Arama

Edouard Manet

Güncelleme: 21 Ağustos 2013 Gösterim: 16.924 Cevap: 1
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
2 Eylül 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Edouard MANET (1832-1883)
Edouard Manet (doğum. 23 Ocak 1832 - ö. 30 Nisan 1883) Fransız ressamdır. Yaptığı eseler oldukça büyük tepkiler çekmesine rağmen, empresyonizmi yaratan ressam olarak tanılmıştır. Günümüzde modern sanatın, 19'uncu yüzyıldaki modern yaşam konularına yönelmesi olarak görülmüştür. Gerçekçilik ve empresyonizm arasındaki köprüyü kurmuştur. Ayrıca öğretmen olarak da tanınır eski öğrencilerinden Tokasra, Tokasizm akımının kurucusudur.
Sponsorlu Bağlantılar
Fransız Edouard Manet, çevresinde gördüklerini ye­nilikçi bir anlayışla tuvaline aktaran ünlü bir ressamdır. Günlük yaşamı, bütün hareketlili­ği ve ışığıyla yakalamaya çalışırken, bir yan­dan da ışık ve renk kullanımında yeni teknik­ler denedi.
Manet Paris'te doğdu. Babası avukat olma­sını istiyor, sanatçı olmasına karşı çıkıyordu. Manet önce denizcilik okuluna başvurdu, giriş sınavını kazanamayınca bir süre gemiler­de çalıştı. 19 yaşına geldiğinde dönemin tanın­mış ressamlarından Thomas Couture'ün öğ­rencisi oldu. Daha o zamandan, başkalarının resim tarzını taklit etmeyecek kadar bağımsız bir kişiliği olan Manet, bu yüzden öğretme­niyle sık sık tartışıyordu. Atölyede altı yıl kaldı, ardından Avusturya, Almanya, İtalya ve Hollanda'ya geziler yaptı. Paris'e döndük­ten sonra cana yakınlığı ve şakacılığı sayesin­de kısa sürede sevildi, dönemin öteki yenilikçi ressamlarıyla yakın dostluklar kurdu. Özellik­le Claude Monet'yle olan dostluğu sırasında o da açık havada resim yapmaya başladı. Ama öteki ressamların kullanmaktan vazgeçtikleri kahverengi, siyah, gri gibi koyu renkleri büyük bir ustalıkla kullanmayı sürdürdü.
1863'te bugün Paris'te Louvre Müzesi'nde bulunan Kırda Öğle Yemeği adlı ünlü yapıtını Salon sergisine yolladı, ama denetim kurulu yapıtı geri çevirdi. Bunun üzerine o da resmi­ni "reddedilenler salonu" anlamına gelen Salon des Refuses'de sergiledi. Resimde ağaçların gölgesine kurulmuş bir kır sofrasın­da giyinik iki adam arasında oturan çıplak kadın görüntüsü izleyicilerde ve eleştirmen­lerde şok etkisi yarattı. Renk düzenlemeleri ve kullandığı lekeci teknik, izleyenlerce bir düzensizlik yığını olarak değerlendirildi. İki yıl sonra Salon sergisinde bir başka ünlü yapıtı olan Olympia'yı sergiledi. Eleştirmen­ler Manet'nin güzellik anlayışını sert bir dille eleştirerek yapıtın çirkin ve iğrenç olduğunu öne sürdüler.
Ne var ki, bütün bu olumsuz eleştiriler Manet'nin hevesini kıramadı, büyük bir ener­ji ve kararlılıkla resim yapmayı ve bu resimle­ri sergilemeyi sürdürdü.
Sonunda sanatçılığı­na ilişkin olumsuz yargılar yavaş yavaş değiş­meye başladıysa da büyük bir yetenek olduğu ancak ölümünden iki yıl önce anlaşılabildi.
1883'te kangren olan bacağı kesildi, kısa biı süre sonra da yaşamını yitirdi.
Çalışmalarını hiçbir akıma ya da gruba katılmadan, bağımsız olarak sürdüren Manet, sonradan izlenimciler adı verilen Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley gibi ressamlara esin kaynağı oldu.
Manet'nin birbirinden güzel tablolarından bazıları, Louvre'un yanı sıra Avrupa'nın ve ABD'nin belli başlı müze ve galerilerinde, ayrıca İngiltere'de Londra'daki Ulusal Galeri'de sergilenmektedir.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Edouard Manet nereli hayatı kimdir.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MANET, Edouard (1832 Paris - 1883 Paris)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
Edouard, Fransız ressamdır.
ms7t
Ortaöğreniminden sonra bir gemiyle miço olarak Brezilya'ya gitti; dönüşünde Thomas Couture'ün atölyesine girerek 1850-1856 yılları arasında orada çalıştı. İtalya, Hollanda, Almanya ve İspanya'ya gitti. Raffaello, Franz Hals, Vélasquez ve Goya'nın çalışmalarını inceledi.
İlk yapıtları "Kirazlı Çocuk" ve "Köpekli Çocuk" tablolarında İspanyol pitoresk figürlerinin etkileri görülür. Daha sonra bir galeride sergilediği, aralarında "Lola de Valence " (Valensiyalı Lola, 1862), "La Musique aux Tuilleires" (Tuilleires'de Konser, 1863) gibi yapıtlarının bulunduğu on yedi tablosu eleştirmenlerce çok sert tepkilerle karşılanmasına rağmen, dönemin en önemli ressamlarından Monet, Pissaro, Renoir ve Cézanne tarafından çok başarılı olarak değerlendirildi.
Üstelik bu sanatçılar Manet'yi ekollerinin öncüsü saydılar. Ancak 1863'te "Le Déjeuner sur l'Herbe" (Çayırda Öğle Yemeği) adlı tablosunun Salon'da (Louvre) sergilenmesi kabul edilmedi; reddedilen yapıtların sergilendiği salonda sunuldu. 19. yüzyılın en büyük portre ressamı olarak bilinen Manet, Zola'nın da bir portresini yaptı.
Birçok tablosu Salon'a kabul edilmeyen sanatçı, Alma Köprüsü'nde açtığı özel sergiyle şimşekleri üstüne çekti. Böylece olayların ressamı olarak anıldı. Gravür çalışmaları da olan Manet, 1882'de Legion d'Honneur nişanını aldı.
Yaşamının sonlarında felce yakalanan sanatçı bu durumdan etkilendi ve az yorucu teknikler kullanarak "La Blonde aux Sein Nu" (Çıplak Göğüslü Sarışın) gibi tablolar yaptı. İzlenimciliğin öncülerinden sayılan Manet, açık ve yalın renkleriyle, fırçasının kararlılığıyla, içerikteki korkusuzluğu ve eleştirelliğiyle resim sanatına niteliksel değişiklikler getirdi.

Başlıca Yapıtları
  • "Olympia" (1865),
  • "Fifre" (1866),
  • "Execution de Maximilien" (Maximilian'ın İdamı),
  • "Bon Bock" (Bira Bardağı, 1873),
  • "Le Balcon" (Balkon, 1869),
  • "Sur les Berges de la Seine" (Sen Nehri Boylarında, 1874),
  • "Bar aux Folies-Bergère" (Folies-Bergère'de Bar, 1881).


Benzer Konular

2 Eylül 2008 / Misafir Sanat
19 Nisan 2010 / LaSalle Sanat ww
1 Temmuz 2008 / BYAYD SPEOPLE Spor ww
5 Ocak 2016 / Mira Taslak Konular
12 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Sanat ww