Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Mayıs 2008       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

TELGRAF


Kodlanmış mesajları göndermeye yarayan elektrikli aygıt.

Telgraf konusundaki deneyler, üzerinden elektrik akımı geçmekte olan bir telin yakınındaki manyetik ibrenin saptığının gözlenmesiyle başladı (1819). W. F. Cooke ve Charles Wheatstone 1837'de altı tel ve beş uçtan oluşan ve ikişer ikişer hareket ederek elmas yapısı gösteren bir örgü içinde harfleri gösteren bir sistemin patentini aldılar.

Bu sistem İngiliz demiryollarında kullanıldı. Aynı yıl Samuel Morse, Alfred Vail ile birlikte ve Joseph Henry'nin yardımıyla ABD'de Morse alfabesiyle çalışan bir telgraf sistemi geliştirdi. Başlangıçta alıcı, kodlanmış simgeleri kazıma ya da baskı yoluyla kâğıda geçiriyordu. Bunun yerine kısa sürede ses veren bir aygıt geçirildi. 1858'de Wheatstone, delikli kâğıt şeritle çalışan süratli bir otomatik Morse telgrafı geliştirdi. Telgraf sinyalleri günümüzde denizaltı kabloları ve radyo dalgaları aracılığıyla da gönderilmektedir.
Ad:  morse.jpg
Gösterim: 853
Boyut:  27.2 KB
Samuel Morse tarafından, telgraf yoluyla yollanmış ilk mesaj; 1844.

MORS ALFABESİ


Samuel Morse' un geliştirdiği alfabe günümüzde de halen kullanılmaktadır. Telgrafla iletişim geride kalsa bile, telsiz operatörleri hala mors alfabesini kullanmaktadırlar. Benim de bilmediğim daha birçok alanda mors alfabesi eminim ki kullanılmaktadır. Aşağıda mors alfabesine ait kodlamaları bulabilirsiniz.
Ad:  telgraf_r3.gif
Gösterim: 1477
Boyut:  12.6 KB
Geçmişin telgraflı iletişiminden, günümüz internetli iletişimine nasıl gelmişiz değil mi?
Son düzenleyen Safi; 25 Temmuz 2016 20:41
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.