Arama


arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
7 Mayıs 2006       Mesaj #133
arwen - avatarı
Ziyaretçi
GÖZ TANSİYONU

Kısaca Göz içi basıncının ( GİB ) yüksek olmasına bağlı olarak, atardamar kanının gözün retina ( ağtabaka ) hücrelerini besleyememesi ve bunun sonucunda bu hücrelerin giderek ölmesi durumudur !
Kaç tip Göz Tansiyonu vardır ?Kısaca : - Açık Açılı Glokom - Açı kapanması Glokomu - Sekonder ( İkincil ) Glokom - Konjenital ( Doğuştan ) Glokom ' dan bahsedebiliriz.
Ama Göz Tansiyonunun % 90 ' ı Açık Açılı Glokom' ( AAG )dur ve AAG çok sinsi bir hastalıktır ! yani : - AAG' li bir göz dışardan tamamiyle normal görünür ! -AAG' li bir gözün anlaşılabilmesi içinmutlaka Göz Tansiyonu' nun ölçülmesi gerekir ! - Bu nedenle hiç bir göz şikayeti olmayan 35 yaş üstündeki herkesin senede bir kez Göz tansiyonunu ölçtürmesi gerekir ! Çünkü ilerde kaybolan görme geri gelmez, Göz Doktorunuz ancak kalan görmenizi korumanıza yardımcı olabilir !
Kimler Risk Altında ?
- 45 yaşın üstünde olup düzenli olarak doktora gitmeyenler- Stres altındakiler- Şeker Hastaları- Hipertansiyon Hastaları- Ailesinde Glokomu olan kişiler - Sigara kullananlar- Miyop Hastalar ( özellikle 3.00 D. nin üzerinde olanlar ) - Düzenli şekilde kortizon türevi hormon kullananlar- Gözüne darbe almış kişiler- Siyah ırktan olanlar
Teşhis :
1- Göz Tansiyonunun Ölçülmesi2- Göz Dibi Muayenesi3- Görme Alanı4- Görme Siniri Liflerinin Muayeneleri ile olur.
Tedavi:
1- İlaç tedavisi : Çok yüksek olmayan Glokom olgularında genelde göz damla tedavisi yeterli olmaktadır; Bazen 1 bazen 2 tip damla hastalığın zararlarını önleyebilmektedir. Burada bilinmesi gereken Glokom' un Diabet gibi ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu için ilaçlara ara vermeden kullanılması gerektiğidir.
2- Laser Tedavisi : Bazı olgularda çok iyi sonuç vermektedir.
3- Cerrahi Tedavi : Yukardaki tedavi çeşitlerine cevap vermeyen hastalarda en son ama vakit geçirilmeden mutlaka başvurulması gerekir.
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2016 17:47