Arama

Fizik Paradoksları - Tek Mesaj #3

sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
5 Mayıs 2008       Mesaj #3
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye

Kelime,anlamlı söz veya sözcüktür.


Kavram,bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımıdır.Felsefede de nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım olarak kullanılır.

Bazı olguları kelime anlamı ile algılamak zordur.Onların kavram olarak ele alınması gerekir.

Sonsuzluk ta böyledir.Sözcük anlamı ile düşünürsek,sonu olmayan,sonu gelmeyen gibi açıklamalar yaparız,ama bu olguyu yeterince kavrayamayız. Zihnimizde canlandırabilmek için kavram özelliğine başvurmalıyız.
*
Evrenin sonsuz olup olmadığını tartışmayacağım.Sadece sonsuzluktan ne anlamamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Bazı maymun türlerine bazı hareketleri öğretmek mümkündür.Bir maymuna klavyedeki tuşlara parmakları ile basmasını öğretelim.Elbette o,bu işi rastgele yapacaktır.Zaten benim istediğim de o.Vereceğimiz bir uyarı ile sürekli klavye tuşlarına dokunacak.

Bu maymun sayısını çoğaltalım.Yani önündeki klavyenin tuşlarına rastgele basan maymun sayısı giderek artsın.Ve sonsuz sayıya ulaşsın.

Henüz sonsuzun kelime anlamındayız.
*
Bu sayıdaki maymunun nereye sığacağı sorusunun cevabı,sonsuz mekan içinde oluşudur.Zaman olarak ta bir sınırın olmaması gerekiyor.Ama bu işe,diyelim ki iki milyar yıl önce başlanmış olması bize zaman olarak bir kısıtlama getirmiş olmaz.Zira önümüzdeki zaman süresi gene sonsuzdur.

Halen sonsuzun kelime anlamındayız.
*
Artık şu soruyu sorabiliriz:

Sonsuz sayıdaki maymun,sonsuz zaman içinde,önlerindeki klavye tuşlarına rastgele basarak,kaç tane anlamlı yazı,örneğin kaç tane Hamlet eseri ortaya çıkarabilirler?

Yıllar önce duyduğum bu örneğin cevabı çok ilginç:Sonsuz sayıda.
İşte bu cevapla,sonsuzun kavramsal olarak algısına varabiliriz.
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2019 12:43