Arama

Antonio Allegri da Correggio

Güncelleme: 9 Mayıs 2011 Gösterim: 5.336 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Antonio Allegri da CORREGGIO (1494–1534)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Antonio_Allegri_da_Correggio.jpg
Gösterim: 350
Boyut:  90.1 KB

Antonio Allegri olarak dünyaya gelen bu İtalyan ressam adını, doğum yeri olan Kuzey İtalya'daki Correggio'dan aldı. Nerede yetiştiği ve nasıl eğitildiği konusunda yeterli bilgi yoktur. Bununla bir­likte, 1515'te yaptığı ilk resmi Aziz Francesco Madonnasi'nda Leonardo da Vinci'nin ve Andrea Mantegna'nın etkisi sezilmektedir. Correggio 1518'de Parma'ya taşındı. Ke­sin bilgi olmamakla birlikte, resimlerinde Michelangelo ve Raffaello gibi resim ustaları­nın etkilerinin görülmesinden dolayı, Roma'da bir süre kaldığı sanılmaktadır. Correggio 1530'a kadar Parma'da yaşadı ve çok beğeni­len mihrap resimleri ve küçük tablolar yaptı. Ömrünün son dört yılını Correggio'da geçir­di. Correggio'nun Parma yılları sanat yaşa­mının en önemli ve coşkulu dönemidir. Fresk biçiminde (bak. Fresk) pek çok duvar süsle­mesi yaptı. Bu fresklerden en güzel ve yetkin olanı, Parma Katedrali kubbesini süsleyen Meryem'in Göğe Çıkışı'dır. Hafif ve yumuşak renkler kullanarak, kilise kubbesini gök kub­beyle özdeşleştirmeyi başardı. Başlarını kaldı­rıp kubbeye bakanlar azizlerin ve meleklerin sonsuza doğru yükseldikleri sanısına kapı­lırlar.
Correggio'nun tavan ve kubbe resimleri kendinden sonra gelen sanatçıları, özellikle de 17. yüzyıl ressamlarını etkiledi. Jüpiter'in Dört Aşkı (1534; Sanat Müzesi, Viyana) gibi konusunu Yunan mitolojisinden alan yapıtları 18. yüzyıl Fransız Rokoko sanatçılarına esin kaynağı oldu.

Correggio'nun en yetkin yapıtlarından
Meryem'in Göğe Çıkışı (1526–30; Parma Katedrali)
correggio1vg7

Biyografi Konusu: Antonio Allegri da Correggio nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Antonio Allegri da CORREGGIO

(1489 ?, Correggio-1534 Correggio), İtalyan ressam. Parma'da bir kubbealtı süslemesi yaptı (1518). San Giovanni Evangelista Kilisesi'nin dekorasyonunu üstlendi (1520). Mihraba "Meryem'in Taç Giymesi"ni; kubbenin iç yüzüne "İsa'nın Göğe Yükselişi"ni yaptı. Sekiz köşeli kubbeye yaptığı "Meryem'in Göğe Yükselişi" aydınlık ve akıcı özellikleriyle dikkati çeker. "Ganymede", "Leda", "Danae" gibi panoları vardır. "Aziz Hieronymus Madonnası", "İsa'nın Doğuşu" tablolarından ayrı olarak, "Gece" gibi tablolarında eğik çizgi temeline dayalı güçlü bir kompozisyon göze çarpar. Çeşitli erotik üslup buluşları, yapıtlarındaki duygulu ve tutkulu kişiliği, ağırbaşlı Roma sanatına bir tepkidir. Bu tepkinin 18. yüzyıl barok çağında da etkisi görülür.


Benzer Konular

22 Ekim 2015 / nötrino Müzik ww
23 Eylül 2015 / Safi Sanat ww
3 Aralık 2012 / Mira Edebiyat ww
17 Temmuz 2012 / Huni Siyaset ww
5 Ekim 2015 / ahmetseydi Siyaset ww