Arama

Eugène Boudin

Güncelleme: 7 Ocak 2012 Gösterim: 6.553 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
23 Mayıs 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Eugène Boudin
MsXLabs.org
Ad:  Eugène Boudin.jpg
Gösterim: 297
Boyut:  21.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Eugène Boudin (12 Temmuz 1824 - 8 Ağustos 1898) açık havada, manzara resimleri yapan ilk Fransız ressamlardan biriydi.

Özellikle deniz manzaraları yapan ressam, denizde ve kıyıda olup bitenleri resimlemek konusunda bir uzmandı. Özetleyici niteliğe sahip pastelleri Baudelaire ve Corot'nun övgülerini aldı.

Adına Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi tarafından ödül verilmektedir.

boudinbatherstrouville1
Trouville kumsalında yüzenler 1869. Ahşap üstüne yağlı-boya. Musée d'Orsay Paris.

boudintrouville1864
Trouville 1864

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Eugène Boudin nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
7 Ocak 2012       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Eugène Boudin
Boudin, Fransa'nın Normandiya bölgesinde yer alan Honfleur kentinde Léonard-Sébastien Boudin ve Marie-Félicité Buffet'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası La Havre ile Hamburg arasında gidip gelen gemilerde çalışıyordu. Aile, 1835 yılında La Havre şehrine taşındı ve Léonard-Sébastien Boudin burada kırtasiyecilik ve çerçevecilik yapmaya başladı. Ressam,
1836 yılında babasının yanına çırak olarak girdi.
Sponsorlu Bağlantılar
1844 yılında, 20 yaşındayken kendi kırtasiye dükkanını açtı. İşinin bir parçası olarak Constant Troyon, Eugène Isabey, Charles Baudelaire gibi sanatçılarla tanıştı ve arkadaş oldu. 22 yaşında, Jean-François Millet ve Thomas Couture gibi ressam arkadaşlarının cesaretlendirmesi ile ticaret hayatını bırakarak resim yapmaya başladı. Şehirdeki sanat okuluna yazıldı.

1850'de gazeteci Alphonse Karr, Constantin Troyon ve Thomas Couture gibi isimlerin desteği ile Paris'te sanat çalışmalarına devam etmesi için senelik 1200 Frank burs kazandı. 30 Haziran 1851'de başkente gitti. Eugène Isabey'nin atölyesine devam ederken bir yandan da Louvre'da resim kopyalayarak kendini geliştirdi. Burada, bazı usta ressamların tablolarını bu ressamların hayranları için tekrar çizdi. 1855'ten sonra ressam kışlarını Paris'te yazlarını ise Normandiya'da geçirmeye başladı. Bu dönemde birçok liman ve tekne resmi yaptı.
Boudin ilk kişisel sergisini 1857 yılında Paris'te açtı. Aynı sene yirmi civarında eserini sattı. 1859'da ilk kez Paris Salonu'na kabul edildi. Şair Charles Baudelaire, Salon'da gördüğü eserini övdü ve ressama bazı tavsiyelerde bulundu. Aynı zamanlarda Paris'te bir dükkanda sanatçının bir tablosunu görüp beğenen Gustave Courbet, Boudin ile tanıştı ve ikili arkadaş oldular. Bu dönemde edindiği diğer iki arkadaş ise Hollandalı ressam Johan Barthold Jongkind ve Claude Monet idi. Monet ve Boudin birlikte açık havada resim yapmaya başladılar.

14 Ocak 1863'te Boudin Marie-Anne Guedes ile evlendi. Bu yılın şubat ayında Paris'e geri taşındı. Eylül ayında ise Normandiya yakınlarındaki Trouville'e geri döndü. Aynı zamanlarda Gustave Courbet Deauville'de; Monet ve Jongking ise Honfleur'deydiler. Bu dönemde sık sık Bretanya Bölgesi'ni ziyaret etti ve birçok tablosunu orada çizdi.

