Arama

Vurmalı Çalgılar - Def

Güncelleme: 3 Ekim 2012 Gösterim: 15.992 Cevap: 1
_cesminaz_ - avatarı
_cesminaz_
Ziyaretçi
21 Ağustos 2009       Mesaj #1
_cesminaz_ - avatarı
Ziyaretçi
DEF

Sponsorlu Bağlantılar
def
Def, (Farsça ve Arapça: دف)Çok eskiden beri kullanılan yuvarlak bir kasnağın bir yüzüne deri geçirilmiş, parmak hareketiyle çalınan müzik aleti. Defin tarihi eksilere dayanmaktadır. Mezopotamya ve diğer yerlerde yapılan arkeolojik kazılarda, ellerinde def bulunan figürlere raslanmaktadır.Genelde yuvarlak olan deflerin köşeli olanları da mevcuttur. Anadolu’nun bazı yerlerinde def “daire”, Trakyada “dare” adı ile de bilinmektedir. Düğünlerde kullanılan defler de bunlardır.
Ses elde etmek için, kasnak ortasına belirli aralıklarla küçük ziller yerleştirilmiştir, parmakla vurularak veya sallayarak çalınır. Çeşitli tartımlar elde edilebilir. Notası, Timbal, Davul veya Trampet partisi üzerine yazılır. Akort edilebilen defler de vardır.

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tef

Sponsorlu Bağlantılar
Tarihi çok eski olan ve Türk müziğinde de usul vurmakta kullanılan bir alet.

Bir kasnağın yalnız bir tarafına bir deri geçirilerek ve kasnağın yanında açılmış yarıklara ziller yerleştirilerek yapılır. Zilleri pirinçtendir ve çoğunlukla çifttir. Zilsiz olanlar da vardır. Tef sol elle tutulup omuz hizasına kaldırılarak çalınır. Fasıl heyetlerinde baş okuyucu aynı zamanda tefle usul tutarak faslı da yönetir. Tefin Sümerler zamanından beri kullanıldığı bilinmektedir. Eski Arap ve İran müziklerinde de tefin önemli bir yeri vardı. Tef daha sonra Güney ve Orta Avrupa'ya, İspanya'ya ve Güney Amerika'ya kadar yayılmıştır.


Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.

Tarihi

Defin tarihi eskilere dayanmaktadır. Mezopotamya ve diğer yerlerde yapılan arkeoloji kazılarda, ellerinde def bulunan figürlere raslanmaktadır. Genelde yuvarlak olan deflerin köşeli olanları da mevcuttur. Anadolu'nun bazı yerlerinde def “daire”, Trakya'da “dare” adı ile de bilinmektedir. Düğünlerde kullanılan defler de bunlardır.

Def, Türk Musikisinde bir usul vurma aletidir. Bir çeşit açık davul olan tefin çeşitli şekillerine eski kavimlerde de rastlanır. Araplar'dan İspanya yoluyla Avrupa'ya geçmiş ve adına tambour de basque denmiştir. Orkestraya da girmiştir. Türk musikisinde, fasıl şefi olan ser hanendenin veya birkaç hanendenin elinde bulunur. Parmak vuruşlarıyla usul tutulur. Her vuruşta, kasnaktaki ince pirinçten 8 çift küçük zil tınlar.


MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Ağustos 2009 / _cesminaz_ Sanat
2 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat
7 Haziran 2011 / Misafir Sanat
3 Ocak 2010 / ThinkerBeLL Sanat
16 Mayıs 2011 / ener Sanat