Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Myriokephalon savaşı

Ad:  Miryokefalon (Miryakefalon) Savaşı.jpg
Gösterim: 4333
Boyut:  58.7 KB

Anadolu Selçuklu sultanı Kılıç Arslan II ile Bizans imparatoru Manuel I Komnenos arasında meydana gelen savaş (17 Eylül 1176).

Eğridir gölünün kuzeyinde, bugünkü Sultan dağlan üzerinde bulunduğu sanılan Myriokephalon boğazında kıstırılan bizans ordusunun perişan olmasıyla sonuçlanan bu savaş sonunda Türkler’in Anadolu’ya yerleşmeleri kesinleşmiştir.
Türkmenler’in zaman Aman bizans topraklarına yaptıkları akınlar, özellikle de Kılıç Arslan’ın egemenlik alanını giderek genişletmesi, imparator Manuel’i Selçuklular’a karşı yeni ittifaklar kurmak zorunda bıraktı.

On yıldan beri Bizans’la Selçuklular arasında süregelen iyi ilişkiler, giderek bozulmaya başladı. Sivas ve Niksar'la birlikte danişmentli kentlerinin Selçuklular tarafından ele geçirilmesi üzerine Zünnun ve Şehinşah’ı himaye eden imparatorun danişmentli topraklarını geri almak için gönderdiği ordu, Niksar’da bozguna uğradı. Bu olaylar olurken, Manuel de büyük bir ordunun başında Kılıç Arslan'ın üzerine yürüdü ve Kılıç Arslan’dan gelen barış önerilerini geri çevirdi. Bizans ordusu, Myriokephalon boğazından geçerken Türkler’in ani baskınıyla bozguna uğradı. Kaçmaya çalışan Manuel, çemberi yaramayınca fidye vermek, ayrıca Eskişehir ve Sublaion kalelerini yıkmak koşuluyla barışa razı oldu.

Böylece Kılıç Arslan'ın Anadolu’da yaşayan Türkler'i bir yönetim altında birleştirmek, Suriye ile Mezopotamya siyasetinde etkili olmak amacını gerçekleştirmesini sağlayacak yollar açıldı. Myriokephalon yenilgisinden sonra batı sınırlarını güven altına alan Kılıç Arslan, Malatya’yı ele geçirip buradaki danişmentli koluna son verdi; Manuel’ in ölümünü (1160) izleyen dönemde de Uluborlu, Kütahya, Eskişehir yöreleri türkmen akıncılar tarafından zapt edildi.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 13 Eylül 2016 22:56