Arama

Güneş Dil Teorisi - Tek Mesaj #3

gokhansayram - avatarı
gokhansayram
Ziyaretçi
10 Mayıs 2008       Mesaj #3
gokhansayram - avatarı
Ziyaretçi
Iyi günler,
"botanik, bitki; sosyal, soy; afrodit, avrat; elektrik, yıltırık; Amazon, amma uzun; Niyagara, ne yaygara"

Bunlarin, özellikle de son ikisinin GDT (Günes Dil Teorisi) ile dalga geçmek için uydurulmus oldugunu saniyorum

GDT ortaya atildigi tarihlerde, eski yazinin yerine Latin alfabesi kullanilmaya baslamis, dilde bir Ari Dil akimi baslatilmisti. Bunun, tekke ve zaviyler etrafinda toplanan eski toplum taraftarlarinin kültürü yerine yeni toplumun ileriye yönelik, dinamik ve bilimsel kültürünün konulmasi amaciyla yapilan kültür devriminin bir parçasi oldugunu düsünüyorum. Türkçe ezan da öyle.

Yeni toplumun varolus nedenlerini açiklamak için tarih, dil, kültür alaninda destekler aramasi normaldir. Zaman içinde bu kanitlarin bir kisminin gerçek olmadigi, ise yaramadigi anlasilip terkedilmistir.

Bu durum, çikarlarini eski toplum yapisi içinde görenlerin hosuna gitmedigi için, bu devrimlerle dalga geçen hikayeler türeterek, halkin aklina kusku düsürmek çabalarini anlamamizi, beklememizi saglar. Bu, psikolojik savasin bir parçasidir.

Bu savasin bir parçasi olarak, Dilaçar gibi dilcilerin Ermeni oldugu ortaya atilmistir. Dogrudur, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasina katkida bulunmus, istiklal savasimiza destek olmus, kendisine Türk diyen bir çok Ermeni vatandasimiz vardir. Onlara vefa borcumuzu inkar edemeyiz. Bu bize yakismaz.

Bunlari söyledikten sonra, GDT'nin kendisinin de bilimsel olarak dayanaktan yoksun oldugu farkedilmis (batik Mu kitasi gibi) ve terkedilmistir. Ama önce kanit aranmistir.

Bununla birlikte, ortaya çok ilginç bulgular çikmistir. Mesela Meksika kentinin yakinlarindaki tepenin adinin Çapultepek oldugunu duyunca, Atatürk, çapul kelimesinin çekirge anlamina geldigine dikkati çekerek bu adin çekirge tepesi anlamina geldigini ve dolayisiyla Türkçe olmasi gerektigini savunmustur.

"Gidin bakin, o tepenin çekirge dolu oldugunu göreceksiniz."

Bu öngörünün dogru oldugunu gören Meksika maslahatgüzarimiz Tahsi, Tahsin Mayatepek ismini almistir.

(Çapul kelimesi günümüz dilinde çapulcu sürüsü deyiminde yasamaktadir. Çekirge sürüsü gibi yagmalayan basibozuk sürüsü çapulcu sürüsü olarak adlandirilir.)

Tabi, isin en hayret uyandirici tarafi, bu tahminin dogru çikmasidir. Nahuatl dilinde çapultepek çegirge tepesi demektir. (Wikipedia) Bu gün Çapultepek'in simgesi çekirgedir!

capultepecnc2

Tepe sözcügü Venezuela'da tepui denilir. Bunlar üstü düz masa daglardir..

gran sabana

Orta Amerika'da Ispanyollar glmeden önce yasayan bir baska uygarliktan, Maya uygarligindan bahsedeyim. Maya takvimi bir yili 365.242 gün (günümüzdeki hesaplarimiza göre
365.242198 yani tamamen kesin) ve ayin dünya etrafindaki bir dönüsünü 29.5308 gün (29.53059 ile tipatip ayni!) hesaplamislar.

Iste bu Maya'larin takvimlerinin temeli olan bir güne verdikleri ad ne biliyor musunuz? Kün (ingilizce metinlerde kin diye geçer)

Tabi bütün bunlari rastlanti olarak dikkate almamak da mümkün.

Saygilarimla