Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
AMBULANS sözcüğü, yürümek anlamındaki Latince ambulare fiilinden gelir. Gerçekten ilk ambulanslar, savaşta yaralananlara hızla yardım edebilmek için orduları izleyen "gezi­ci" hastanelerdi. 18. yüzyıl sonunda Fransız­lar ambulans arabalarını hizmete soktular. Kırım Savaşı (1853-56) sırasında bugünkü anlamda ambulanslar yoktu. Yaralılar insan­ların ya da atların çektiği arabalarla hastane­lere taşınırdı. 1864'te imzalanan Uluslararası Cenevre Sözleşmesi savaş alanlarında çalışan ambulanslara saldırılmasını yasakladı. İlk sivil ambulans örgütü 1878'de İngiltere'de ku­ruldu.

ambulansxd0

Çağdaş ambulanslar genellikle beyazdır. Kolay tanınabilmeleri için Türkiye'de Kızılay, Hıristiyan ülkelerde Kızılhaç işareti taşırlar. Bir ambulans siren çaldığı zaman öbür araçlar yolundan hızla çekilmelidir. Bazı ülkelerde, ambulansların acil durumlarda hız sınırlarını aşmalarına ve trafik işaretlerine uymamaları­na izin verilir. Özel durumlarda, adalarda ya da gemide hastalananlar için uçak ya da tekneler kullanılır.

İyi donanımlı bir ambulans birçok değişik hastalığa ve kaza olayına göre hazırlanmıştır. Yatması gereken hastalar için tekerlekli sedyeler, oturabilenler için oturacak yerler, ambulans görevlileri için özel yerler ve çok sayıda ilkyardım donanımı vardır. Bunlar arasında yapay solunum aygıtı, oksijen tüpü ve ağrı kesici ilaçlar sayılabilir. Bazı ambu­lanslarda kalp hastalarına yardımcı olabilecek elektronik aletler de bulunur. Ambulanslar­daki yardımcı sağlık görevlileri hastanın duru­mu hakkında bilgi alıp vermek için hastane ile telsiz aracılığıyla bağlantı kurarlar.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....