Arama

Nefesli Çalgılar - Sipsi

Güncelleme: 24 Ağustos 2009 Gösterim: 11.488 Cevap: 0
_cesminaz_ - avatarı
_cesminaz_
Ziyaretçi
24 Ağustos 2009       Mesaj #1
_cesminaz_ - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
SIPSI
sipsi


Nefesli çalgılar grubundan bir Türk halk müziği çalgısıdır. Teke Yöresi çalgıları olan, Cura , DelbekYörük Kemençesi , Kabak Kemane ile Gurbet Havası ve Boğaz havası , Teke Zortlaması , Kıvrak Zeybek müziklerinde sıklıkla çalınır. Ülkemizde en yoğun çalındığı yöreler başta Dirmil olmak üzere, Fethiye, Çameli yöreleridir.
Çalgının boyutu 15 ila 19 cm arasında değişir. Yapımında kalem kalınlığında kamış kullanılır. Çalgı iki bölümden oluşur : Cukcuk ve Gövde 'dir. Çalgının delikleri arasındaki kısımlara, yörede AlaeğriTeke Yöresi 'de kartalın kanat kemiğinden yapılan sipsi , kartal soyunun tükenmeye başlaması üzerine kamıştan yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde kartalın kanadından yapılan sipsiler çok nadirdir. Sipsi üstte 5, altta 1 olmak üzere toplam 6 deliklidir. Notalar, bu delikler ve çalan kişinin nefes kesmeleri, parmak hareketleri ve dudak hareketleri sayesinde çıkar. Ses alanı 1.5 oktavdır ve bazen 2 oktava çıkan ustalar görülmektedir. adı verilen dalın kabuklarından yapılmış kelepçeler takılır. Bunun yapılma nedeni ise çalgının nem nedeniyle gövdede oluşabilecek yamulmaları engellemektir. 100 sene öncesine kadar
Akortlama cukcuk bölgesinin boğum noktasına dolanan ip aracılığıyla yapılır. Akort sahası dardır. Bu nedenle farklı boylarda yapılmış olan sipsiler kullanılır.
Günümüzdeki tanınan icracıları Mehmet Bedel, Ferhat Erdem'dir.

sipsi01

Kaynak:Vikipedi, özgür ansiklopedi

Benzer Konular

4 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Sanat
28 Temmuz 2012 / asla_asla_deme Sanat
16 Eylül 2009 / asla_asla_deme Sanat
4 Haziran 2013 / _cesminaz_ Sanat
7 Kasım 2006 / GusinapsE Sanat