Arama

Bilardo Nedir? Bilardo

Güncelleme: 2 Temmuz 2013 Gösterim: 23.921 Cevap: 3
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Bilardo nedir?
Bilardonun genel kuralları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org

BİLARDOYA GİRİŞ

Bilardo sporuna başlarken temel olan bir takım hareketler dizilimlerini ve Temel bilgileri öğrenmek gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda gerekli olan hareketleri ve bilgileri genel olarak anlatmaya çalışacağız.

DURUŞ - TUTUŞ - VURUŞ
Bilardonun en önemli unsurlarının başında gelir. Duruş - tutuş ve vuruş hareketleri masa içinde topların dağılımına ve vuruşun çesitliliğine göre farklılıklar arz etmektedir. Biz şimdilik genelleme yaparak bu hareketleri göstermeye çalışacağız ve gerekli olan şartları aşagıda şıklar halinde sunacağız.

DURUŞ
Genel olarak ayakların, vücudun ve kollarin pozisyonu olarak tanımlayabiliriz. Önce ayakların pozisyonu ile başlayalım. Sağ elini kullananların sol ayak ve sağ ayak arası 30 - 40 cm. aralık ve 45 derece veya buna yakın açıda olmalı bununla beraber sol ayağın pozisyona bakar istikamette olmasi gerekir. Bacaklarda kasılma veya gerilme olmayacak şekilde rahat, vücudun ağırlığı da iki ayak üzerinde olmalıdır. Sol el kullananlar bu işlemin tam tersini yapmalıdırlar. Sol kol omuzdan ve beli kırmadan masaya uzanmalı, kol çok gergin olmayacak şekilde bir şey alıyormuşcasına uzatılmalıdır. Istakanın konumu; vücuda çok yakın olmamakla beraber iki kaşımızın ortasında ve burun ile paralel olmalı. Çenemizden 15 - 20 cm. arası biz uzaklık sagğanmalıdır.

TUTUŞ
Sol ve sağ elin genel olarak kullanımı doğrultusunda bir takım hareketler bütünüdür. Sol el, avuç içi masaya yapışacak şekilde masaya yerleştirilir. İşaret parmağı ile başparmak bir kafes şeklinde tutulur. Oluşturulan kafes içinden ıstaka aşırı çıkartılmamalı, çok gevşekte bırakılmamalıdır. Oluşturulan kafes, vuruş çeşidine göre değişir (sırt - kleps - normal vuruş vb.). Öte yandan sol kolun düzlüğü bozulmamalıdır (dirsekten itibaren kırma vb.)

VURUŞ
Vuruşun en önemli öğesi istakanın gidip gelme hareketidir (Limage). Bunun sonucu olarak ıstakayı tutan sağ kolun dirsekle 90 derece açı yapması, sağ elin ıstakayı ağırlık noktasından kavraması, sağ omuzda hareketsizlik Limage'in düzgün olmasındaki temel şartlardır.

Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 07:27 Sebep: sayfa düzeni
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİLARDO

Sponsorlu Bağlantılar
Bir bilardo masasında toplar ve isteka ile çeşitli oyunlar oynanabilir. Bu oyunların başlıcaları, 600 yıllık bir geçmişi olan bilardo, snooker ve delikli bilardo ya da çanaktır. Snooker 20. yüzyılın başında oynan­maya başlanmış, dünyanın birçok ülkesinde, özellikle de İngiltere, Kanada ve Avustralya' da çok yaygınlaşmıştır. Delikli bilardonun masası daha küçüktür ve birkaç çeşidi vardır.

