Arama

Jacques-Louis David

Güncelleme: 3 Temmuz 2011 Gösterim: 11.410 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
1 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Jacques-Louis David

Sponsorlu Bağlantılar
427px David Self Portrait


Jacques-Louis David
(30 Ağustos 1748 - 29 Aralık 1825), Neoklasik tarzı tasarımlarıyla tanınan sanat tarihinin en önemli ressamlarından biriydi. 1780'lerde, tarihsel resimleriyle Rokoko tarzından klasik bir tad ile kullandı.

Arkadaşı Maximilien de Robespierre ile Fransız Devrimi'nin aktif bir destekçesi olan David, Fransız Cumhuriyeti'nin aktif bir sanat diktatörüydü. Robespierre'in devrilmesi üzerine hapse giren David, Napolyon döneminde İmparatorluk tarzını kullanmış ve Venedik renklerine önem vermiştir. Oldukça fazla hayranı vardı ve Fransız sanatının 19. yüzyıldaki temsilcisi olmuştu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Jacques-Louis David nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Kasım 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jacques-Louis DAVID (1748 - 1825)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Fran­sız ressamlarından Jacques-Louis David Pa­ris'te doğdu ve resim eğitimini Fransız Krali­yet Resim ve Heykel Akademisi'nde tamam­ladı. David, aşırı duygusal ve süslemeci bir sanat anlayışını yansıtan Rokoko üslubuna tepki olarak, Fransız sanatının klasik anlayışa yö­neldiği bir dönemde yaşadı. Dönemin öteki sanatçıları gibi doğal ve yalın bir üslubu benimseyen ve biçim güzelliğinin önemini vurgulayan sanatçı resimlerinde Eski Yunan ve Roma sanatına yöneldi. Bugün Paris'teki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda bulunan Antiokhos ve Stratonike adlı yapıtıyla 1774'te Roma Ödülü'nü kazanarak, İtalya'da dört yıllık bir öğrenim olanağı elde etti. Roma'da kaldığı sırada eskiçağ ve Rönesans döneminin yapıtlarını inceledi. Klasik üslubu yeğleyen David, Fransa'ya döndükten sonra yaptığı Horatius Kardeşlerin Yemini (Louvre Müzesi, Paris) adlı yapıtıyla resmin Rokoko yapma-cıklığından kurtularak yeniden eski saygınlığı­nı kazanmasını sağladı. Bir eleştirmence "yüzyılın en güzel resmi" olarak nitelenen bu yapıtın önceki resimlere göre daha yalın ve klasik bir üslubu vardır. David, özveri, kahra­manlık gibi konulan işlediği bir dizi tabloyla, Fransız halkının gönlüne bir sanat kahramanı olarak yerleşti.

1789 Fransız Devrimi'nin ilk yıllarında Robespierre'in öncülüğündeki Jakobenler'e ka­tıldı. Siyasal görüşlerini yansıtan resimleriyle devrimi destekledi. 1792'de, XVI. Louis'nin idamının onaylanacağı sırada meclise seçildi. Bundan sonra uzunca bir süre Fransa'nın sanat ve kültür yaşamında etkin bir rol oynadı. Marat'nın Ölümü David'in başyapıt­larından biridir (1793; Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Brüksel). Marat, Fransız Devrimi sırasında inançlarından dolayı öldü­rülen bir devrimciydi.
Robespierre'in de öldürülmesinden sonra David tutuklandı. Yeniden özgürlüğüne ka­vuştuktan sonra bir süre kendini öğrenci yetiştirmeye adadı. Daha sonra Sabin Kadın­ları ile yeniden dikkatleri üzerine çeken Da­vid, Avrupa'da ününü pekiştirmek isteyen Napolyon tarafından baş ressamlığa atandı. O dönemde yaptığı resimlerin en ünlüleri
Napolyon'un Saint Bernard Dağını Aşması ile Taç Giyme Törenedir. Napolyon'un devrilmesinden sonra da imparatora sadık kalan David, Kral XVIII. Louis'ye bağlılık anlaş­masını imzalamayı reddetti ve Brüksel'e sürülerek yaşamının son yıllarını orada ge­çirdi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Jacques-Louis David


Doğum: 1748, Paris
Ölüm: 1825, Brüksel
Fransız ressamı.

Krallık Akademisi'nde okudu (1766). Roma Ödülü'nü kazandı (1774). İtalya'ya gitti ve "Antikhos ve Stratorikhe" adlı tablosunu yaptı. Krallık Resim ve Heykel Akademisi'ne kabul edildi (1784). Kompozisyonların yanı sıra portreler de yaptı. Politikaya atıldı. Akademi'nin kapatılması ve kralın öldürülmesi yolunda oy verdi. Konvansiyon ve Jakobenler Kulübü üyesi oldu ve devrim hükümetince, Güzel Sanatlar Müdürlüğü'ne getirildi. Robespierre'in dostu olduğu için, onun düşüşünden sonra hapsedildi. 1795'te serbest bırakıldı. Fransız Enstitüsü üyesi seçildi. Napoléon Bonaparte zamanında devletin resmî sanatçısı oldu. Napoléon'a ait tablolar yaptı. Devlete karşı gelenlerin sınır dışı edilmesi yasası çıkarılınca Belçika'ya sığındı ve Brüksel'e yerleşti (1816). Geçirdiği bir kaza sonucu öldü.

Ad:  brutus.jpg
Gösterim: 678
Boyut:  67.6 KB
Brutüs

Ad:  003_B1_DAVID_Jacques_Louis_The_Intervention_of_the_Sabine_Women.jpg
Gösterim: 685
Boyut:  73.9 KB
Sabin Kadınları

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2011       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Horas Kardeşlerin Yemini
(Le Serment des Horaces) Jacques-Louis David, 1784, Tuval üzerine yağlıboya , 330 × 425 cm Louvre Müzesi, Paris
774px David Oath of the Horatii 1784

Vikipedi, özgür ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

18 Şubat 2012 / Mira Sanat
9 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
12 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
23 Ekim 2015 / Mavi Peri Müzik ww
13 Ağustos 2015 / Safi Bilim ww