Arama


Aynacan - avatarı
Aynacan
VIP Gecenin Aydınlığı!
3 Temmuz 2008       Mesaj #5
Aynacan - avatarı
VIP Gecenin Aydınlığı!
KIMIL

Hububat sahalarının en önemli zararlılarından biri olan kımıla karşı, uzun yıllar devlet yardımı mücadelesi uygulanmıştır. Bu zararlı zaman zaman epidemi yapmış ve büyük zararlara neden olmuştur. Bazı yıllarda kımıla karşı ilaçlama yapılan alanlar yüz bin dekarlarla ifade edilmiştir. Kımıl mücadelesi, yıllardan beri devlet yardım mücadelesi şeklinde yürütülmüş, devletçe sağlanan, ilaç ve ilaçlama aletleri, kımıl mücadelelerinde üreticilerce kullanılmıştır. Ancak son yıllarda mücadelelerde, toz formülasyonlu ilaçların yerini, sıvı formülasyonlu ilaçların alması ile, uygulamalarda çiftçilerin kendi ilaçlama aletleri devreye girmiş, bunun sonucunda da uygulamalar kolaylaşmış ve ilaçlamaların başarı oranı artmıştır. Son yıllarda, zararlı kesafetinde görülen önemli düşüş, büyük ölçüde uygulamalardaki bu değişikliklerden kaynaklanmaktadır. 2000 yılından itibaren yine kımıl mücadele ekipleri oluşturulmuş, ancak kımıl mücadelesi yönetimli çiftçi mücadelesi şeklinde uygulanmaya başlamıştır. Kımıl mücadelesinde en önemli nokta, kışlaktan inen kımılın, toplu olarak yakalanarak, dağılmasına fırsat verilmeden, en kısa sürede ilaçlanmasıdır. Ne kadar çok toplu iniş yakalanırsa, ilaçlanacak alan o ölçüde azalacak, mücadelenin başarısı da o ölçüde artacak ve bu durumda da, yönetimli çiftçi mücadelesi şekline dönüştürülen kımıl ilaçlamaları, çitçilere önemli bir maddi külfet getirmeyecektir. Bu amaçla, Tarım il Müdürlüğü çiftçilerin eğitimine önem vermektedir. Mücadele dönemi öncesinde düzenlenecek eğitim toplantıları ile, konu hakkında üreticilere bilgi verilmekte ve özellikle ilk inişlerin zamanında tespit edilerek, mücadele zamanının geciktirilmemesi konularında uyarılar yapılmaktadır. Kımıl ve süne aynı tarihlerde tarlalara inmektedir. Ancak mücadele zamanları farklıdır.

KIMIL MÜCADELESİ

Nisan ayı sonundan itibaren kımıl tarlalarda görülür görülmez kışlaktan inen ergin böceklere karşı yapılır ve tüm Mayıs ayı boyunca inişler ve mücadele devam eder.

SÜNE MÜCADELESİ

Süne Mücadelesinde kışlaktan inen ergin böceklere karşı mücadele yapılmaz. Sünelerin Haziran ayı başında çıkan yavrularına karşı ürünlere zarar vermeden önce mücadele yapılır. Bu durumda ortaya çıkan sonuç; Kımıla karşı mücadele Haziran ayı başına kadar devam eder. Ancak bu mücadeleyi önemsemezgereği yapılmazsa Haziran ayı başında İl Müdürlüğünün mücadele gerektiren sahalarda yapacağı süne mücadelesi de amacına ulaşmayacaktır. Çünkü her ikisinin de tanede yaptığı zarar aynıdır. Üreticiler kımıl zararını da süne zararı sanmaktadır. Ancak birçok ilçemizde kımıl, asıl zararlı durumundadır. Bu gerçeği bilmek hububat üretimi yapan tüm çiftçiler için oldukça önemlidir. Kımıl Mücadelesi için tarlalarınızı kontrol ediniz, ilaç temin ederek ilaçlamalarınızı yapınız. Kımıl Mücadelesinde başarı ancak, üreticinin tarlalarını her gün kontrol etmesiyle başarıya ulaşabilir. Süne Mücadelesinde tüm tarla sayımlarını teknik elemanlar yapar. Süne Mücadelesinde kullanılacak ilaçlar Devlet Yardımı olarak kullanılmaktadır. Süne Mücadelesi için Tarım İl Müdürlükleri nin tavsiyelerine uymak gerekir.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 24 Ocak 2013 15:56 Sebep: Kırık Link Kaldırıldı
Not: Bilgilendirme amaçlıdır.