Arama

Bilardo Nedir? Bilardo - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Eylül 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çok tutulan İngiliz kökenli bir bilardo oyunu­dur. 22 topla oynanır. Vuruş topu beyazdır ve her iki oyuncu da aynı topu kullanır. Her biri 1 sayı değerinde 15 kırmızı top vardır. Öteki toplar, çeşitli renklerdedir ve renklerine göre sayı değerleri değişir. Sarı top 2, yeşil top 3, kahverengi top 4, mavi top 5, pembe top 6 ve siyah top 7 sayı değerindedir.

Oyuncu, sayı kazanmak için vuruş topuyla öteki topları deliklere göndermeye çalışır. Oyunun başında kırmızı toplar masanın üst bölümüne yakın bir yerde bir üçgen oluştura­cak biçimde dizilir. Öbür toplar da masa üzerinde belirli yerlere konur. Oyuncular bir kırmızı, bir başka renkten olmak üzere, kır­mızılar bitinceye kadar topları deliklere dü­şürmeye çalışırlar. Düşen kırmızı toplar delik­lerde kalırken, öbürleri alınıp kendi noktala­rına yeniden yerleştirilir. 15 kırmızı top bittik­ten sonra, renkli toplar sarıdan siyaha doğru sırasıyla oynanır. Siyah topun deliğe düşürül mesiyle oyun sona erer. Bilardoda olduğu gibi snookerde de hüner, sayı getiren her vuruştan sonra, yeni bir sayı daha yapabilmek için, vuruş topunu uygun bir yerde durdurabil­mektir.

bilardois1

Delikli Bilardo

ABD ve Kanada'da çok yaygın bir bilardo çeşididir. Bir başka adı da "çanak"tır. Snoo­kerde olduğu gibi 15 top üçgen biçiminde toplanır ve her iki oyuncu da aynı vuruş topunu kullanır. Sekiz topu deliğe düşüren oyuncu oyunu kazanır. Önemli olan, vuruşu yapacak kişinin hangi topu, hangi deliğe düşüreceğini önceden bildirmesidir. Delikli bilardonun, kuralları biraz daha değişik olan türleri vardır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....