Hünkâr İskelesi Antlaşması
osmalılarla ruslar arasında yapılmıştır.mehmed ali paşanın mısırda ayaklanması üzerine devletin gvenliğini sağlamak için rusyadan yardım isteyen 2.mahmud fransanın mehmed ali paşaya destek çıkması üzerine mehmed ali paşa ile anlaşmanın yolunu bulmaya çalıştı.rus birliklerinin karedeniz boğazını geçerek büyükdere önlerinde demirlemesi fransa ve ingilterenin işine gelmedi.bunun üzerine fransa ve ingiltere padişah ile mehmed ali paşanın arasını bulmaya çalıştılar.
böylece padişah ile mehmed ali paşa arasında 14 mayıs 1833'de kütahya antlaşması imzalandı.geleceğini güvence altına almak isteyen mısı valisi mehmed ali paşa rus çarına ittifak teklifinde bulunmuş çarın teklifi kabül etmesiylede osmanlılarla ruslar arasında hünkar iskelesi antlaşması yapılmıştır.
bu antlaşmaya göre;
1.her iki devlette birbirinin huzur ve güvenlikleri için birbirine yardım edecek.
2.1829 yılında imzalanan edirne antlaşması ile bu antlaşmada geçen diğer maddeleri onanmaktadır.
3.osmanlılar ruslardan yardım istedikleri takdirde rusya karadan ve denizden her iki tarafında kararlaştırdığı sayıda bir kuvvetle yardım edecek.
4.yardım isteyen taraf yardıma gelen tarafın tüm masraflarını karşılayacak.
5.antlaşma 8 yıl geçerli olacak.
6.bu savunma antlaşması 2 ay içinde onanacak ve onanan nüshalar istanbulda karşılılı takas edilecek.
ayrıca antlaşmanın gizli maddesine göre rusya herhangi bir batı devleti ile savaşa girerse osmanlı devleri çanakkale boğazını rusya ile savaşan devletin donanmalrına kapayacak rus gemileri ise boğazdan rahatça geçebilecekti...