1867'de "Notes d'un voyage en Bretagne" ("Bretanya Bölgesi Seyahatinden Notlar") isimli bir metin yazdı. Hanvec, Le Faou, Rumengol gibi yerlerdeki gündelik hayatı anlatan bu metin 1924 yılında Mercure de France dergisinde basıldı.

1870'in sonlarında kısa bir süre Brüksel'de kaldıktan sonra deniz ressamlığına geri göndü.

İzlenimcilik ve sonraki hayatı

Boudin, 1874 yılında fotoğrafçı Felix Nadar'ın stüdyosunda açılan izlenimcilerin ilk sergisine katıldı. Bu sergiler sanat simsarı Paul Durand-Ruel'in desteği ile sonraki yıllarda da devam etti. Boudin kendisini hiçbir zaman "yenilikçi" olarak görmese de sergiye katıldığı tarihten itibaren İzlenimcilik hareketinin gelişmesinde önemli rol oynayan isimlerden biri haline geldi. Büyüyen ünü sayesinde 1870'li yıllarda bol bol seyahat etme imkanı buldu. Hollanda, güney Fransa ve İtalya'yı ziyaret ederek bu bölgelerde gelişmekte olan sanat akımları hakkında fikir sahibi oldu.
Paris'te sergilere de katılmaya devam eden ressam, 1881 yılındaki Paris Salonu'nda üçüncülük ödülü kazandı. 1886'da New York'ta Durand-Ruel tarafından açılan İzlenimcilik sergisinde çalışmaları yer aldı. 1889'daki Evrensel Sergi'deki iki tablosuyla altın madalya kazandı. Aynı senenin Mart ayında eşini kaybetti.
1892'de Villefranche-sur-Mer'e yerleşti. 1895 yılına kadar ilham vermesi için düzenli olarak Venedik'i ziyaret etti. 1898'de Paris'te iken rahatsızlandı. Deniz kenarında ölmek istediğini söyleyerek Deauville'e gitti. Ressam bu şehirde 8 Ağustos'ta vefat etti. 12 Ağustos'ta Paris'in Montmartre bölgesinde yer alan St. Vincent Mezarlığı'na gömüldü.

Eserleri

Eugène Boudin bir deniz ressamı idi. Denizler ve sahillerle ilgili her şeyi izleyiciyi sunma konusunda bir uzmandı. Balıkçıların limanlardaki ve pazarlardaki yaşamını ve Normandiya plajlarında vakit geçiren ondokuzuncu yüzyıl orta sınıf aileleri anlatan çok sayıda tablosu bulunmaktadır.
Eserlerinde gökyüzüne ve havanın doğa üzerindeki etkilerine verdiği önem sebebiyle Fransız ressam Camille Corot tarafından "göklerin kralı" olarak çağrılmaktaydı.
Yaşamı boyunca yaklaşık 4500 tablo yaptı. Ayrıca öldüğünde geride birçok çizim, pastel ve suluboyalar bıraktı. Ressama ait en geniş koleksiyona Musée des Beaux-Arts André Malraux sahiptir. Bu müzede sanatçının 224 eseri sergilenmektedir.

800pxeugneboudin006



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Dark_Blue1990 - avatarı
Dark_Blue1990
Ziyaretçi
7 Ocak 2012       Mesaj #3
Dark_Blue1990 - avatarı
Ziyaretçi
Boudin Eugene

Eugene Boudin oil on canvas replica painting Yacht Basin at Trouville Deauville couresy of the Reproduction Painting Gallery

Benzer Konular

18 Aralık 2015 / KisukE UraharA Tiyatro ww
18 Aralık 2015 / asla_asla_deme Tiyatro ww
26 Mayıs 2010 / ThinkerBeLL Asker ww
12 Haziran 2012 / buz perisi Bilim ww
29 Mart 2010 / KisukE UraharA Siyaset ww