Arama

Edouard Manet - Tek Mesaj #1

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
2 Eylül 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Edouard MANET (1832-1883)
Edouard Manet (doğum. 23 Ocak 1832 - ö. 30 Nisan 1883) Fransız ressamdır. Yaptığı eseler oldukça büyük tepkiler çekmesine rağmen, empresyonizmi yaratan ressam olarak tanılmıştır. Günümüzde modern sanatın, 19'uncu yüzyıldaki modern yaşam konularına yönelmesi olarak görülmüştür. Gerçekçilik ve empresyonizm arasındaki köprüyü kurmuştur. Ayrıca öğretmen olarak da tanınır eski öğrencilerinden Tokasra, Tokasizm akımının kurucusudur.
Fransız Edouard Manet, çevresinde gördüklerini ye­nilikçi bir anlayışla tuvaline aktaran ünlü bir ressamdır. Günlük yaşamı, bütün hareketlili­ği ve ışığıyla yakalamaya çalışırken, bir yan­dan da ışık ve renk kullanımında yeni teknik­ler denedi.
Manet Paris'te doğdu. Babası avukat olma­sını istiyor, sanatçı olmasına karşı çıkıyordu. Manet önce denizcilik okuluna başvurdu, giriş sınavını kazanamayınca bir süre gemiler­de çalıştı. 19 yaşına geldiğinde dönemin tanın­mış ressamlarından Thomas Couture'ün öğ­rencisi oldu. Daha o zamandan, başkalarının resim tarzını taklit etmeyecek kadar bağımsız bir kişiliği olan Manet, bu yüzden öğretme­niyle sık sık tartışıyordu. Atölyede altı yıl kaldı, ardından Avusturya, Almanya, İtalya ve Hollanda'ya geziler yaptı. Paris'e döndük­ten sonra cana yakınlığı ve şakacılığı sayesin­de kısa sürede sevildi, dönemin öteki yenilikçi ressamlarıyla yakın dostluklar kurdu. Özellik­le Claude Monet'yle olan dostluğu sırasında o da açık havada resim yapmaya başladı. Ama öteki ressamların kullanmaktan vazgeçtikleri kahverengi, siyah, gri gibi koyu renkleri büyük bir ustalıkla kullanmayı sürdürdü.
1863'te bugün Paris'te Louvre Müzesi'nde bulunan Kırda Öğle Yemeği adlı ünlü yapıtını Salon sergisine yolladı, ama denetim kurulu yapıtı geri çevirdi. Bunun üzerine o da resmi­ni "reddedilenler salonu" anlamına gelen Salon des Refuses'de sergiledi. Resimde ağaçların gölgesine kurulmuş bir kır sofrasın­da giyinik iki adam arasında oturan çıplak kadın görüntüsü izleyicilerde ve eleştirmen­lerde şok etkisi yarattı. Renk düzenlemeleri ve kullandığı lekeci teknik, izleyenlerce bir düzensizlik yığını olarak değerlendirildi. İki yıl sonra Salon sergisinde bir başka ünlü yapıtı olan Olympia'yı sergiledi. Eleştirmen­ler Manet'nin güzellik anlayışını sert bir dille eleştirerek yapıtın çirkin ve iğrenç olduğunu öne sürdüler.
Ne var ki, bütün bu olumsuz eleştiriler Manet'nin hevesini kıramadı, büyük bir ener­ji ve kararlılıkla resim yapmayı ve bu resimle­ri sergilemeyi sürdürdü.
Sonunda sanatçılığı­na ilişkin olumsuz yargılar yavaş yavaş değiş­meye başladıysa da büyük bir yetenek olduğu ancak ölümünden iki yıl önce anlaşılabildi.
1883'te kangren olan bacağı kesildi, kısa biı süre sonra da yaşamını yitirdi.
Çalışmalarını hiçbir akıma ya da gruba katılmadan, bağımsız olarak sürdüren Manet, sonradan izlenimciler adı verilen Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley gibi ressamlara esin kaynağı oldu.
Manet'nin birbirinden güzel tablolarından bazıları, Louvre'un yanı sıra Avrupa'nın ve ABD'nin belli başlı müze ve galerilerinde, ayrıca İngiltere'de Londra'daki Ulusal Galeri'de sergilenmektedir.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...