Arama


middnight2006 - avatarı
middnight2006
Ziyaretçi
13 Temmuz 2008       Mesaj #1
middnight2006 - avatarı
Ziyaretçi

Uğur Böceği (Coccinellidae)

Ad:  Uğur Böceği (Coccinellidae)1.jpg
Gösterim: 3282
Boyut:  28.7 KB

Uğurböceği, GELİNBÖCEĞİ ya da UÇ UÇ BÖCEĞi olarak da bilinir, Coleoptera (kınkanatlılar) takımının Coccinellidae familyasını oluşturan yaklaşık 5 bin böcek türünün ortak adı.

Yeryüzünün hemen her yerine dağılmış olan bu böceklerin vücudu yarım küre biçiminde, uzunlukları genellikle 8-10 mm’dir. Siyah, san ya da kırmızımsı desenli parlak renkleriyle dikkat çekerler. Dokuz benekli uğurböceğinin (Coccinella novemnotata) biri kın kanatlarının birleşme çizgisine denk gelen, öbürleri her iki kanada eşit olarak dağılmış 9 siyah beneği vardır.

Uğurböceği yaşam çevrimini yaklaşık dört haftada tamamlayarak yaz ayları boyunca birçok kuşak geliştirebilir. Uzun, fnce yapılı, yumuşak gövdeli ve genellikle mavi, yeşil, kırmızı ya da siyah benekli boz larvalar öbür böcekleri ve böcek yumurtalarını yiyerek beslenir. Larvalar geçirdikleri dört gelişme evresinin ardından bir yere tutunarak son larva derisi içinde pupa evresine girer. Aynı gruptan uğurböcekleri kışın genellikle aynı yerde dinlenme dönemlerini geçirirler. Uğurböcekleri yaprakbiti, kabuklubit (koşnil) ve akar gibi tarım zararlısı böceklerle beslendiğinden biyolojik mücadelede yaygın biçimde kullanılmaktadır. Örneğin Avustralya uğurböceği (Rodolia cardinalis) meyve ağaçlarına büyük zarar veren torbalı koşnille (Icerya purchasi) mücadeleye yardımcı olması için Kuzey Amerika’nın batısına götürülmüştür.

Uğurböceklerinin çoğu hem larva hem de erişkin evrelerinde etçil olmakla birlikte, bazılan bitkilerle beslenir ve çok büyük zararlara yol açar.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 01:59