Arama

Carmen Operası - Georges Bizet

Güncelleme: 19 Nisan 2011 Gösterim: 4.211 Cevap: 0
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
19 Nisan 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Carmen

426px 1875 Carmen poster

Fransız besteci Georges Bizet'nin 4 perdelik Opera eseri. Ana konusu Mérimée'in Carmen adlı kısa romanından alınmıştır. Librettosu ise Meilhac ve Halévy tarafından yazılmıştır. Prömiyeri Paris'te , Opera Komik'te, 1875'te sahnelenmiştir.
Fransa'da 3 Mart 1875'te ilk sahnelendiğinde yerleşik opera ve ahlâk anlayışının ihlali gibi algılandığından olumsuz tepkilerle karşılanan eser, eleştirmenler tarafından yüzeysel, üstünkörü bulunmuştur.
Operanın hikâyesi 1830 civarlarında İspanyanın Sevil şehrinde geçer. Eserin baş kadını çok güzel ve ateşli bir tabiatı olan ve bir tütün fabrikasında işçi olarak çalışan bir çingene genç kız olan Carmen'dir. Aşkını kullanmada çok serbest olan Carmen, aşk alanında hiç tecrübesiz bir asker olan onbaşı Don José'yi kandırır. Bu ilişki yüzünden Don José eski nişanlısını bırakır. Birliğindeki üst rütbedeki subayların emirlerine karşı gelip askerlikten kaçar. Bir kaçakcı ekibinin üyesi olur. Carmen kendinden bıkıp boğa güreşçisi Escamillo ile aşk hayatına başlayınca kıskançlığından Carmen'i öldürür.

19. yüzyıl Fransız edebiyatının tanınmış yazarlarından Prosper Mérimée'nin en önemli yapıtı. Romandan çok, uzun öykü niteliğini taşıyan yapıt, yakışıklı genç bir süvari olan Don José ile bir çingene kadını olan Carmen arasındaki aşkı anlatır. Carmen'e olan tutkusundan dolayı toplumsal konumunu ve saygınlığını yitiren Don José, Carmen'in casusluk yaptığı kaçakçılık çetesine girmek zorunda kalır. Carmen'in birçok sevgilileri olmasına ve tutkulu aşkına bir türlü karşılık vermemesine dayanamayan Don José, tek çıkar yolu Carmen'i öldürmekte bulur, kendisi de askerî makamlara teslim olur. Prosper Mérimée, Don José ve Carmen'in dramını, üslup ustalığını ve İspanya'nın (Endülüs) egzotik havasını kullanarak, dünya edebiyatının önemli yapıtlarından biri haline getirmiştir. Bu özellikleriyle yapıt, besteci Bizet'ye de esin kaynağı olmuş ve ünlü "Carmen" operası bestelenmiş (1875) ve birçok kez de filme alınmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Haziran 2009 / KisukE UraharA Sinema ww
6 Temmuz 2008 / Misafir Müzik ww
30 Aralık 2007 / tulse Ünlülerin Fotoğrafları