Arama

Maurice Utrillo

Güncelleme: 9 Eylül 2011 Gösterim: 7.234 Cevap: 2
Avatarı yok
BlueNighT
Yasaklı
28 Nisan 2007       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Maurice Utrillo (geb. Parijs 1883 - overl. Dax 1955)

Sponsorlu Bağlantılar
Utrillo için, "doğuştan alkolik" derlerdi. Oysa o, henüz sekiz yaşındayken, bir gün okul dönüşü annesini, daha sonra üvey babası olacak genç Utter’le sevişirken gördüğü gün içmeye başladı. Merdivenleri koşarcasına indi, Madam Guerin’in bistrosuna sığındı, yaprak gibi titreyerek. Öylesine sararmış ve perişandı ki, anaç Guerin bir kadeh "hayat suyu" tutuşturdu eline. Utrillo, alkolün yaşamı hafiflettiğini anladı ve önce kadehlere sığındı, ardından şişelere. Ölünceye kadar.
Utrillo’ya resim yapmayı ressam Quizet öğretti. Çocuk on dört yaşına geldiğinde, annesi resimlerini yırtmasın diye Monmartre tepesinde, terkedilmiş bir kümese yerleşti! Her yerde, her koşulda, bazen bir kadeh içki karşılığında resim yapıyor ve yaptığı yerde bırakırdı. Suzanne Valadon, sokaktaki çocukları çağırıp sorardı: "Maurice’i gördünüz mü?" Çocuklar, bilmem ne sokağında gördük, deyince: "Gidip bakın bakalım, resim bırakmış mı bir köşeye!" Ve bu yöntemle, altın yumurtlayan tavuk arkasında yumurta toplar gibi, topluyordu resimleri. Çoğunu yok etti. Yok etmedikleriyle de karı koca zengin oldular. Üvey baba Utter: "Utrillo mu? Yüzyılın en karlı yatırımı!" derdi.
Utrillo, her şeye rağmen büyüdü. Annesinin, pencereden kafasına boşalttığı oturaklara, Utter’in kıskançlığı ve yediği dayaklara rağmen. Paris’i resimledi. Paris deyince tüm dünya, Utrillo’nun resimlerini düşünüyordu artık. Kazandığı olağanüstü servet umurunda değildi. Evlendikten sonra Lucie Valore’nin "velayeti"ne geçti ve çıkması yasaklanan atölyesinde, resim bitmeden içki şişesini vermeyen karısının denetiminde, çalıştı, çalıştı. Soylu babasının adını bile anmadı, ama Puvis de Chavannes’ın oğlu olmak, karısı Lucie Valore’nin kartvizitine bir "kontes" tacı kondurmasına yaradı. Ve Utrillo, olağanüstü varlığına kör bakan sevgi yoksunluğunu boğduğu içki şişesinde, 72 yaşına kadar yaşadı.

