ölen Bellini'yi, ölümünden 10 yıl önce atölyesinde görmeye giden Dürer, sanatçı için şu sözleri söylemişti: "Yaşlı ama gene de resmin en büyük ustası."

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Giovanni Bellini nereli hayatı kimdir.
sessizprenses - avatarı
sessizprenses
Ziyaretçi
20 Şubat 2010       Mesaj #2
sessizprenses - avatarı
Ziyaretçi
teşekkürler.Slaytım için lazımdı. Msn Happy

Sponsorlu Bağlantılar
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
30 Ağustos 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • The Feast of the Gods (1515)
657px Feastofthegods

772px Giovanni Bellini 018

456px GiovBellini

483px Giovanni Bellini   Polittico di St Vincenzo Ferreri   detail
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Nisan 2007 / Misafir Sanat ww
4 Şubat 2008 / Misafir Sanat ww
30 Ağustos 2011 / Misafir Müzik ww
15 Ekim 2015 / KisukE UraharA Bilim ww
8 Haziran 2016 / Jumong Basın/Magazin ww