Bilardo masası özel ölçülerde yapılmış ah­şap, kenarları yükseltilmiş ve yeşil çuha ile kaplanmış bir masadır. Gene yeşil çuha kaplı kauçuk bantlarla çevrelenmiştir. Masanın dört köşesinde ve uzun kenarlarının orta noktalarında, toplam altı delik bulunur. Oyunda amaç, isteka denen uzun tahta sopay­la yeşil çuha üzerindeki toplara vurarak, de­liklere sokmaktır. İstekanın ucunda küçük bir deri parçası takılıdır ve bu deri sık sık tebeşir-lenerek vuruş sırasında kayması önlenir. Bi­lardo topları 19. yüzyıl sonlarına kadar fildi-şinden yapılırdı. Günümüzde daha çok sente­tik malzeme kullanılmaktadır.

Masanın kısa kenarına paralel olan çizgiye engel çizgisi ya da vuruş çizgisi, bu çizgi ile kenar arasında kalan küçük bölgeye "balk" denir. Merkezi, aynı zamanda engel çizgisinin orta noktası olan yarım daireye "D" adı verilir. Bilardo ve snookerde, bir oyuncu, topu deliğe düşürdükten sonraki her vuruşu "D" içinden yapar. Buna "elden oynama" denir.

Bilardoda masa delikli ya da deliksiz olabilir. İngiliz bilardosu da denen delikli masa bilar­dosu, daha çok İngiltere'de ve geçmişte bu ülkeye bağlı ülkelerde yaygındır. Fransız bi­lardosu deliksiz masada ve Kara Avrupası'n-da oynanır.

İngiliz bilardosu ikisi beyaz, biri kırmızı üç topla oynanır. Beyazlardan birinin üzerinde iki siyah nokta vardır. Oyunculardan biri "benekli"yi, öbürü "düz" beyazı vuruş topu olarak seçer. Masada, üçü uzunlamasına sıra­lanmış, öbür üçü de engel çizgisi üstünde yer alan toplam altı nokta bulunur. Uzunlaması­na sıralanmış olanlar bilardo noktası, piramit noktası ve orta noktadır. Oyunun başında kırmızı top bilardo noktasına konur. Oyuncu vuruş topunu "D" içinde istediği yerden kullanır. Sayı yaptığı sürece oyunu sürdürür. İlk oyuncu sayı yapamadığı ya da hatalı vuruş yaptığı zaman oyun el değiştirir. Oyunun amacı vuruş topunu öbür iki topa vurdurarakya da vuruş topuyla bir topu ya da her ikisini deliklere düşürerek sayı elde etmektir. En çok sayısı olan oyunu kazanır.

Fransız bilardosu da denen deliksiz masa bilardosu ikisi beyaz, biri kırmızı üç topla oynanır. Burada amaç istekanın yardımıyla beyaz toplardan birini öbür iki topa vurdura­rak karambol yapmak yani sayı kazanmaktır. Başlangıç vuruşunda, beyaz top önce kırmızı topa vurdurulmahdır, oyunun devamında ön­ce öbür beyaz topa da çarptırılabilir. Sayı ka­zanamayan oyuncunun yerine öteki geçer ve oyun sürer.


Kaynak:
MsXLabs.org & Temel Britannica


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Eylül 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çok tutulan İngiliz kökenli bir bilardo oyunu­dur. 22 topla oynanır. Vuruş topu beyazdır ve her iki oyuncu da aynı topu kullanır. Her biri 1 sayı değerinde 15 kırmızı top vardır. Öteki toplar, çeşitli renklerdedir ve renklerine göre sayı değerleri değişir. Sarı top 2, yeşil top 3, kahverengi top 4, mavi top 5, pembe top 6 ve siyah top 7 sayı değerindedir.

