Arama

Vaslav Nijinsky

Güncelleme: 10 Kasım 2008 Gösterim: 3.176 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

382pxtalismanvayouvaslasg0
Sponsorlu Bağlantılar

(1890-1950). Rus asıllı bale sanatçısı Vaslav Nijinski başarılı tekniği, duygulu yorumları ve büyük sıçramalarıyla bale tarihinde bir efsane yaratmıştır.
Rusya'da Kiev'de doğan Nijinski, dokuz yaşında St. Petersburg'daki (bugün Lenin­grad) Çarlık Bale Okulu'na girdi. Daha öğ­renciyken üstün yeteneğiyle çevresinde büyük bir hayranlık uyandırdı. Yükseğe sıçramakta o kadar başarılıydı ki, yerçekimine meydan okuyarak sonsuza kadar havada kalacakmış izlenimini veriyordu. Aynı zamanda, üstlen­diği her rolü kendinden önceki erkek dansçı­larda görülmemiş bir yorumla sunan özgün bir sanatçıydı.
Nijinski 1907'de St. Petersburg'daki tanın­mış Mariinski Tiyatrosu'na başdansçı olarak katıldı. Orada ve Moskova'da birçok klasik balede başrole çıktı. I909'da, klasik baleye çağdaş bir görünüm kazandıran Sergey Diag-hilev'in yeni kurmuş olduğu Rus Balesi adlı toplulukla Paris'e gitti. Daha ilk gösterisiyle büyük bir hayranlık uyandıran topluluğun yıldızı Nijinski'ydi. Romantik dönemden beri dikkatlerin odaklaştığı kadın dansçıların yeri­ni ilk kez bir erkek alıyor, olağanüstü yetene­ği ve zarifliğiyle neredeyse bir mucize yaratı­yordu. Özellikle Nijinski için baleler düzen­lendi. Aynı zamanda devrimci bir koreograf olan Nijinski, sahneye koyduğu balelerle de ateşli tartışmalara neden oldu. Bunlardan biri, müziğini İgor Stravinski'nin yazdığı ve ilk sahnelenişinde sanat çevrelerinde büyük yankılar uyandıran Bahar Ayimydi.
1913 Ağustos'unda soylu bir Macar ailesin­den gelen Romola Pulszky ile evlenen Nijins­ki, Diaghilev'in topluluğundan ayrıldı. 1917'de, yaşamının geri kalan yıllarını gölge­leyen derin bir ruhsal bunalıma düştü ve sahneden çekildi. Sanat yaşamının çok kısa sürmesine karşın, ünü günümüzde hâlâ sür­mektedir.

MsxLabs & TemelBritannica

Biyografi Konusu: Vaslav Nijinsky nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....