Arama

Dieter Rams

Güncelleme: 27 Mart 2010 Gösterim: 3.278 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mart 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Dieter Rams
‘Ben, tasarımcıların gereksiz olanı çıkardıklarına inanırım. Bunun anlamı moda olan her şeyi ortadan kaldırmaktır. Çünkü bu tür şeyler yalnızca kısa ömürlüdür demektir.’
Ad:  dieter-rams-001.jpg
Gösterim: 450
Boyut:  21.8 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Dieter Rams (d. 20 Mayıs 1932, Wiesbaden, Almanya), elektronik ev aletleri üreticisi Braun'un ürün tasarımcısıdır. 20 Mayıs 1932 yılında Almanya'nın Weisbaden kentinde doğan Rams, 1955 yılında Braun’a katılmadan önce mimarlık ve iç mimarlık eğitimi aldı. 1955 yılında mimar olarak çalışmaya başladığı Braun'da 1961 yılında ürün tasarımı bölümünün başına geçti. 1950'lerde Almanya'daki işlevsel tasarım anlayışının kilit isimlerinden biri olan Dieter Rams, zarif, okunaklı, aynı zamanda özenli bir görsel tasarım diline sahip. Tasarladığı ürünlerin temiz, basit ve akılcı oluşu bu anlayışın ispatıdır.
İyi tasarımı “yenilikçi, estetik, uzun ömürlü ve kullanışlı” özelliklerinin başta geldiği 10 ilke altında sıralayan Rams, Bauhaus ekolünden ve Almanya’daki Ulm Sanat Okulu’ndan etkilenmiş. Dieter Rams kariyeri boyunca işlevselliği her şeyin üstünde bir tasarım ruhuna öncülük eden süslemeden uzak, basit işlevli ve belli bir düzen duygusuyla bütünleşen ürünler ortaya koydu. Elektronik ve mühendislik bilgilerini de bu ortamda pekiştirerek ikinci dünya savaşı boyunca ev ürünlerinin sofistike yorumlarını gerçekleştirme fırsatı buldu.

Dieter Rams ilkeleri

20. yüzyılda ürün tasarımına yön veren isimlerden Dieter Rams “İyi Tasarımı” 10 ilke ile tanımlayarak tasarımcılara yol göstermiştir:
  • İyi tasarım yaratıcıdır.
Varolan ürünlerin formlarını kopyalamaz veya sadece yenilik olsun diye form yaratmaz. Ürünün fonksiyonlarında yaratıcılığın ruhu gözükmelidir. Mevcut teknolojik gelişmeler yeni yaratıcı çözümler sunmaya olanak sağlamaktadır.
  • İyi tasarım ürünü kullanışlı yapar.
Ürün kullanılmak için satın alınır. Ürün ana işlevi ve yardımcı işlevleri için belirli bir amaca hizmet etmelidir. Ürünün kullanılabilirliği ile faydasını optimize etmek tasarımın en önemli görevidir.
  • İyi tasarım estetiktir.
Hergün kullandığımız ürünler bizim ruh halimizi etkilediği için, ürünün estetik kalitesi onun kullanışlılığının ayrılmaz bir parçasıdır.
  • İyi tasarım ürünü anlamamıza yardımcı olur.
Tasarım ürünün yapısını açığa kavuşturmalıdır. Daha iyi tasarım ürünün konuşmasını sağlar. En iyi tasarım ürünün kendi kendiliğinden anlaşılmasını sağlar.
  • İyi tasarım fazla öne çıkmaz.
Ürünlerin amacı araç olarak kullanılmaktır. Sanat eseri olmadıkları gibi dekoratif obje de değildirler. Kullanıcının kendini ifadesine izin vermek için tasarımları tarafsız ve kontrollü olmalıdır.
  • İyi tasarım dürüsttür.
Tasarım ürünü gerçekte olduğundan daha yaratıcı, daha güçlü veya daha değerli yapmaya çalışmamalı. Tüketiciye tutamayacağı sözler vermemeli.
  • İyi tasarım dayanıklıdır.
İyi tasarım kısa süre içierisinde moda dışı olacak trendleri izlemez. Günümüzün çabuk tüketen toplumunda iyi tasarlanmış ürünler, kısa hayatlı sıradan ürünlerden dikkat çekici bir biçimde ayrılır.
  • İyi tasarım son detayına kadar uyumludur.
Tasarımda hiçbirşey keyfi olmamalıdır. Tasarım sürecinin eksiksiz ve hatasız olması, kullanıcıya verilen saygıyı gösterir.
  • İyi tasarım çevrecidir.
Tasarım mantıklı hammadde kullanımına ve dengeli bir çevreye katkıda bulunmalıdır. Sadece gerçek kirliliğe değil, görsel kirliliğe ve çevrenin yok edilmesine de karşı durulmalıdır.
  • İyi tasarım mümkün olduğunca az tasarımdır.
Az olan daha iyidir. Çünkü esas bakış açılarına konsantre olmayı ve gerekli olmayanlar ile külfetini çektirmemeyi sağlar. Sadeliğe ve basitliğe dönün.
Biyografi Konusu: Dieter Rams nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

10 Ağustos 2015 / Misafir Müzik ww
27 Eylül 2015 / Safi Müzik ww