Arama

Baskı Teknikleri - Tifdruk

Güncelleme: 29 Kasım 2012 Gösterim: 4.642 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Kasım 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tifdruk
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sayfa kalıpları bakırdan, renkli fotoğraf baskılarına elverişli bir baskı tekniği.

Fotoğraf ve yazılar, bakır kalıplarda derinlikler oluştururlar. Mürekkep, hazırlanmış olan kalıbın üzerine, birçok merdanenin aracılığıyla sürülür. Sonra, keskin bir bıçak, kalıp üzerindeki mürekkebi sıyırır. Ancak, bu sıyırma sırasında düzeyden aşağıda kalan çukur yerlere dolan mürekkep burada kalır. Boyalı bu kısımlar, merdanelerin dönmesiyle merdanelere geçer, sonra da kâğıda çıkar. Düz ve silindirli olmak üzere iki biçimi vardır. Makinenin en hassas yeri mürekkebi silen keskin bıçaklardır. Bu baskı yöntemi basım işlerinde kullanılan en gelişmiş ve en aranılan basım tekniğidir. Karl Klietsch tarafından bulunmuştur.


Tifdruk, matbaacılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Almanca Tiefdruck (derin baskı) sözcüğünden gelmektedir. İngilizcede ise bu tekniğe Intaglio printmaking veya Rotogravure adı verilmektedir. Tifdruk tekniğini Türkçede en iyi karşılayan tanımlama ise çukur baskı tekniğidir.


Dünyada en yaygın baskı sistemi olan Ofset baskı sisteminin aksine, Tifdruk baskıda kabartma klişe yerine oyma klişe kullanılmaktadır. Mürekkep klişe üzerinde farklı derinliklerde oyulmuş deliklere doldurulduktan sonra sonra baskı ortamına aktarılmaktadır. Yine ofset baskının aksine kıvamlı mürekkepler yerine akışkanlığı yüksek çabuk buharlaşan sıvı mürekkepler kullanılır.


Genelde bakır veya çinko silindirik klişeler üzerine açılan oyuklar hem çok küçük hem de farklı derinlikte oldukları için ofset baskıya oranla çok daha titiz ve temiz bir çalışma gerektirir. Çok özel kâğıtlar gerektirdiği için de daha masraflı bir tekniktir. Geçmişte kaliteli dergilerin, kumaş ve duvar kâğıtlarının basımında kullanılmıştı. Günümüzde posta pulları, bazı banknotlar ve hisse senetlerinin basımında kullanılmaktadır.


Tifdruk baskı sisteminin en önemli özelliği net, yumuşak ve her kopyası birbirinin tam benzeri baskılar vermesidir. Ayrıca kalitesini bozmadan yüksek tirajlı baskı yapabilmesi nedeniyle yoğun baskılarda tercih edilmektedir.


300pxintaglioexample1sv

Klişe üzerinde oyuklar oluşturuluyor. Bu resimde kabaca gösterilen oyuklar mikroskobik boyutlarda olabilirler. 500pxintaglioexample2sv
Klişe mürekkeple kaplanır.
500pxintaglioexample3sv

Fazla mürekkep klişe üzerinden sıyrılır, sadece oyukların içinde mürekkep kalır.
500pxintaglioexample4sv

Kağıt klişe üzerine konarak ağır bir silindirle preslenir.

500pxintaglioexample5sv

Kağıt kaldırıldığında oyuklardaki mürekkep kağıda aktarılmış olur.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #2
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
Tifdruk Baskı Nedir

Sponsorlu Bağlantılar
En önemli baskı yöntemlerinden biri olan tifdruk baskı, gazetelerden, güzel sanatlara kadar birçok alanda başarıyla kullanılmaktadır. Ama en yaygın
uygulama alanı, dergi ve paket kağıtlarının basımıdır. Ayrıca, çeşitli duvar kağıtları, posta ve damga pullan ile röprodüksiyon basımı gibi alanlarda da kullanılır.

TİPO BASKI'da kağıda mürekkep, kabartma kalıpla sürülür. LİTOGRAFİ'deyse baskı yüzeyi düzdür. Görüntünün çıkacağı yerde suyu iten bir mürekkep, görüntü çıkmayacak yerlerde de baskı mürekkebini iten su tabakası bulunur. Tifdruk, bir tür oyma işlemidir. Mürekkep, baskı kalıbına oyulmuş çok küçük hücrelerden kağıda aktarılır.

Hücrelerin derinliği (bazı işlemlerde kesiti de) değiştirilebildiği için, farklı noktalara iletilen mürekkep miktarı ayarlanabilir. Böylece, tek renkli posta pullarında görülen ton değişiklikleri elde edilir. Tifdruk baskı hücresinin derinliği, açık renkli yerlerdeki 0,001 mm ile koyu renkli bölgelerdeki 0,4 mm arasında değişir.




Benzer Konular

28 Kasım 2009 / nünü Sanat
8 Nisan 2009 / KisukE UraharA Sanat
27 Nisan 2009 / Misafir Sanat
2 Ekim 2012 / nünü Sanat
7 Aralık 2012 / _Yağmur_ Sanat