Arama

Uğur Böceği (Coccinellidae)

Güncelleme: 16 Kasım 2016 Gösterim: 11.109 Cevap: 3
middnight2006 - avatarı
middnight2006
Ziyaretçi
13 Temmuz 2008       Mesaj #1
middnight2006 - avatarı
Ziyaretçi

Uğur Böceği (Coccinellidae)

Ad:  Uğur Böceği (Coccinellidae)1.jpg
Gösterim: 3282
Boyut:  28.7 KB

Uğurböceği, GELİNBÖCEĞİ ya da UÇ UÇ BÖCEĞi olarak da bilinir, Coleoptera (kınkanatlılar) takımının Coccinellidae familyasını oluşturan yaklaşık 5 bin böcek türünün ortak adı.
Sponsorlu Bağlantılar

Yeryüzünün hemen her yerine dağılmış olan bu böceklerin vücudu yarım küre biçiminde, uzunlukları genellikle 8-10 mm’dir. Siyah, san ya da kırmızımsı desenli parlak renkleriyle dikkat çekerler. Dokuz benekli uğurböceğinin (Coccinella novemnotata) biri kın kanatlarının birleşme çizgisine denk gelen, öbürleri her iki kanada eşit olarak dağılmış 9 siyah beneği vardır.

Uğurböceği yaşam çevrimini yaklaşık dört haftada tamamlayarak yaz ayları boyunca birçok kuşak geliştirebilir. Uzun, fnce yapılı, yumuşak gövdeli ve genellikle mavi, yeşil, kırmızı ya da siyah benekli boz larvalar öbür böcekleri ve böcek yumurtalarını yiyerek beslenir. Larvalar geçirdikleri dört gelişme evresinin ardından bir yere tutunarak son larva derisi içinde pupa evresine girer. Aynı gruptan uğurböcekleri kışın genellikle aynı yerde dinlenme dönemlerini geçirirler. Uğurböcekleri yaprakbiti, kabuklubit (koşnil) ve akar gibi tarım zararlısı böceklerle beslendiğinden biyolojik mücadelede yaygın biçimde kullanılmaktadır. Örneğin Avustralya uğurböceği (Rodolia cardinalis) meyve ağaçlarına büyük zarar veren torbalı koşnille (Icerya purchasi) mücadeleye yardımcı olması için Kuzey Amerika’nın batısına götürülmüştür.

Uğurböceklerinin çoğu hem larva hem de erişkin evrelerinde etçil olmakla birlikte, bazılan bitkilerle beslenir ve çok büyük zararlara yol açar.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 01:59
arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
14 Temmuz 2008       Mesaj #2
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  uurbcei13.jpg
Gösterim: 2312
Boyut:  30.6 KB
Uğur böceği
(Coccinellidae), çok yaygın olarak görülen,
kırmızıkanatlı bir böcektir. Uç uç böceği de denir.

Sponsorlu Bağlantılar
Büyük bir kısmı renklidir. Üst kanatları kırmızı ya da sarı üzerine siyah noktalı ya da tersi, yani siyah zemin üzerine kırmızı ya da sarı desenlidir. Tropiklerde mavi ve yeşil renklerine de rastlanır. Boyları yaklaşık 0,5 cm. Olan bu familyaya ait hayvanların yarım küre şeklinde görünen vücutları çok tipiktir. Nadiren hafifçe oval olurlar. Ancak Asya’daki bazı türler 1 cm.’nin üzerine çıkar. Türkiye'de coccinella septumpunctata, adalia bipunctata ve coccinella quinquepunctata en yaygın olanlarıdır. Renkleri ve şekilleri nedeniyle Türk halkınca sevilir ve uğurlu sayılırlar.

Tarım zararlısı olan Epilachninae alt familyası hariç, diğerlerinin hepsi yararlı böceklerdir. Larvaları ve erginleri yaprakbitlerini ve koşnilleri büyük sayıda yediklerinden biyolojik mücadelede kullanılır. Birkaç türü larva iken yaprakbiti, ergin iken öncelikle mantar yerler.

