Arama

Antlaşmalar - Hünkâr İskelesi Antlaşması

Güncelleme: 23 Haziran 2010 Gösterim: 5.785 Cevap: 4
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
22 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Hünkâr İskelesi Antlaşması

Sponsorlu Bağlantılar

8 Temmuz 1833’te Rusya ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan antlaşma. Yunanistan’da ve Arabistan Yarımadasında Osmanlı Devletine büyük hizmetler yapmış olan Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa, kendisine verilen yanlış bir haber üzerine, Osmanlılara karşı oğlu İbrahim Paşa'nın kumandasında, Suriye tarafına asker sevk etmişti. Üç gün süren muharebede Mısır askeri, çokluğu ve intizamlı olması sebebiyle galip gelerek Kütahya’ya kadar ilerledi. Fransızlar ve İngilizler, Müslümanları birbirine düşürmek için Mehmed Ali Paşayı, Osmanlılara karşı kışkırtıyorlardı. Osmanlı Devletinin bütünlüğünü sarsacak gibi görünen Mısır meselesini halletmek isteyen Sultan İkinci Mahmud Han, Rusya ile Hünkâr İskelesi Antlaşmasıyla ittifak akdine mecbur kaldı.

8 Temmuz 1833’te imzalanan antlaşma, 6 açık ve biri gizli olmak üzere yedi maddeden meydana geliyor ve 8 sene için geçerli sayılıyordu. Antlaşmanın açık maddelerinde;

1. İki devletin sadece savunma maksadıyla bu antlaşmayı imzaladığı,
2. Herhangi bir savaş vukuunda birbirlerine yardım edecekleri,
3. Yardımı isteyenin diğerinin masraflarını karşılayacağı,
4. Sürenin 8 yılı aşmayacağı,
5. İki ay içinde onaylanacağı,
gibi hususlar bulunuyordu.

Gizli maddede ise; Rusya, Batı ile savaşa girdiği anda, Osmanlıların, boğazları Batılılara kapatacağı hususu vardı.

Fransa ve İngiltere, antlaşmanın imzalandığını öğrenir öğrenemez, antlaşmayı protesto ettiler. Bir İngiliz donanması, İzmir önlerine geldi. Avusturya, Hünkâr İskelesi Antlaşmasının sakıncalarını, Çar hükümetine anlattı. Çar Nikola, antlaşmayı bozmamakla birlikte, şartlarını yerine getirmeyeceğini söyleyerek, ortalığı yatıştırdı. Zaten, mecburiyetlerden doğan antlaşma, tatbik edilmedi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Haziran 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hünkâr İskelesi Antlaşması

Sponsorlu Bağlantılar
osmalılarla ruslar arasında yapılmıştır.mehmed ali paşanın mısırda ayaklanması üzerine devletin gvenliğini sağlamak için rusyadan yardım isteyen 2.mahmud fransanın mehmed ali paşaya destek çıkması üzerine mehmed ali paşa ile anlaşmanın yolunu bulmaya çalıştı.rus birliklerinin karedeniz boğazını geçerek büyükdere önlerinde demirlemesi fransa ve ingilterenin işine gelmedi.bunun üzerine fransa ve ingiltere padişah ile mehmed ali paşanın arasını bulmaya çalıştılar.
böylece padişah ile mehmed ali paşa arasında 14 mayıs 1833'de kütahya antlaşması imzalandı.geleceğini güvence altına almak isteyen mısı valisi mehmed ali paşa rus çarına ittifak teklifinde bulunmuş çarın teklifi kabül etmesiylede osmanlılarla ruslar arasında hünkar iskelesi antlaşması yapılmıştır.