Oyuncu, sayı kazanmak için vuruş topuyla öteki topları deliklere göndermeye çalışır. Oyunun başında kırmızı toplar masanın üst bölümüne yakın bir yerde bir üçgen oluştura­cak biçimde dizilir. Öbür toplar da masa üzerinde belirli yerlere konur. Oyuncular bir kırmızı, bir başka renkten olmak üzere, kır­mızılar bitinceye kadar topları deliklere dü­şürmeye çalışırlar. Düşen kırmızı toplar delik­lerde kalırken, öbürleri alınıp kendi noktala­rına yeniden yerleştirilir. 15 kırmızı top bittik­ten sonra, renkli toplar sarıdan siyaha doğru sırasıyla oynanır. Siyah topun deliğe düşürül mesiyle oyun sona erer. Bilardoda olduğu gibi snookerde de hüner, sayı getiren her vuruştan sonra, yeni bir sayı daha yapabilmek için, vuruş topunu uygun bir yerde durdurabil­mektir.

bilardois1

Delikli Bilardo

ABD ve Kanada'da çok yaygın bir bilardo çeşididir. Bir başka adı da "çanak"tır. Snoo­kerde olduğu gibi 15 top üçgen biçiminde toplanır ve her iki oyuncu da aynı vuruş topunu kullanır. Sekiz topu deliğe düşüren oyuncu oyunu kazanır. Önemli olan, vuruşu yapacak kişinin hangi topu, hangi deliğe düşüreceğini önceden bildirmesidir. Delikli bilardonun, kuralları biraz daha değişik olan türleri vardır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
28 Ekim 2012       Mesaj #4
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
RKİYE’DE BİLARDO

Bilardo masaları ülkemizde 19. yy sonlarına doğru, sayıları çok az olarak ve ancak saray-konuklarda görülmeye başlanmıştır. Dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa bir bilardo tutkunu olup, onun özel ıstakası günümüze kadar gelişmiştir. Ayrıca Prens Halim de devrim usta bilardocusu olarak kabul edilmiştir. Bilardonun zamanla gençler arasında yaygınlaşması ile ticari amaçlı bilardo salonları açılmış ve ilk örneği Beyoğlu’ndaki Luxemburg Salonu olmuştur. Beş katlı bu salonda masaların altında bugünkü rezistans sistemi yerine mangal yakılmıştır.


1915-1935 yılları arasında; Bahriyeli Fuat ve Eczacı Hasan Beyler ile Luxemburg Salonu’nun kurucusu Sakallı Niko, 1935-1955 yılları arasınsa 1001 Ali Bey, Necmi Bey ve Aleko, 1955-1970 döneminde ise Plastin Doğan, Sadi Gürses, Sarkis Kalutsyan ve Oral Keçelioğlu gibi isimler dönemlerinin oynadıkları oyunla kendileriden sonraki kuşağa hocalık yapmış, ekol oluşturmuş önemli bilardo ustaları olmuşlardır.

Türkiye’de bilardo meraklılarının son yıllarda hızla artmasıyla birlikte, çeşitli amatör bilardo kulüpleri kurulmuş, modern bilardo faaliyetleri başlamıştır. Bağımsız Bilardo Federasyonu ise 1903 yılında kurulmuş ve ilk federasyon Başkanlığını Zeki Eke yapmıştır. Efes Pilsen’in düzenlediği “Grand Prix, İstanbul Uluslararası Bilardo Turnuvası”nın. Türkiye’de önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu şampiyonaya, uluslararası alanda pek çok ünlü isim katılmakta ve şampiyonada alınan dereceler, dünya klasmanını etkilemektedir. Türk bilardocuları da, önce kendi aralarında daha sonra da dünyanın en ünlü bilardocularıyla karşılaşma olanağı bulmaktadır. 1993 yılında Türk ve dünya bilardosuna verdiği hizmet ve katkılardan dolayı Bora Karatay, Dünya Bilardo Birliğinin (BWA) kadrosuna seçilmiştir. Aynı yıl Dünya Şampiyonası ilk kez Türkiye’de, İstanbul’da yapılmıştır.

Başarılı bilardocularımızdan Semih Saygıner, 1994 Aralık atında Belçika’da yapılan BWA Dünya Bilardo Kupası’nın son ayağında aralarında R. Ceulemans’ın da bulunduğu rakiplerin arasından sıyrılarak Dünya 1’liği elde etmiş ve dünya klasmanında 3’lüğe yükselmiştir. Saygıner ayrıca 26 Haziran’da 11 vuruşta 45 sayı (4.090 averaj) ile 3 bant dünya rekorunu kırmıştır.