utrillo estampe

KB2765 A2 37 U

valadon big


bta00659

Son düzenleyen ThinkerBeLL; 12 Mayıs 2009 14:27
Biyografi Konusu: Maurice Utrillo nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Maurice UTRILLO (1883-1955)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
30927utrillomaurice
Paris so­kaklarının ressamı olarak tanınan Maurice Utrillo Montmartre'da doğdu. Önceleri akrobatlık ve modellik yapan, sonradan ressam olarak tanınan Suzanne Valadon'un evlilik dışı çocuğuydu. Utrillo adını, kendisini evlat edinen ve bakımını üstlenen bir İspanyol'dan aldı. 19. yüzyıl sonlarında Paris'in sanatçılarla dolu bohem havasında büyüdü. Yaşamı bo­yunca yalnızca iki tutkusu oldu: Resim ve alkol. İçki içmeye çok genç yaşta başlayan sanatçı, bu yüzden birkaç kez tedavi görmek zorunda kaldı.
Resim yapmaya annesinin ısrarıyla başladı. Sürekli açık havada çalışıyor, yaşadığı yerdeki sokakları, caddeleri, evleri, bahçeleri olağan­üstü bir duyarlılıkla tuvaline aktarıyordu. Derin bir hüzün ve yalnızlık duygusunun çocuksu bir sevinçle kaynaştığı özgün resimler yaptı. Bazı sanat eleştirmenlerince naif res­sam olarak değerlendirildi. Resmini yapacağı konunun cetvelle önce ayrıntılı bir taslağını çizer, sonra boyamaya başlardı. Resimlerini genellikle mukavva ya da ahşap üzerine çizer, kalın boya katmanları uygulayarak renklendirirdi. Yaşadığı dönemde ve sonradan birçok kez taklit edildiyse de, hiçkimse onun yalın ve özgün üslubuna ulaşamadı.
Aynı sokakları ve caddeleri değişik açılar­dan birçok kez resmetti. Montmartre'da Sac­ré-Cœur (Kutsal Yürek) Bazilikası ve Paris'in en eski kilisesi olan Saint Pierre en sık işlediği konular arasındaydı. En verimli döne­mini, sürekli kar manzaraları yaptığı için "beyaz dönem" olarak adlandırılan yıllarda (yaklaşık 1908-14) yaşadı. Bir süre sonra açık havada resim yapmayı bıraktı. Artık atölyesinden çıkmıyor, Paris kartpostallarından re­sim yapıyordu. Müşterileri atölyesine geliyor, yüzlerce resim arasından kendi zevklerine uygun olanını seçiyordu.
Zamanla daha çok tanınmaya, tablolarının fiyatı yükselmeye başladı. Eleştirmenler sık sık ondan söz ediyorlardı. Ne var ki, dağınık ve sorunlarla dolu bir yaşam, aşın alkol ve yetersiz beslenme sonucunda sağlığı giderek bozuldu. İçki ve resim dışında artık hiçbir şeyle ilgilenmediğinden ünlendiğinin farkında bile değildi.
I. Dünya Savaşı'nın ardından, dostlarının yardımıyla La Boetie Sokağı'ndaki bir galeri­de sergi açtı. Çevresinin ısrarıyla zorla gittiği sergisinde çok içkili olduğu için kendi resimle­rini tanımakta bile güçlük çekti. Bir süre sonra Lucie Valore adlı bir kızla evlendi. Karısının ısrarıyla Paris'ten ayrılarak Le Vosinet'ye yerleşti. 1928'de Legion d'honneur nişa­nıyla onurlandırıldı. Ardında olağanüstü gü­zellikte yüzlerce tablo bırakarak 72 yaşında öldü.
Utrillo'nun çok tanınan resimleri Montmagny Bahçesi (1907), Berlioz'un Evi (1910), Montmartre da Müller Sokağı'nda Kahveha­ne (1912), Moulin de la Galene (1922) ve Jeanne d'Arc Caddesi'ndeki Anıt'tır (1934). Sa­natçının ayrıca çok sayıda taşbaskı çalışması da vardır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Eylül 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Maurice UTRILLO (1883 Paris-1955 Dax/Fransa),

Fransız ressam.

Degas ve Renoir gibi ressamların modelliğini yapan ve daha sonra başarılı bir ressam olan Suzanne Valdon'un oğluydu. İspanyol sanat eleştirmeni Miguel Utrillo tarafından evlât edinildi. Gençlik döneminde alkolik olan Utrillo, annesinin önerisiyle ve tedavi amacıyla resim yapmaya başladı. Alkolizmden bir türlü kurtulamamasına karşın, resim yapmak onda bir tutku hâline geldi ve yüzlerce yağlıboya yapıt ortaya koydu.

İzlenimcilerden etkilenerek özgün bir üslûp geliştirdi. En başarılı yapıtlarını, "beyaz dönem" olarak bilinen döneminde verdi (1908-1914). Ağır ve zengin renkler kullanarak, büyük ilânlarla kaplı eski duvar resimleri yaptı, kurşunî beyaz bir renk kullandı. "Paris sokaklarının ressamı" olarak tanındı. 1930'da Legion d'Honneur nişanını aldı, 1934'te evlendi. Yaşamının son yıllarını çalışarak ve sergiler düzenleyerek geçirdi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

23 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Müzik ww
8 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww
30 Nisan 2011 / ener Müzik ww
22 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Müzik ww
13 Ağustos 2015 / _Yağmur_ Siyaset ww