Arama

Dans - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anadolu'da Dansın Gelişimi

Anadolu'da yaşayan Türklerde dans temel­de üç ayrı kültürün etkisinde kalmıştır. Bun­lar eski Anadolu uygarlıkları, Orta Asya kültürü (özellikle Şamanlık) ve Müslümanlıktır.
Anadolu'da binlerce yıl önce yaşamış Hitit, Eski Yunan, Frig, Lidya gibi eski uygarlıkla­rın etkileri günümüzde halk danslarında yaşa­maktadır. Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te bulunan duvar resimlerinde, İÖ 6500–5650 arasında bu yörede yaşamış bir uygarlığın dansları ve dinsel törenleri görülmektedir. Resimlerdeki danslarda, davulun ve tokma­ğın kıvrık ucunun günümüzdekilere benzerliği dikkat çekicidir. Ayrıca bu resimler, Hitit, Frig gibi uygarlıklardan çok daha öncekilerin katkılarını göstermesi açısından da ilginçtir.
Orta Asya kültürünün Türk danslarına etkisi ise çok daha belirgindir. Şamanlık Orta Asya ve Sibirya'da yaygın olan bir dindi. Şaman hastalıkları iyileştiren, dinsel törenle­ri yürüten, ölüleri öbür dünyaya kadar geçi­ren din adamıdır. Asıl önemi, kişisel ve toplumsal sorunları çözerken, öbür dünyaya göç ederek oradaki ruhlarla konuşmasından kaynaklanır. Ruhlarla (tanrılarla) ilişki kura­bilmek için düzenlenen törenlerde şaman hem oyuncu, hem dansçı, hem de şarkıcı olur. Davul çalar, çeşitli hayvanların taklidini yapa­rak ritmik hareketlerle dans eder. Şamanın yaptığı tören dansı ile Anadolu halk oyunları arasında önemli ben­zerlikler bulmak olanaklıdır. Anadolu'da bir­çok halk oyununda gene Şamanlıktan kaldığı düşünülen geyik, kuş, tilki, at gibi hayvanla­rın taklitleri yapılır. Buna iyi bir örnek Tokat yöresinden Geyik Oyunu'dur.
İslam dini ise, kendinden önceki dinlerle bağlantılı olduğunu düşündüğü dansı yasakla­ma yoluna gitti; ama dansı tümüyle kaldıra­madı. Tasavvufun müzik ve dans anlayışından doğan semalar ortaya çıktı. Birçok İslam tarikatında dinsel törenlerde dansa yer verilir. Bunlardan en bilineni Mev­levi semalarıdır. Semalarda ilahiler söylenir, özel giysili dervişler (semazenler) dönerek dans ederler. Bu dönüş sırasında semazenler gözlerini genellikle göğe çevirirler, sol avuçları göğe, sağ avuçları yere dönüktür.
Semaların yalnızca İslam kültüründen doğ­duğunu söylemek güçtür. Semalarda kullanı­lan birçok dans öğesinde daha önceki uygar­lıkların etkisi olduğu düşünülmektedir. Önce­ki uygarlıkların dansları daha sonraki uygar­lıklara aktarılmış, binlerce yıl öncesinin dans öğeleri birbirlerine karışarak ve iç içe geçerek bugünkü Anadolu danslarını yaratmıştır.


MsXLabs.org & Temel Britannica