bu antlaşmaya göre;
1.her iki devlette birbirinin huzur ve güvenlikleri için birbirine yardım edecek.
2.1829 yılında imzalanan edirne antlaşması ile bu antlaşmada geçen diğer maddeleri onanmaktadır.
3.osmanlılar ruslardan yardım istedikleri takdirde rusya karadan ve denizden her iki tarafında kararlaştırdığı sayıda bir kuvvetle yardım edecek.
4.yardım isteyen taraf yardıma gelen tarafın tüm masraflarını karşılayacak.
5.antlaşma 8 yıl geçerli olacak.
6.bu savunma antlaşması 2 ay içinde onanacak ve onanan nüshalar istanbulda karşılılı takas edilecek.
ayrıca antlaşmanın gizli maddesine göre rusya herhangi bir batı devleti ile savaşa girerse osmanlı devleri çanakkale boğazını rusya ile savaşan devletin donanmalrına kapayacak rus gemileri ise boğazdan rahatça geçebilecekti...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Mart 2010       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
8 Temmuz 1833'de Rusya ile Osmanli Devleti arasinda imzalanan andlasma.
Gerek Yunanistan, gerekse Arabistan yarimadasinda Osmanli Devletine büyük hizmetler yapmis olan Misir Valisi Mehmed Ali Pasa, kendisine verilen yanlis bir haber üzerine Osmanlilara karsi oglu Ibrahim Pasa' nin kumandasinda Suriye tarafina asker sevk etmisti. Üç gün süreyle yapilan muharebede Misir askeri çoklugu ve intizamli olmasi sebebi ile galip gelmis, hattâ Kütahya'ya kadar dayanmislardi. 14 Mayis 1833 de Osmanlilar ile Ibrahim Pasa arasinda Kütahya andlasmasi imzalandi. Fransizlar ve Ingilizler Müslümanlari birbirine düsürmek için Mehmed Ali Pasa'yi, Osmanlilar'a karsi kiskirtiyorlardi. Bu sebepten Sultan Ikinci Mahmud Han, Rusya ile Hünkar Iskelesi Andlasmasiyle ittifak akdine mecbur kaldi. Sultan Ikinci Mahmud Han'in mecburiyet sebebiyle yaptigi bu andlasmadan maksadi iyice bozulmus dejenere olmus olan Yeniçerileri intizamli hale getirmek ve kardes kani dökülmesine mani olmakti.
8 Temmuz 1833 de imzalanan andlasma 6 açik ve biri gizli 7 maddeden mütesekkil olup 8 sene için geçerli idi. Andlasmanin açik maddelerinde; iki devletin sadece savunma maksadiyla bu andlasmayi imzaladigi, herhangi bir savas vukuunda birbirlerine yardim edecekleri, yardimi istiyenin digerinin masraflarini karsilayacagi, sürenin 8 yili asmayacagi ve iki ay içinde onaylanmasi gibi hususlar bulunuyordu. Gizli maddede ise; Rusya bati ile savasa girdigi anda, Osmanlilarin bogazlari batililara kapatacagi hususu vardi. Avrupa devletleri andlasmaya büyük tepki gösterdiler. Zaten mecburiyetlerden dogan andlasma tatbik edilmedi.

MsXLabs.org & OT
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Haziran 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Hünkar İskelesi Antlaşması:
(1833)

  • II. Mahmut Mehmet Ali Paşa'dan çekindiği için Ruslarla antlaşma yaptı.
  • Bu durum Mısır meselesinin yanında Boğazlar meselesini de ortaya çıkarttı.
  • 1. Bu antlaşmayla iki taraf birbirlerine yardım edecekti.
  • 2. Osmanlı Devletine herhangi bir devlet saldırırsa Rusya yardım edecek.
  • 3. Rusya'ya saldırı olursa Osmanlılar boğazları açmaya­caklardı.
  • 4. Ruslar İstanbul'dan çekildi.Avrupalılar boğazların açılıp kapanmasıyla yakından ilgilen­diler.


Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
23 Haziran 2010       Mesaj #5
Breath - avatarı
Ziyaretçi
Hünkâr İskelesi Antlaşması
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Hünkâr İskelesi Antlaşması 8 Temmuz1833 tarihinde İstanbul'un Hünkâr İskelesi semtinde Osmanlı Devleti'nin Rusya'yla imzaladığı bir karşılıklı yardımlaşma ve saldırmazlık antlaşmasıdır.

Sultan II. Mahmut1829 yılında Rusya'yla yapılan savaşı sonuçlandıran Edirne Antlaşmasını imzalamıştı. Bu arada Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali PaşaOsmanlı Devletine isyan etti. Osmanlı Devleti isyanı bastırmak için Rusya'dan yardım istemek zorunda kaldı. RusyaMısır'a baskı yaparak 1833 yılında OsmanlılarlaKütahya Antlaşmasını yapmalarını sağladı. II. Mahmut barışı sağlamış olmakla birlikte kendini güvencede hissetmiyordu. O yüzden Rusya'yla bir karşılıklı yardımlaşma ve saldırmazlık antlaşması yapmaya karar verdi.
Bu antlaşmaya göre Osmanlı Devleti bir saldırıya uğrarsa Rusya asker ve donanma gönderecek, ancak masrafları Osmanlı Devleti ödeyecekti. Antlaşma 8 yıl sürecekti. Antlaşmanın gizli maddesine göre Rusya bir saldırıya uğrarsa Osmanlı Devleti Çanakkale Boğazı'nı yabancı savaş gemilerine karşı kapatacaktı. Bu madde, Rusya'nın bu dönemde rekabet içinde olduğu Birleşik Krallık ve Fransa'ya karşı konmuştur.
Bu antlaşma ile Boğazlar sorunu ortaya çıkmıştır. Boğazlar sorunu 1841'deki Londra Konferansı'nda tekrar ele alınmıştır.

Benzer Konular

15 Kasım 2016 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
22 Haziran 2010 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
22 Kasım 2016 / _Yağmur_ Osmanlı İmparatorluğu
26 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu
18 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular