Arama

Hektor - Tek Mesaj #1

The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Hektor

Ad:  Hektor.JPG
Gösterim: 966
Boyut:  36.1 KB

Yunan mitolojisinde, Troya kralı Priamos ile Kraliçe Hekabe’nin en büyük oğlu Andromakhe’nin kocası, Troya ordusunun en önemli savaşçısıdır.

Homeros İlyada' da Hektor'dan ideal bir savaşçı ve Troya’nın belkemiği olarak söz eder. Kişiliğini iyi bir oğul, sevecen bir koca ve baba, güvenilir bir dost gibi çok olumlu özelliklerle çizer. Andromakhe’yle vedalaşması ve son kez Akhilleus’la karşılaşmak üzere yola çıkışı İlyada'nın altıncı kitabında çok duygulu biçimde anlatılır.

Hektor, Apollon’un en sevdiği kişilerden biridir; hatta daha sonra bazı şairler ondan Apollon’un oğlu olarak söz etmişlerdir. Troya Savaşı sırasındaki başlıca kahramanlıkları yaralı Sarpedon’u koruması, baş düşmanı Telamon’ un oğlu Aias ile kavgası ve Yunan siperlerine saldırışıdır.

Hektor, Agamemnon' a kızan Akhilleus’un terk ettiği Yunanlıları, gemilerine doğru sürer. Yunanlıların yardımına gelen Akhilleus’un arkadaşı Patroklos’u Apollon’un yardımıyla öldürür. Akhilleus arkadaşının öcünü almak için savaşa geri döner, Hektor’u öldürür, cesedini arabasının ardında kamp yerine ve sonra Patroklos’un mezarı çevresinde sürükler. Aphrodite ve Apollon, Hektor’un cesedinin çürüyüp bozulmasına engel olurlar. Hermes’ in koruyuculuğunda Priamos, Akhilleus’a gider, cesedi geri vermesi için razı eder ve Hektor büyük bir törenle gömülür. Sonraları Troya yöresinde ve Thebai’nin doğusundaki Tanagra’da Hektor’a tapınılmıştır.

Kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Baturalp; 30 Kasım 2016 15:11
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: