Arama

Dünya Tiyatrosu - Gergedan (Eugene İonesco)

Güncelleme: 11 Mart 2012 Gösterim: 8.584 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gergedan (Eugene Ionesco)
Sponsorlu Bağlantılar

Eugéne Ionesco'nun oyunu (1959).

Yapıtta, herkesin bir bir gergedana dönüştüğü bir taşra kentinde yalnızca Bérenger'ın bu salgına karşı koyuşu anlatılır. Yapıtta verilmeye çalışılan fikir, dünya ne kadar anlamsız ve saçma olursa olsun, insanın onurundan vazgeçmemesi gerektiğidir. Yapıt, Fikret Adil tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Devlet Tiyatrosu'nda 1960 ve 1986'da, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda ise, Haldun Taner'in uyarlamasıyla 1971'de sahnelenmiştir.

Ionesco Gergedanlar’da geçen söz konusu dönüşümden duyduğu kaygı için şunları söyler: “... birden bire ortaya çıkan bir düşüncenin bulaşıcı bir hastalık gibi yayılması. Yeni bir din, bir öğreti, bir fanatizm sürükleyiveriyor insanları... Bilmem hiç dikkatinizi çekti mi, insanlar sizin düşüncelerinizi artık paylaşmıyorsa, sanki canavarlarla karşı karşıyaymışsınız duygusu uyanıyor insanda. Örneğin gergedanlarla. Gergedanların saflığı, aynı zamanda acımasızlığı var onlarda. Onlar gibi düşünmüyorsanız göz kırpmadan öldürebilirler sizleri.” (kaynak)

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
11 Mart 2012       Mesaj #2
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
45 yıllık geçmişe sahip

Sponsorlu Bağlantılar
Bir tiyatro yapıtı yazıldığından yüzlerce yıl sonra sahnelendiğinde bile coşku uyandırabiliyorsa, uyarabiliyorsa insanları, kalıcı olabilmeyi başarmış demektir. Çünkü yaşanılan günlere ulaştırmayı bilmiştir sağlam iletisini.
İşte Gergedan da 45 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın, dünya durdukça her zaman sahnelenecek ve güncelliğini hiç yitirmeyecek oyunlardan biridir.
Gergedan’ın konusu kısaca şöyle:
Bir taşra kentinde Berenger ve Jean adlı iki arkadaş bir kahvede oturmuş söyleşmektedirler. Berenger sıkıntılıdır ve içmektedir. Çalıştığı iş ortamından memnun değildir çünkü.
Birden kahvenin de bulunduğu kentin büyük meydanından bir gergedan hızla geçer… Geçmekle de kalmaz, bir kediyi de ezer…
Kahvedekiler gergedanlar üstüne tartışmaya başlarlar… Tartışma giderek alevlenmektedir ancak bir canlının yaşamına son veren gergedanla ilgili önlem almaya yönelik hiçbir düşünce ileri sürülmemektedir tartışmacılar tarafından…
Ertesi gün Berenger’in çalıştığı iş yerinde gergedan tartışmasının sürdüğünü görürüz… Wisser bunun bir propaganda olduğunu söyler. Kuşkusuz Berenger
olaya tanıklık ettiğini duyurarak bu görüşe karşı çıkar ve propaganda değil bir gerçek olduğunu savunur gergedanın.
Bu arada bir iş arkadaşının karısı yanlarına gelerek, kocasının rahatsızlandığını bu nedenle de işe gelemeyeceğini söyler ve yol boyunca bir gergedan tarafından izlendiğini anlatır… Nitekim az sonra merdiveni çıkmaya çalışan bir gergedanın homurtuları duyulur… Kadın gelen gergedanı hemen tanır… Kocasıdır.
Bütün kent gergedan öyküleriyle çalkalanmaktadır artık…
Berenger arkadaşı Jean’ı görmek için evine gider… Arkadaşı hastalanmıştır. O da nesi? Alnında da bir boynuz çıkmıştır Jean’ın… Berenger arkadaşının kendisine saldırmak için eyleme geçeceğini anlayıp, kendini dışarıya zor atar ve kurtarır canını…
Ertesi gün Berenger’in evine, aydın arkadaşı Stech gelir ve gergedanlaşmanın bütün toplumsal sınıflara yayıldığını anlatıp, bunun nesnel açıklamasını yapmaya çalışır.
Birden Berenger’in nişanlısı Daisy içeriye endişeyle girer ve gergedanların radyoevini de ele geçirdiklerini söyler…
Bu arada başında “Bu bir propaganda!” diye olayı küçümseyen Wissenİnsan zamana ayak uydurmalı!” demeye başlamıştır bile…
Bütün kurumlar gergedanlaşmaktan paylarını almaya başlamışlardır giderek…
Sokak ve caddelerde o garip homurtularıyla kendilerine göre inleme ve öfkeyi andıran marşlar söyleyerek dolaşmaktadırlar düzenli öbekler halinde gergedanlar…
Üstelik önlerine çıkan her şeyi ezerek ve yok ederek…

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Aralık 2009 / asla_asla_deme Sanat