Arama

Dijital Film Kurgusu

Güncelleme: 14 Temmuz 2009 Gösterim: 3.504 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Temmuz 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Dijital Film Kurgusu

Sponsorlu Bağlantılar
Dijital film kurgusu DV (Digital Video), verilerinin bilgisayar aracılıyla işlenmesine verilen addır. Bunun için bir film montaj programına gereksinim vardır.

Film kurgu programları tek boyutlu (linear) ve çok boyutlu (non-linear) olmak üzere iki temel gruba ayrılabilir. Bu tip programlar amatörden semiprofesiyonele ve profesyonel nitelikli olanlara kadar farklı çeşitte bulunmaktadır. Örneğin Windows işletim sisteminin kendine ait basit tek boyutlu programı Windows Movie Maker den başlayıp, komplex çok boyutlu programlar olan Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro veya Avid Xpress e kadar piyasada çeşitli ürünler vardır.

Bunun haricinde sadece dijital film montajı için üretilen, yazılımı ve donanımı bünyesinde birleştiren Casablanca gibi tek boyutlu sistemler de vardır. Bu tip sistemler normal bilgisayar komforunu sunmazlarsa da gayet sağlam ve emniyetli montaj yapma olanağı sağlarlar.

Tüm bu sistemlerin montaj pratiğindeki ortak noktası, kamera kasetindeki görüntü ve ses verilerinin Firewire arayüz bağlantısı ile dijitalleştirilmesi ve film montajlandıktan sonra banda aktarılabilmesidir.

Montaj, kamerada başlar, kameradan bilgisayara aktarılır yani dijitalleştirilir, bilgisayarda montaj yani produksiyon ile devam edilir ve montajlanan film, DVD'ye, BD'ye veya Banda aktarılır ki bu işlemin adı; Post Produksiyon'dur.

Günümüzde Post Produksiyon, önemli ve çağdaş bir sanat-bilim dalı olarak populer bir meslektir. Dünyada bir çok ülkenin sinema sektörü, sinema filmlerinin dijital projektörler ve buna bağlı bilgisayar sistemleri ile sunulması üzerinde çalışıyor. Bilgisayar teknolojisinin tüm olanaklarını kullanan, yetenekli bir ekip gerektiren bu çalışmalar 7 den 70'e her yaştaki kişinin ilgiyle izlediği Reklam, Tanıtım, Sinema,Video Sektörünün ilgi odağıdır.


Kaynak: Vikipedi, MsXLabs


Benzer Konular

2 Ekim 2015 / mertcan_gfb Forum Oyunları
13 Mart 2008 / yüksel2 X-Sözlük
29 Kasım 2016 / AlCoLiC Forum Oyunları
23 Mart 2011 / mltm_kzlrmk Soru-Cevap