TÜRKİYE'DE BİLARDO SPORUNDA İLKLER

-Bilardo masalarının ilk defa ülkemizde görülmesi
(1864 Prens Halim – Sait Halim Paşa Yalısı)

-Bilardo masaları ilk defa ticarethanelerde yer almaya başlıyor.
(1930 – Lüxemburg Bilardo Salonu –İSTANBUL)

-İlk Türkiye Karambol Şampiyonası
(1970 – Bora KARATAY –Golf Bilardo Salonu / Osmanbey /İSTANBUL)

-İlk Türkiye 3 Bant Bilardo Şampiyonası
(1982- Avni KÖKSAL – Skor Bilardo Salonu – ANKARA)

-İlk Bilardo Derneği
(1974- Bilardo Sevenler Derneği – ANKARA)

-İlk Cadre Türkiye Şampiyonu
(1990 Semih SAYGINER- Bilardo Eğitim Derneği –ANKARA)

-İlk Tek Bant Türkiye Şampiyonu
(1991- Semih SAYGINER -A.B.E.D.)

-İlk Yurtdışı temas
(1988 –World Cup – BELÇİKA)
(Avni KÖKSAL-Semih SAYGINER-Bora KARATAY-Osman GÖKDEMİR)

-İlk Yurtiçi Uluslar arası Organizasyon
(1988- Etap Marmara- İSTANBUL)
(Raymond CEULEMANS-Raymond STEYLEART-Bora KARATAY-Avni KÖKSAL)

-İlk Dünya Kupası
(1990- Hilton-İSTANBUL)

-Masa imalatında ilk teknoloji
(1968 Platin Bilardo)

-İlk Dünya Kupasını Kazanışımız
(1990- Hilton-İSTANBUL)

-Federasyonumuzun Kuruluşu
( 1993 )

-İlk Resmi Dünya Kupası Birinciliği – İlk İstiklal Marşımızın çalınışı
(1997- Yılmaz ÖZCAN- İTALYA)

-Federasyonumuzun İlk 3 Bant Şampiyonu
(1994- Suha Erdinç- Burhan Felek Spor Salonu –İSTANBUL)

-Ülkemizde ilk Dünya Kupası Şampiyonu
(1998- Semih SAYGINER Royal Resort Otel – ANTALYA)

-TBF ilk Dünya Kupasını düzenliyor
(1996 Falez Otel –ANTALYA)

-İlk Avrupa 3 Bant Bilardo Şampiyonluğumuz
(1999 – Semih SAYGINER –İSPANYA)

-Pool 9 Top Türkiye Şampiyonası
(1995 İstanbul Dedeman Otel) -Erkekler:nur APTİK -Bayanlar:Pelin ORBEY

-İlk Milli Takımlar Dünya Şampiyonluğu
(2003 ALMANYA – Viersen)
Semih SAYGINER & Tayfun TAŞDEMİR

-Pool 9 Top Bayanlar Avrupa Şampiyonluğu
(1998 İSPANYA - Burcu KANTAR & Gülhan GÜNAL)

-Gençler ilk Yurtdışı temas
(2003 FRANSA – Mehmet Can ÇAPAK (Avrupa 3.lüğü))

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ilk resmi organizasyon
(2002 Pool 9 Top Avrupa Şampiyonası)
(K.K.T.C.’ nin UMB’ ye kaydedilmesi - Bayanlar ferdi ve takım şampiyonluğu)

-Ülkemizde İlk Avrupa Şampiyonluğu
(2004 Murat Naci ÇOKLU – Suncity Otel Fethiye / ÖLÜDENİZ
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen wolfmann; 28 Ekim 2012 12:39 Sebep: Mükerrer olma
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®

Benzer Konular

31 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap