Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

İnebahtı Deniz Savaşı

Ad:  İnebahtı (Lepanto) Deniz Savaşı1.jpg
Gösterim: 799
Boyut:  44.0 KB

OsmanlIların Kıbrıs’a düzenledikleri sefer sırasında müttefik Hıristiyan donanması ile Osmanlı donanması arasında meydana gelen ve OsmanlIların ağır yenilgisiyle sonuçlanan savaş (7 Ekim 1571). Kürekli kadırgalar çağının son ve en büyük çarpışması olarak tarihsel önem taşır.

Venediklileri Doğu Akdeniz’den çıkarmak isteyen Osmanlı kuvvetlerinin 1570’te Kıbrıs’a çıkması üzerine, Papa V. Pius ve İspanya kralı II. Felipe Venediklilerle bir ittifak kurdu (25 Mayıs 1571). Felipe müttefik kuvvetlerin komutasını üvey kardeşi AvusturyalI Don Juan’a verdi. Müttefik gemilerin Messina’da (Sicilya) toplanmasından (24 Ağustos 1571) bir yıl kadar önce Osmanlılar Nicosia’yı (Lefkoşa) ele geçirerek (9 Eylül 1570), Famagusta’yı (Gazimağusa) kuşatmış ve Adriyatik’e girmiş bulunuyorlardı.

Kaptanıderya Müezzinzade Ali Paşa, İskenderiye beyi Muhammed Şuluk ve Cezayir beylerbeyi Uluç Ali Paşa’nın (Kılıç Ali Paşa) yönettiği Osmanlı donanmasının İnebahtı (Nâvpaktos) yakınlarındaki Pâtrai Körfezinde (Yunanistan) demirlemesinden sonra, 200’den fazla gemiden oluşan müttefik donanması 15 Eylül’de Korfu’ya geçti ve 7 Ekim’de Osmanlı donanmasına dört koldan saldırdı. Bir ucu karaya dayanan iki uzun saf halinde birbirine giren gemilerden, en ortada Don Juan ile Müezzinzade’nin baştardeleri baştan rampa yoluyla sımsıkı kenetlendiler ve her iki taraftan yardıma gelen gemilerin de arkadan ve yanlardan onlara kancalanmasıyla, denizin ortasında adeta büyük bir ada oluşturdular. Bu geniş platform üzerinde yaklaşık dört saat süren piyade savaşı sonunda Ispanyol tüfekçileri Osmanlı okçularına üstünlük sağladı ve Müezzinzade ile Muhammed Şuluk’un ölümü sonucu bozgun başladı.

Çarpışma süresince sağ kanadın üstünlüğünü koruyan ve karşısındaki filotillayı açık denize çektikten sonra orada meydana gelen boşluktan dalıp esas Hıristiyan donanmasını arkadan çevirmeye hazırlanan, ancak bozgundan önce yetişemeyen Uluç Ali Paşa, kurtarabildiği 40 kadar kadırgayla Modon üssüne çekildi. Savaşta büyük kayıplar veren Osmanlılar, tersaneyi yenileyerek yeni gemiler yaptırdılar; ama okçu, deniz savaşlarında tecrübeli piyade, gemici ve kürekçi bakımından uğradıkları büyük kayıpları kolay kolay yerine koyamadıklarından, Batı Akdeniz’e yayılma girişimleri duraklamaya uğradı.

Kıbrıs’ın Osmanlı yönetimi altına girişini (1573) önleyememesine karşın Osmanlı inisiyatifini zayıflatan ve moral açıdan Avrupa’ da büyük yankı uyandıran İnebahtı Deniz Savaşı, Tiziano, Tintoretto ve Veronese gibi ressamların tablolarına konu olmuştur.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 9 Temmuz 2016 15:16