İyi uçarlar, rahatsız edildiklerinde yere düşerler ve çok defa bacaklarını vücuda toplayarak ölü taklidi yaparlar. Kışı birçoğu bir arada ergin olarak geçirirler. İlkbaharda yumurtalarını yaprakların altına ya da kabukların yarıklarına bırakırlar. Larvaları yumuşak derili, çok defa renkli desenli, çok hareketlidir. Genellikle dört defa deri değiştirirler. Gelişme süreleri 30-60 gündür. Senede iki döl verirler. Yumurtalar çoğunluk yaprakbiti kolonilerinin civarına bırakılır. Larvalarda negatif ve pozitif geotaksi çok iyi gelişmiştir.

Ayrıca uğur böceği yumurtlayarak çoğalır ve yaşamları boyunca birçok yumurta bırakırlar,yavru bakımları yoktur.
Son düzenleyen Safi; 16 Kasım 2016 01:42
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
UĞURBÖCEĞİ (Coccinella septempunctata)

Kınkanatlıların uğurböceğigiller familyasından, vücudu yarım küre biçiminde bir böcek, gelinböceği, hanımböceği (Coccinella septempunctata). 5,5-7,5 mm. boyundadır. Kınkanatları turuncu-kırmızı renkte olup üzerlerinde 7 kara nokta bulunur. Bitkiler üzerinde yaşarlar. Hem erginleri hem de kurtçukları, yaprakbitlerini yediklerinden yararlı böceklerdir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Uğur Böcekleri


Uç uç böceğim, annem bana terlik, pabuç alacak...

  • Baharın gelmesiyle birlikte bahçeleri dolduran uğur böcekleri bitkilere zarar veren yaprak bitlerinin düşmanıdır. Bir uğur böceği hayatı boyunca yaklaşık 5.000 tane bitki zararlısı yer.
  • Uğur böcekleri kırmızı, sarı, pembe, portakal renginde olabilir. Vücutlarında genellikle benekleri bulunur.
  • Uğur böceklerini parlak renkleri onların düşmanlarından korunmasına yardım eder. Parlak renkli canlılar genellikle zehirli olurlar. Onların parlak renklerini gören düşmanları zehirli olduklarını düşünerek uğur böceklerinden uzak durur.
  • Bir uğur böceği rahatsız edildiğinde kötü bir koku salgılayarak düşmanını kendisinden uzaklaştırır.
  • Uğur böcekleri kanatlı böcek sınıfına girerler. Uçmadıkları zamanlarda hassas kanatları kapalı ve bir koruyucu altındadır. Uçmak istedikleri koruyucu açılır ve kanatların hareket etmesine izin verir.
  • Uğur böcekleri hayatları boyunca tam bir başkalaşımdan geçerler. Bu evreler şu şekilde özetlenebilir:
1. Dişi uğur böceği yumurtalarını yaprakların üzerine bırakır.
2. Yumurtadan çıkan larvalar da tıpkı yetişkin uğur böcekleri gibi yaprak bitlerini yerler.
3. Larvalar yeterince büyüdüklerinde kendilerini bir yaprağa ya da dala yapıştırırlar. Burada olgunlaşarak pupa şeklinde sarılı olarak kalır. Büyüklüğü erişkin uğur böceği ile aynıdır. Sarılı kalması, başkalaşım geçirirken pek çok tehlikeden korunmasını sağlar.
4. Birkaç gün süren başkalaşım evresinden sonra hepimizin çok sevdiği uç uç böcekleri nazik uçma stilleriyle hayatımıza renk katarlar.
Ad:  Uğur Böceği (Coccinellidae)2.jpg
Gösterim: 3155
Boyut:  68.2 KB
  • Uğur böcekleri bir sene içinde en az bir kez yumurtlayarak yeni uğur böceklerinin dünyaya gelmesini sağlarlar.
  • Bazı yetişkin uğur böcekleri yaprak çürüntülerinin altında kış uykusuna yatarak kışı geçirirler.
BAKINIZ Uğur Böceği Resimleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

27 Ağustos 2014 / Misafir Genel Galeri
30 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış
28 Haziran 2015 / ahmetseydi Zooloji