Arama

Utagawa Hiroshige

Güncelleme: 28 Haziran 2011 Gösterim: 1.877 Cevap: 0
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
28 Haziran 2011       Mesaj #1
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
200px Portrait C3A0 la mC3A9moire d27Hiroshige par Kunisada

Utagawa Hiroşige (Şini-e çizen: III. Utagawa Toyokuni)

Utagawa Hiroşige (d. 1797 - ö. 12 Ekim 1958), asıl adı Andō Hiroşige'dir, Japon itfaiyeci ve ukiyo-e ustasıdır. Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu, Kitagawa Utamaro, Katsuşika Hokusai ve Tōşūsai Şaraku ile birlikte "Altı Büyük Ukiyo-e Ustası" 'nın biri olarak sayılır.

Hayatı
Edo'da aşağı sınıfı samuray olan Yaçiyosu itfaiye memuru Andō Genemon'un oğlu olarak doğdu. Adı çocukluğunda Tokutarō idi. Büyünce Jūemon ve daha sonra Tokubei olarak değiştirdi. 1809'da itfaiye memuru oldu. 1811'de Utagawa Toyokuni'nin öğrencisi olmak istediyse de kontenjanı dolu olduğu için giremedi ve Utagawa Toyohiro'nun öğrencisi oldu. 1812'de Utagawa Hiroşige adı verildi. 1823'te itfaiye memurluğunu oğlu Andō Çūjiro'ya bırakıp sadece ressam olarak çalışmaya başladı. 1830'da gō'sunu İçiyūsai Hiroşige olarak değiştirerek çiçek-kuş çizdi ve 1828'de üstadı Utagawa Toyohiro'nun ölümünden sonra Peyzaja ağırlık verdi. 1832'de gō'sunu İçiryūsai olarak değiştirdi ve 1858'de öldü. Koleradan öldüğü düşünülmektedir. Arkadaşı III. Toyokuni (Utagawa Kunisada) tarafından çizilen Şini-e (Ölüm + Resim)'de Jisei no uta (Ölümden önce son olarak yazdığı waka) yer almaktadır.
Azumaji e, Fude o nokoşite, Tabi no sora, Nişi no Mikuni no, Natokoro o min
"Tokaidō'ya, kalemi bırakarak, yolculuğun gökyüzü, batıda bulunan cenneti'nde, gezilecek yerleri göreyim"

200px Mandarin duck woodcut3

Oşidori, haiku: Oşidori no Wakaremo mitari Asaaraşi (anlam: Mandarin ördeğinin, ayrılışı göründü, sabahın şiddetli rüzgârı, tahta baskısı)

Biyografi Konusu: Utagawa Hiroshige nereli hayatı kimdir.